Το φιλελεύθερο Μεταρρυθμιστικό Κόμμα της πρωθυπουργού Κάγια Κάλας αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Εσθονία και η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε επικεφαλής της κυβέρνησης στη χώρα μέλος της ΕΕ και του NATO πρακτικά εξασφάλισε τη δεύτερη θητεία της στο αξίωμα.

Έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που επισκίασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η παράταξη της κυρίας Κάλας επικράτησε κι αναμένεται να εξασφαλίσει 37 από τις 101 έδρες του κοινοβουλίου, τρεις περισσότερες από ό,τι στις εκλογές του 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε από την εκλογική επιτροπή τις πρώτες πρωινές ώρες σημαίνει πως η κυρία Κάλας θα συνεχίσει να κυβερνά, όπως προεξοφλούσαν οι δημοσκοπήσεις. Στην απερχόμενη κυβέρνηση, έχει εταίρους τους Σοσιαλδημοκράτες και το Ισάμα («Πατρίδα»), που κερδίζουν αντίστοιχα 9 και 8 έδρες.

Η κυρία Κάλας, που ανέλαβε την εξουσία το 2021, συγκαταλέγεται στους πιο σθεναρούς υποστηρικτές της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τάχθηκε μεγαλόφωνα υπέρ των παραδόσεων δυτικών όπλων και της επιβολής σκληρών κυρώσεων στη Ρωσία, με την οποία η χώρα της έχει σύνορα μήκους 300 χιλιομέτρων, ενώ καλεί συνεχώς να ενισχυθεί η λεγόμενη ανατολική πτέρυγα του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Ως τώρα η 45χρονη —η κόρη του πρώην πρωθυπουργού και πρώην επιτρόπου και αντιπροέδρου της Κομισιόν Σιμ Κάλας— δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμη αν σκοπεύει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση με τους εταίρους που έχει ήδη, ή εάν θα αναζητήσει νέους συμμάχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι ψηφοφόροι αναμένουν ότι το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Αυτό είναι σίγουρο», δήλωσε η κυρία Κάλας χθες βράδυ, ευχαριστώντας τους ψηφοφόρους για την εμπιστοσύνη τους στην παράταξή της.

Τη δεύτερη θέση στις χθεσινές εκλογές κατέλαβε το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα EKRE (17 έδρες), ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε το Κόμμα του Κέντρου (16). Και οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατέγραψαν χειρότερες επιδόσεις από ό,τι το 2019.

Το φιλελεύθερο κόμμα Εσθονία 200 ήταν ο απρόσμενος κερδισμένος της βραδιάς (14 έδρες): θα αντιπροσωπευτεί στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά και ορισμένοι αναλυτές το θεωρούν πιθανό κυβερνητικό εταίρο.

Η κυρία Κάλας κατέγραψε ρεκόρ στην εκλογική της περιφέρεια, συγκεντρώνοντας πάνω από 31.000 ψήφους, τον υψηλότερο αριθμό που έχει λάβει ποτέ οποιοσδήποτε υποψήφιος αφότου η Εσθονία ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση το 1991.

Στις χθεσινές εκλογές συμμετείχαν εννέα κόμματα.

Το 25% των Εσθονών έχει ρωσικές ρίζες κι ο πόλεμος στην Ουκρανία αναζωπύρωσε τον διάλογο για άβολα ζητήματα, από το εάν θα πρέπει να παραδίδονται μαθήματα στα ρωσικά στα σχολεία ως το πώς θα πρέπει να διδάσκεται η ιστορία της χώρας.

Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της εκλογικής επιτροπής, η συμμετοχή ήταν 63,7%. Οι πολίτες μπορούσαν να ψηφίσουν μέσω διαδικτύου, κάτι που η κυβέρνηση εισήγαγε το 2005 — η Εσθονία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όπου επιτράπηκε κάτι τέτοιο. Πάνω από το ένα τρίτο των 966.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ανάμεσά τους ο πρόεδρος Άλαρ Καρίς, αξιοποίησαν τη δυνατότητα αυτή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης