Το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού έκανε την εμφάνισή του και στις Φιλιππίνες

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021, 09:56
Το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού έκανε την εμφάνισή του και στις Φιλιππίνες

Επιβεβαιώθηκε στις Φιλιππίνες η πρώτη μετάδοση στην κοινότητα του νέου βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού, που είναι πιο μεταδοτικό, ωθώντας τον πρόεδρο Ροντίγο Ντουτέρτε να εγκαταλείψει τα σχέδιά του και να επιτρέψει σε κάποιες ομάδες ανηλίκων να βγαίνουν από το σπίτι.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα, με αυτό το άτομο ή αυτά τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους να έχουν ήδη μολύνει τις κοινότητές τους, τις οικογένειές τους» δήλωσε η υφυπουργός Υγείας Μαρία Ροσάριο Βεργκέιρε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ANC σήμερα.

Οι χώρες παγκοσμίως προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους B.1.1.7, παρά τις απαγορεύσεις ταξιδιών, τα νέα lockdows και την αυστηροποίηση των μέτρων καραντίνας σε δεκάδες χώρες εν μέσω ανησυχιών ότι είναι όχι μόνο πιο μεταδοτικό, αλλά και πιο θανατηφόρο.

Το Υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος έχει εντοπιστεί σε 12 ανθρώπους στο Μποντόκ, μια ορεινή επαρχία στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ συνολικά στις Φιλιππίνες έχουν εντοπιστεί 17 κρούσματα του στελέχους αυτού.

Το πρώτο κρούσμα είχε εντοπιστεί σε έναν Φιλιππινέζο που είχε επιστρέψει στη χώρα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Επικαλούμενος το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, ο Ντουτέρτε δήλωσε ότι αναβάλλει την απόφασή του να επιτρέψει στα παιδιά ηλικίας 10 με 14 ετών στις χαμηλού κινδύνου περιοχές να βγαίνουν από τα σπίτια τους, ένα μέτρο που θα εφαρμοζόταν μετά την 1η Φεβρουαρίου.

Οι Φιλιππίνες έχουν επιβάλει ένα από τα πιο σκληρά lockdowns παγκοσμίως και από τον Μάρτιο απαγορεύει στους ανήλικους να βγαίνουν από το σπίτι τους.

«Φοβάμαι διότι αυτό το νέο στέλεχος πλήττει τα μικρά παιδιά» δήλωσε ο Ντουτέρτε αργά τη Δευτέρα. «Μπορούν να βλέπουν τηλεόραση όλη την ημέρα» πρόσθεσε.

Με σχεδόν 515.000 κρούσματα Covid-19 και περισσότερους από 10.200 θανάτους, οι Φιλιππίνες είναι μία από τις πλέον πληγείσες χώρες της Ασίας από την πανδημία.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021, 10:01