Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν κάλεσε σήμερα τον νέο Ιρανό ομόλογό του, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, να επαναλάβει χωρίς καθυστέρηση τις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

“Ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία και την επείγουσα ανάγκη άμεσης επανάληψης των διαπραγματεύσεων, που διακόπηκαν από το Ιράν τον Ιούνιο, ώστε να επιτραπεί η επιστροφή στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας της Βιέννης του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα”, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λε Ντριάν εξέφρασε επίσης την ανησυχία της Γαλλίας “έναντι όλων των πυρηνικών δραστηριοτήτων που διενεργεί το Ιράν κατά παράβαση αυτής της συμφωνίας”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος στο τέλος τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών.

Δεν είναι πιθανές οι διαπραγματεύσεις πριν από 2-3 μήνες, δηλώνει η Τεχεράνη 

Ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν άφησε να εννοηθεί ότι οι συνομιλίες αυτές, που διακόπηκαν στις 20 Ιουνίου, δύο ημέρες μετά τη νίκη του υπερσυντηρητικού Εμπραχίμ Ταϊσί στις ιρανικές προεδρικές εκλογές, κινδυνεύουν να μην επαναληφθούν πριν από δύο ή τρείς μήνες. “Δεν προσπαθούμε να ξεφύγουμε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η κυβέρνηση θεωρεί ότι μια πραγματική διαπραγμάτευση είναι μια διαπραγμάτευση που παράγει απτά αποτελέσματα, τα οποία επιτρέπουν να διασφαλιστούν τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του ιρανικού έθνους”, είπε σε συνέντευξη που μεταδόθηκε το βράδυ της Τρίτης στην κρατική τηλεόραση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η άλλη πλευρά ξέρει ασφαλώς ότι είναι απαραίτητη μια διαδικασία δύο ή τριών μηνών ώστε η νέα κυβέρνηση να αναλάβει και να πάρει την παραμικρή απόφαση”, πρόσθεσε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν διαβεβαιώνοντας ότι οι συνομιλίες της Βιέννης είναι “ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της εξωτερικής πολιτικής και της κυβέρνησης”.

Έξι κύκλοι διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν και των διεθνών δυνάμεων, ανάμεσά τους η Γαλλία, πραγματοποιήθηκαν στην Βιέννη μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, σε μια προσπάθεια διάσωσης της συμφωνίας.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές, που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποσκοπούν να επανεντάξουν τις ΗΠΑ στη συμφωνία, την οποία κατήγγειλε τον Μάιο του 2018 ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, και να επαναφέρουν το Ιράν στον πλήρη σεβασμό των διεθνών του δεσμεύσεων που αφορούν το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν “ευχήθηκε ο διάλογος μεταξύ της Γαλλίας και του Ιράν να μπορέσει να συμβάλει στην επανάληψη και την ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων”, αναφέρει το υπουργείο, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι προσκλήθηκε στο Παρίσι από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος, σύμφωνα με τον Ιρανό υπουργό, προσπαθεί να “πλησιάσει” το Ιράν.

Ούτε το Ελιζέ, ούτε το Κε ντ’ Ορσέ επιβεβαίωσαν την πρόσκληση.

“Ο Μακρόν ήρθε να με δει δύο φορές”, είπε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ο οποίος μετείχε το Σάββατο, μαζί με τον Μακρόν, σε περιφερειακή διάσκεψη στη Βαγδάτη που ήταν αφιερωμένη στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. “Τηλεφώνησε στον υπουργό του των Εξωτερικών και είπε: ‘Κάλεσα (τον Αμίρ-Αμπντολαχιάν), πρέπει να επανεξετάσουμε τις διμερείς σχέσεις”, δήλωσε, όπως τον επικαλείται η ιστοσελίδα του ιρανικού κρατικού τηλεοπτικού δικτύου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης