Βρετανία: Στέλεχος των Εργατικών συνέκρινε τον Τζούλιαν Ασάνζ με την υπόθεση Ντρέιφους

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020, 22:07
Βρετανία: Στέλεχος των Εργατικών συνέκρινε τον Τζούλιαν Ασάνζ με την υπόθεση Ντρέιφους

Ένα στέλεχος του Εργατικού κόμματος συνέκρινε σήμερα την περίπτωση του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος κρατείται σε βρετανική φυλακή και απειλείται με απέλαση στις ΗΠΑ, με την «υπόθεση Ντρέιφους».

«Είναι μια από τις σημαντικότερες πολιτικές δίκες αυτής της γενιάς. Πιστεύω ότι είναι η υπόθεση Ντρέιφους της εποχής μας», είπε ο Τζον ΜακΝτόνελ, αφού επισκέφθηκε τον ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks στη φυλακή του Μπέλμαρς, όπου κρατείται ο Αυστραλός ενόψει της ακρόασης για την έκδοσή του στις ΗΠΑ την Δευτέρα.

Ο ΜακΝτόνελ αναφέρθηκε «στον τρόπο με τον οποίο διώκεται ένας άνθρωπος για πολιτικούς λόγους, επειδή απλώς εξέθεσε την αλήθεια για το τι συνέβη» παραλληλίζοντας τον Ασάνζ με τον λοχαγό Αλφρεντ Ντρέιφους, τον Γαλλοεβραίο που κατηγορήθηκε λανθασμένα για προδοσία στα τέλη του 19ου αιώνα, με φόντο τον διάχυτο αντισημιτισμό της εποχής εκείνης. Η υπόθεση Ντρέιφους δίχασε τη Γαλλία στα δύο, με τον συγγραφέα Εμίλ Ζολά να τον υπερασπίζεται με το περίφημο «Κατηγορώ!» του.

Ο 48χρονος Ασάνζ συνελήφθη τον Απρίλιο του 2019 στην πρεσβεία του Ισημερινού και οδηγήθηκε στη φυλακή. Αν εκδοθεί στις ΗΠΑ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 175 ετών για κατασκοπεία. Οι αμερικανικές αρχές τον κατηγορούν ότι έθεσε σε κίνδυνο τις πηγές τους όταν δημοσιοποίησε, το 2010, 250.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα και περίπου 500.000 απόρρητα έγγραφα που αφορούσαν τη δράση του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020, 22:07