Τον Ιούλιο του 2009 θα αποχωρήσουν τα βρετανικά στρατεύματα από το Ιράκ όπως ανακοίνωσαν από κοινού ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και ο Ιρακινός ομόλογός του Νούρι Αλ Μαλίκι.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, πραγματοποίησε αιφνίδια επίσκεψη στη Βαγδάτη μόλις τρεις ημέρες μετά τον Τζορτζ Μπους και τα όσα έγιναν στη συνέντευξη Τύπου με τον Ιρακινό δημοσιογράφο που είχε πετάξει τα παπούτσια του.

Οι βρετανικές δυνάμεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009, αναμένεται να ολοκληρώσουν το έργο τους στο Ιράκ και αμέσως μετά να αποσυρθούν εντελώς από τη χώρα.

Είναι η τέταρτη συνολικά επίσκεψη του Γκόρντον Μπράουν  στο Ιράκ από το 2007 όταν ανέλαβε τη θέση του πρωθυπουργού της Βρετανίας και έγινε στο πλαίσιο του προσχέδιου νόμου της κυβέρνησης της χώρας για τη διαδικασία τερματισμού της ξένης στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ, στην οποία περιλαμβάνονται 4.100 βρετανοί στρατιώτες.  

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η συμφωνία με τις ΗΠΑ που προβλέπει τα στρατεύματα να αποχωρήσουν μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2009 και συνολικά η δυνάμεις της χώρας να έχουν φύγει μέχρι το τέλος του 2011.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης