Νίκησε το «όχι» των Ιρλανδών, στο δημοψήφισμα που διεξάγεται από την Πέμπτη, σχετικά με το μέλλον της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με καταμετρημένες τις ψήφους από 39 εκλογικές περιφέρειες, σε σύνολο 43,το «όχι» συγκεντρώνει μέχρι στιγμής το 53,6% έναντι 46,4% του «ναι». 

Ο υπουργός δικαιοσύνης, Ντερμότ Άχερν, ανακοίνωσε επίσημα την επικράτηση του ιρλανδικού «όχι» στην εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας, αργά το μεσημέρι της Παρασκευής.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, «ότι δε θα υπάρξει Συνθήκη της Λισαβόνας, εάν οι Ιρλανδοί αποφασίσουν τελικά να την απορρίψουν», όπως είπε χαρακτηριστικά αργά την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν.

Απεσταλμένος του BBC είπε ότι πολλοί από τους ψηφοφόρους ψήφισαν αρνητικά, για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν έχουν καταλάβει το κείμενο της συνθήκης, παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας, Μπράιαν Κοόυεν, είχε κάνει μία μεγάλη καμπάνια για αυτή και είχε την υποστήριξη της πλειοψηφίας των πολιτικών κομμάτων.

Η συνθήκη, όπως λένε οι αναλυτές, έχει ως σκοπό να βοηθήσει την ΕΕ να αντιμετωπίσει την επέκτασή της στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ προβλέπει την αφαίρεση του εθνικού βέτο σε περισσότερες πολιτικές περιοχές, έναν νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μία ενισχυμένη θέση για τα εξωτερικά θέματα.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προέτρεψε όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης να υποστηρίξουν τη μεταρρυθμιστική συνθήκη, η οποία επρόκειτο να μπει σε ισχύ από την 1/1/2009.

Μέχρι στιγμής, οι 14 από τις 27 χώρες έχουν δηλώσει τη συμφωνία τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης