Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου του Σουδάν και ένας μεγάλος αριθμός πολιτικών αξιωματούχων συνελήφθησαν σήμερα, Δευτέρα 25/10, σε πραξικόπημα, ύστερα από εβδομάδες έντασης μεταξύ του στρατού και της πολιτικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, οι διαδηλωτές κατά του πραξικοπήματος, που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το αρχηγείο του στρατού στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, δέχονται πυροβολισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Επιτροπή Γιατρών του Σουδάν έκανε λόγο για τουλάχιστον 12 τραυματίες.

Νωρίτερα, στη σελίδα του στο Facebook, το υπουργείο είχε αναρτήσει ότι 10.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, μετά την έκκληση του πρωθυπουργού Αμπντάλα Χάμντοκ, για να καταγγείλουν το πραξικόπημα του στρατού.

Ποιος είναι επικεφαλής στο Σουδάν;

Το Σουδάν ξεκίνησε τη μετάβασή του προς τη Δημοκρατία ύστερα από λαϊκή εξέγερση και την αποπομπή τον Απρίλιο του 2019 του προέδρου Ομάρ αλ-Μπασίρ, ενός ισλαμιστή τον οποίο η Δύση κρατούσε στο περιθώριο και ο οποίος προέδρευσε στη χώρα για σχεδόν τρεις δεκαετίες. Βάσει συμφωνίας του Αυγούστου του 2019, ο στρατός μοιράστηκε την εξουσία με αξιωματούχους που είχαν διοριστεί από πολιτικές οργανώσεις σε ένα σώμα διακυβέρνησης, γνωστό ως Συμβούλιο Εθνικής Κυριαρχίας, το οποίο στόχο είχε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές έως τα τέλη του 2023.

Έχουν υπάρξει εντάσεις στο παρελθόν;

Αν και ο ρόλος του στρατού είναι -υποτίθεται- σε μεγάλο βαθμό συμβολικός, οι πολίτες έχουν κατ’ επανάληψη προχωρήσει σε καταγγελίες για υπερβάσεις (από την πλευρά του στρατεύματος) στην εξωτερική πολιτική και στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ο στρατός έχει κατηγορήσει τα πολιτικά κόμματα για κακοδιαχείριση και μονοπώλιο εξουσίας. Οι Αρχές είπαν τον Σεπτέμβριο ότι είχαν καταστείλει απόπειρα πραξικοπήματος, κατηγορώντας συνωμότες πιστούς στον Μπασίρ.

Τι αφορούν οι διαφωνίες;

Ένα σημείο έντασης είναι η επιδίωξη απόδοσης δικαιοσύνης για τις καταγγελίες εγκλημάτων πολέμου από τον στρατό και τους συμμάχους του στη σύγκρουση του Νταρφούρ, από το 2003. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) επιδιώκει δίκες για τον Μπασίρ και άλλους Σουδανούς υπόπτους. Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει υπογράψει την παράδοση των υπόπτων – όχι μόνο το Συμβούλιο Εθνικής Κυριαρχίας.

Ένα άλλο θέμα είναι η έρευνα για τις δολοφονίες φιλοδημοκρατικών διαδηλωτών στις 3 Ιουνίου 2019, στις οποίες εμπλέκονται στρατιωτικές δυνάμεις. Ακτιβιστές και οργανώσεις πολιτών έχουν εξοργιστεί από τις καθυστερήσεις στη δημοσίευση των ευρημάτων της έρευνας.

Πολίτες πιέζουν, επίσης, για μεγαλύτερη επίβλεψη και αναδιάρθρωση του στρατού, κυρίως μέσω της ενσωμάτωσης των πανίσχυρων παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, κάτι στο οποίο αντιτίθενται οι στρατιωτικοί ηγέτες.

Τι γίνεται με την οικονομία;

Η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης που έχει οδηγήσει σε βουτιά το νόμισμα της χώρας και συχνά προκαλεί ελλείψεις ψωμιού και καυσίμων ήταν αυτή που πυροδότησε την πτώση του Μπασίρ.

Η μεταβατική κυβέρνηση εφάρμοσε αυστηρές, γρήγορες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες επέβλεψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε μια πετυχημένη προσπάθεια για ελάφρυνση χρέους και προσέλκυση ξένης χρηματοδότησης.

Υπό το φως των μεταρρυθμίσεων, ο πληθωρισμός ανήλθε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα άνω του 400% και πολλοί Σουδανοί λένε ότι πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα. Κατά καιρούς έχουν υπάρξει διαδηλώσεις για τις οικονομικές συνθήκες.

Πώς είναι οι σχέσεις με τους γείτονες;

Το Σουδάν είναι σε ασταθή περιοχή, που συνορεύει με την Ερυθρά Θάλασσα, το Σαχέλ και το Κέρας της Αφρικής. Αρκετές από τις γειτονικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Αιθιοπία, το Τσαντ και το Νότιο Σουδάν, επηρεάστηκαν από την πολιτική αναταραχή και τις συγκρούσεις.

Από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, η σύγκρουση στην περιοχή Τιγκράι της Αιθιοπίας έχει οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στο Ανατολικό Σουδάν και έχει προκαλέσει στρατιωτική ένταση σε αμφισβητούμενες αγροτικές εκτάσεις, κατά μήκος των συνόρων.

Το Σουδάν πιέζει, μαζί με την Αίγυπτο, για μια δεσμευτική συμφωνία για τη λειτουργία ενός γιγάντιου υδροηλεκτρικού φράγματος που χτίζει η Αιθιοπία, κοντά στα σουδανικά σύνορα. Οι συζητήσεις έχουν περιέλθει σε τέλμα, αλλά η Αιθιοπία έχει ξεκινήσει να γεμίζει τους ταμιευτήρες πίσω από το φράγμα, κάτι που το Σουδάν λέει ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους πολίτες του, τα φράγματα και τις εγκαταστάσεις ύδατος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης