Σε κακή απόδοση των όσων είπε στους συμπατριώτες του κατά την επίσκεψή του στην Αυστραλία, απέδωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Nicola Gruevski, την ένταση που δημιουργήθηκε με τη Βουλγαρία, η οποία δια στόματος του προέδρου της, Gheorghe Parvanov, έκανε χθες λόγο για «εδαφικές διεκδικήσεις» από την ΠΓΔΜ εναντίον της χώρας του.
Ο Gruevski δήλωσε λίγο πριν την αναχώρησή του από τις Βρυξέλλες: «Δεν έχουμε διόλου εδαφικές βλέψεις ούτε έναντι της Βουλγαρίας, ούτε έναντι οποιασδήποτε άλλης γειτονικής χώρας. Οι δηλώσεις μου αποδόθηκαν εκτός πλαισίου και αποσπασματικά.
Δεδομένης της κατάστασης της μακεδονικής κοινότητας στην Αυστραλία, στην ομιλία μου κάλεσα τους Μακεδόνες στην Αυστραλία να είναι περισσότερο ενωμένοι, να μη διαχωρίζονται πάνω σε καμία βάση, όπως είναι οι εκκλησιαστικοί διαχωρισμοί, υπό την έννοια υπέρ ή κατά του τοποτηρητή της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ή πάλι βάσει του τόπου γεννήσεώς τους.
Είπα πως εκεί στην Αυστραλία όλοι αυτοί ζουν σε ένα κράτος, εννοώντας την Αυστραλία, και ότι πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός μεταξύ τους. Πρόσθεσα πάνω σε αυτό ότι και στα Βαλκάνια, όταν όλες οι χώρες θα καταστούν μέλη της Ε.Ε. θα γκρεμιστούν τα σύνορα και όλοι οι λαοί των Βαλκανίων θα ζουν σε μια Ευρώπη δίχως σύνορα, όπως στην Αυστραλία ζουν σε ένα κράτος Μακεδόνες το γένος, ανεξάρτητα από το πού έχουν γεννηθεί, Κροάτες, Έλληνες, Αλβανοί κ.ο.κ. από διάφορες χώρες. Απηύθυνα έκκληση για ομόνοια, συνοχή και συγχώρεση».
Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ επανέλαβε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, ότι επιμένει στη θέση του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ονομασίας, στην περίπτωση που δρομολογηθεί πρόταση για την εξεύρεση λύσης στο θέμα αυτό.
Διαβάστε επίσης:
Και νέα κόντρα Βουλγαρίας με την ΠΓΔΜ, 29 Οκτωβρίου 2009, 21:02

