Η βασίλισσα Ελισάβετ θα στερηθεί φέτος την οικογένειά της, οι Γερμανοί το παραδοσιακό ζεστό κρασί, οι Ελβετοί τους χριστουγεννιάτικους ύμνους της λειτουργίας: ο κόσμος ετοιμάζεται να γιορτάσει αυτά τα περίεργα Χριστούγεννα, όπως το επιβάλλει η Covid-19.

Γερμανία: Απίθανο να μειωθούν σύντομα οι περιορισμοί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε καθεστώς αυστηρού lockdown μπαίνει η Γερμανία από την ερχόμενη Τετάρτη, έπειτα από την συζήτηση που είχε η Άνγκελα Μέρκελ με τους επικεφαλής των 16 κρατιδίων της χώρας το πρωί της Κυριακής 13 Δεκεμβρίου.

Το lockdown θα εφαρμοστεί μέχρι και τις 10 Ιανουρίου 2021. Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν κλείσιμο των καταστημάτων (εκτός από εκείνα που πωλούν είδη πρώτης ανάγκης), συστάσεις για κλείσιμο επιχειρήσεων και κυρίως συστάσεις για τα παιδιά σχολικής ηλικίας να μείνουν στο σπίτι.

Ωστόσο αν και δεν άρχισε ακόμη να εφαρμόζεται στα περισσότερα κρατίδια το Lockdown, ήδη κυβερνητικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν να μην αναμένεται σύντομα χαλάρωση των μέτρων σύμφωνα με τη Deutsche Welle. Δεδομένου ότι τους χειμερινούς μήνες αυξάνονται οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, ο υπουργός της καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν θεωρεί πολύ απίθανο να μειωθούν σύντομα οι περιορισμοί. Ο δε πρωθυπουργός του κρατιδίου του Ζάαρ, Τομπίας Χανς διευκρινίζει ότι το Lockdown θα αρθεί από τη στιγμή που τα νέα κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών πέσουν κάτω των 50.
Προς το παρόν ανέρχονται στα 176,4.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 5 Ιανουαρίου, πάντως, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων θα εξετάσουν σε νέα συνεδρίαση την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή και θα αποφασίσουν αν και σε ποιο βαθμό θα πρέπει να παραταθούν.

Εκκλήσεις για προσοχή

Από τη Γαλλία, μέχρι τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Νορβηγία, οι αρχές απευθύνουν εκκλήσεις για επιφυλακή παρά την ανάγκη για κοινωνικές επαφές και χαλάρωση έπειτα από αυτή την οδυνηρή χρονιά.

«Είμαι εκείνος ο τύπος που σας κλέβει τα Χριστούγεννα» παραδέχθηκε ο Μπράιαν Πάλιστερ, ο πρωθυπουργός της καναδικής επαρχίας Μανιτόμπα, παρακαλώντας τους συμπολίτες του «να μη συναθροιστούν τα Χριστούγεννα».

«Εάν έχουμε τώρα, πριν από τα Χριστούγεννα, αυξημένες κοινωνικές επαφές, και μετά αποδειχθεί ότι ήταν τα τελευταία Χριστούγεννα με τους παππούδες, τότε θα έχουμε χάσει κάτι» είπε με συγκίνηση η Άνγκελα Μέρκελ.

Ιταλία: Εξετάζεται να κηρυχθεί «κόκκινη ζώνη» ολόκληρη η χώρα κατά τις γιορτές

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει ολόκληρη την χώρα σε κόκκινη ζώνη (με αυστηρό lockdown) από τα Χριστούγεννα μέχρι και την Πρωτοχρονιά.

Μια τέτοια κίνηση, σύμφωνα με τους σχολιαστές, θα είχε ως κύριο στόχο να περιορισθεί σημαντικά η πιθανότητα νέας αύξησης των κρουσμάτων των Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, με την εμφάνιση ενός τρίτου κύματος της πανδημίας κορωνοϊού.

Στην Ιταλία εξετάζεται το ενδεχόμενο να κηρυχθεί «κόκκινη ζώνη» ολόκληρη η χώρα κατά τις γιορτέςΤο θέμα συζητήθηκε στην αποψινή συνεδρίαση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε με τους επικεφαλής των κομμάτων που τον στηρίζουν και αναμένεται περαιτέρω εμβάθυνσή του τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Πολλοί αναλυτές συνδέουν την πιθανότητα ουσιαστικής αυστηροποίησης των μέτρων με τον συνωστισμό που σημειώθηκε χθες και σήμερα σε πολλές εμπορικές οδούς των ιταλικών πόλεων.

 

Χριστούγεννα με λιγότερους

Το Βέλγιο είναι μία από τις χώρες με τους μεγαλύτερους περιορισμούς στον αριθμό των συνδαιτυμόνων ανά νοικοκυριό τα Χριστούγεννα: ένας προσκεκλημένος ανά νοικοκυριό, δύο για τα άτομα που ζουν μόνα.

Στη Γαλλία δεν θα βρίσκονται περισσότεροι από έξι ενήλικοι στο γιορτινό τραπέζι.

Οι Νορβηγοί χαλαρώνουν λίγο την απαγόρευση για τις γιορτές και επιτρέπουν τις γιορτινές συγκεντρώσεις των δέκα ατόμων. «Θα χρειαστεί να αυτοσχεδιάσουμε και να μακρύνουμε το τραπέζι για να τηρήσουμε τις αποστάσεις» είπε η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός απροόπτου, οι οικογενειακές συναθροίσεις (τρία νοικοκυριά το πολύ) θα επιτρέπονται ανάμεσα στις 23 και 27 Δεκεμβρίου. Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο σύζυγός της Φίλιππος θα περάσουν , κατ΄ εξαίρεση φέτος, τις γιορτές στο κάστρο του Ουίνδσορ και όχι με όλη την οικογένεια στο Σάντριγχαμ.

Αντίθετα, στο Κεμπέκ ακυρώθηκε η απόφαση να επιτραπούν οι συγκεντρώσεις για ένα τετραήμερο τα Χριστούγεννα, λόγω της εκτόξευσης των κρουσμάτων.

Περιορισμοί στις μετακινήσεις

Η Ιταλία θα εφαρμόσει πολύ αυστηρά μέτρα απαγόρευσης των μετακινήσεων ανάμεσα στις περιοχές από τις 21 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου και ανάμεσα σε κοινότητες στις 25, στις 26 Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου.

Στο Βέλγιο, θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 05:00 και στο Λουξεμβούργο όλη την περίοδο των γιορτών από τις 23:00 μέχρι τις 06:00.

Στην Ισπανία, η κυβέρνηση ζητεί την αποφυγή μετακινήσεων μεταξύ περιφερειών, εκτός των οικογενειακών επισκέψεων.

Στη Γαλλία, μόνο η παραμονή των Χριστουγέννων εξαιρείται της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Καταστήματα, εστιατόρια, θεάματα

Η Γερμανία κλείνει τα καταστήματα και απαγορεύει την πώληση αλκοόλ σε υπαίθριους χώρους, καταργώντας για φέτος τα κιόσκια του Glühwein. Ήδη είναι κλειστά εστιατόρια, μπαρ, πολιτιστικοί και αθλητικοί χώροι.

Στη Γαλλία, άνοιξαν τα καταστήματα για τα ψώνια των Χριστουγέννων, όμως εστιατόρια και χώροι διασκέδασης παραμένουν κλειστοί.

Αντίθετα, στις χώρες όπου τα εστιατόρια λειτουργούν, θα μπορούν να κλείσουν αργότερα την Πρωτοχρονιά, όπως στην Ελβετία, όπου, όμως, ο ιατρικός κόσμος ζητεί το κλείσιμο ολόκληρης της χώρας λόγω της εκτόξευσης των κρουσμάτων.

Αλλαγές στις λειτουργίες

Ο πάπας θα επισπεύσει κατά δύο ώρες τη «νυχτερινή λειτουργία» για να προλάβει την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Η λειτουργία των Χριστουγέννων στην Βηθλεέμ θα γίνει χωρίς πιστούς.

Στην Ελβετία, οι χριστουγεννιάτικοι ύμνοι απαγορεύονται στις εκκλησίες.

 

Οι παραδόσεις θα περιμένουν

Οι Αυστριακοί θα περάσουν τις γιορτές χωρίς τις χριστουγεννιάτικες αγορές.

Οι κάτοικοι της Μαδρίτης θα στερηθούν φέτος τις δώδεκα ρώγες σταφύλι που καταπίνουν τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς στην Πουέρτα ντε Σολ.

Τα πυροτεχνήματα απαγορεύονται στο Βέλγιο, στη Γερμανία και την Ολλανδία, όπου η κυβέρνηση θέλει να απαλλάξει τα Επείγοντα από τραυματίες.

Το Λονδίνο και το Παρίσι ματαίωσαν τις εκδηλώσεις με πυροτεχνήματα για την αλλαγή του χρόνου.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης