Ένας υπολοχαγός του αμερικανικού στρατού κατέθεσε μήνυση σε ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο εις βάρος δύο αστυνομικών της Βιρτζίνια για ένα τροχαίο έλεγχο κατά τον οποίο οι αστυνομικοί έστρεψαν τα όπλα τους εναντίον του, τον έριξαν βίαια στο έδαφος, έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού εναντίον του, «απειλώνοντας ότι θα τον σκοτώσουν», σε ένα περιστατικό που καταγράφηκε σε βίντεο.

Στην μήνυση που υπέβαλε ο υπολοχαγός Κάρον Ναζάριο στις 2 Απριλίου στο δικαστήριο του Νόρφολκ της Βιρτζίνια εναντίον των αστυνομικών της πόλης Ουίντσορ, Τζο Γκουτιέρες και Ντάνιελ Κρόκερ, γίνεται λόγος για φερόμενες παραβιάσεις των συνταγματικών δικαιωμάτων του Ναζάριο και μεταξύ άλλων για επίθεση, παράνομη έρευνα και παράνομη σύλληψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Το περιστατικό που καταγράφηκε σε βίντεο έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης ευαισθητοποίησης για αστυνομικές συλλήψεις μειονοτήτων και για φυλετική δικαιοσύνη, εν μέσω της εν εξελίξει δίκης του λευκού πρώην αστυνομικού της Μινεάπολης Ντέρεκ Σόβιν για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, του Αφροαμερικανού που πέθανε στα χέρια της αστυνομίας τον περασμένο Μάιο.

Στις 5 Δεκεμβρίου ο Ναζάριο, ο οποίος είναι Λατίνος και μαύρος, φορούσε τη στρατιωτική του παραλλαγή και οδηγούσε το καινούργιο του όχημα παντός εδάφους (SUV) με μια προσωρινή χάρτινη πινακίδα που ήταν εμφανής στο πίσω τζάμι του οχήματος, όταν του έγινε σήμανση να σταματήσει στην άκρη του αυτοκινητόδρομου US 460 στο Ουίντσορ της Βιρτζίνια, μια πόλη περίπου 2.600 κατοίκων και περίπου 70 μίλια νοτιοανατολικά του Ρίτσμοντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ένα περιπολικό της αστυνομίας του έκανε σήμανση να σταματήσει, η αγωγή αναφέρει ότι ο Ναζάριο άναψε το φλας του αυτοκίνητου του, επιβράδυνε και έψαξε ένα σημείο με φωτισμό για να σταματήσει.

Όπως περιγράφεται στην αγωγή, ένας αστυνομικός χρησιμοποίησε τον ασύρματο λέγοντας ότι ένας οδηγός ενός οχήματος χωρίς πινακίδες «διαφεύγει της αστυνομίας» και θεωρείται «υψηλού κινδύνου» και ένας άλλος αστυνομικός έφτασε στο σημείο.

Ο Ναζάριο σταμάτησε σε ένα κοντινό βενζινάδικο, λιγότερο από δύο λεπτά αφού του έγινε σήμανση να σταματήσει. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, που καταγράφηκε από κάμερες στις στολές των αστυνομικών και το κινητό τηλέφωνο του Ναζάριο, ο υπολοχαγός είπε στους αστυνομικούς ότι φοβάται να βγει από το αυτοκίνητό του. Ένας αστυνομικός του απάντησε. «Ναι, καλά κάνεις και φοβάσαι», τονίζει η αγωγή.

Ένας από τους αστυνομικούς επίσης απείλησε εμμέσως τον Ναζάριο με εκτέλεση με ηλεκτροπληξία.

Κατά τη σύλληψη ο Ναζάριο είχε τα χέρια του ψηλά, δεν προέβαλε καμία αντίσταση, αλλά οι αστυνομικοί του έριξαν σπρέι πιπεριού και τον πέταξαν βίαια στο έδαφος. Στο τέλος, ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας έφτασε στο σημείο και ο υπολοχαγός αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, προσθέτει η αγωγή.

Μετά το συμβάν, σύμφωνα με την μήνυση, ο αξιωματικός Γκουτιέρες είπε ότι κατάλαβε γιατί ο Ναζάριο έψαξε ένα σημείο με καλό φωτισμό για να σταματήσει και είπε: «Το καταλαβαίνω, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μιλούν συνεχώς για φυλετικές σχέσεις μεταξύ των δυνάμεων επιβολής του νόμου και των μειονοτήτων. Το καταλαβαίνω».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης