«Σκληρά μέτρα» αναμένεται να λάβει η κινεζική κυβέρνηση, σε περίπτωση που η επικεφαλής της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, επισκεφθεί την την Ταϊβάν, τον ερχόμενο μήνα.

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η Αμερικανίδα αξιωματούχος μαζί με αντιπροσωπεία θα επισκεφθούν την Ταϊβάν, με την Κίνα να αντιδρά, καθώς θεωρεί τη νήσο δικό της έδαφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Πελόζι και η αντιπροσωπεία της θα επισκεφθούν επίσης την Ινδονησία, τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη και θα περάσουν χρόνο στη Χαβάη στην έδρα της αμερικανικής διοίκησης Ινδικού-Ειρηνικού, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν δήλωσε ότι «δεν έχει λάβει σχετικές πληροφορίες» για κάποια επίσκεψη.

Η επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν είχε αναβληθεί τον Απρίλιο, όταν εκείνη βρέθηκε θετική στην COVID-19. Τότε, η Κίνα είχε δηλώσει ότι μια επίσκεψη θα επηρέαζε σοβαρά τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζάο Λιτζιάν δήλωσε ότι μια επίσκεψη της Πελόζι «θα υπονομεύσει σοβαρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας».

«Εάν η αμερικανική πλευρά επιμείνει πεισματικά σε αυτή την πορεία, η Κίνα σίγουρα θα λάβει αποφασιστικά και ισχυρά μέτρα για να υπερασπιστεί με σθένος την εθνική κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα», δήλωσε ο ίδιος. «Οι ΗΠΑ πρέπει να φέρουν την πλήρη ευθύνη για όλες τις συνέπειες που θα προκληθούν από αυτό».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης