Οι Ταλιμπάν «θα κριθούν στις πράξεις, όχι στα λόγια», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης συνεδρίασης του βρετανικού κοινοβουλίου, η οποία χαρακτηρίστηκε από την αυστηρή κριτική για τη διαχείριση της κατάστασης στο Αφγανιστάν.

«Θα κρίνουμε αυτό το καθεστώς από τις επιλογές που θα κάνει και τις πράξεις του, παρά από τα λόγια του, από τη συμπεριφορά του μπροστά στην τρομοκρατία, το έγκλημα και τα ναρκωτικά, όπως και την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και το δικαίωμα των κοριτσιών να λάβουν εκπαίδευση», είπε ο συντηρητικός ηγέτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος τάσσεται υπέρ μιας «ενιαίας προσέγγισης» της διεθνούς κοινότητας μπροστά στην επιστροφή στην εξουσία των Ταλιμπάν, είχε επαφές τις τελευταίες ημέρες με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Συμφωνούμε στο γεγονός ότι θα ήταν λάθος για οποιαδήποτε χώρα να αναγνωρίσει ένα νέο καθεστώς στην Καμπούλ πρόωρα ή με διμερή τρόπο», υπογράμμισε ο Τζόνσον ενώπιον των βουλευτών.

Μπροστά στις επικρίσεις για τη διαχείριση εκ μέρους του της κρίσης, ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης εξήγησε πως η Βρετανία απομάκρυνε 306 Βρετανούς και 2.052 Αφγανούς. Πρόσθεσε πως «άλλα 2.000 αιτήματα Αφγανών υπηκόων εξετάστηκαν και άλλα εξετάζονται αυτή τη στιγμή», μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμα και στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος διατυπώνονται έντονες επικρίσεις, με την πρώην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να χαρακτηρίζει την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν σε χρόνο ρεκόρ και τις απεγνωσμένες προσπάθειες χιλιάδων Αφγανών, που εργάστηκαν για τα ξένα στρατεύματα, να φύγουν από τη χώρα, ως «σοκαριστικά» γεγονότα και «μείζον πλήγμα».

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών μας ήταν πραγματικά τόσο κακές; Η αντίληψή μας για την αφγανική κυβέρνηση ήταν τόσο αδύναμη;», διερωτήθηκε ενώπιον του κοινοβουλίου. «Ή σκεφτόμασταν πως θα έπρεπε να ακολουθήσουμε απλά τις ΗΠΑ και να ελπίζουμε ότι όλα θα πήγαιναν καλά;».

Μαζί με καμιά τριανταριά Βρετανίδες βουλευτίνες, η Μέι υποσχέθηκε στις Αφγανές ομολόγους της την «αλληλεγγύη» της, σε μια επιστολή που έστειλε στην Αφγανή πρώην βουλευτή Ελάι Ερσάντ.

Μπροστά από το κτίριο της Βουλής των Κοινοτήτων, μια ομάδα διαδηλωτών, μεταξύ αυτών πρώην μεταφραστές του βρετανικού στρατού, κρατούσαν πλακάτ με τα οποία ζητούσαν από την κυβέρνηση να «προστατεύσει τους δικούς τους» και να «μην αφήσει κανέναν πίσω».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης