Έκλεισε πριν από λίγο το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 26 δισ. ευρώ. Το ομόλογο αυτό είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιανουάριο, με λήξη στις 18 Ιουνίου 2031, και το απόγευμα αναμένεται η τελική τιμολόγηση.

Το αρχικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στις 90 μονάδες βάσης + mid swap (το οποίο κινείται στις 9 μ.β.) δηλαδή στην περιοχή του 0,99%, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στις 85 μ.β. + mid swap, που μεταφράζεται σε απόδοση 0,94%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τελικό επιτόκιο τοποθετείται ακόμα χαμηλότερα και στις 82 μ.β. + mid swap, δηλαδή στην περιοχή του  0,91%, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 26 δισ. ευρώ. Στόχος ήταν η άντληση κοντά στα 2 δισ. ευρώ, ωστόσο το τελικό ποσό θα καθοριστεί από τη ζήτηση.

Αξίζει να σημειώσουμε πως, κατά την έκδοση του Ιανουαρίου, το τελικό επιτόκιο (απόδοση) είχε διαμορφωθεί στο 0,807% (100 μονάδες βάσης συν το mid swap) από το αρχικό των 110 μ.β. (συν mid swap) και το κουπόνι στο 0,75%. Στην επανέκδοση ομολόγου το τελικό επιτόκιο αναμενόταν υψηλότερο, άλλωστε χθες και μετά την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ για την «έξοδο» η απόδοση του 10ετούς σκαρφάλωσε στο 0,87%, ενώ σήμερα το πρωί κινούνταν στο 0,855%, ωστόσο στόχος είναι το spread θα διαμορφωθεί χαμηλότερα από εκείνο του Ιανουαρίου και κοντά στις 115 μ.β. έναντι 135 μ.β.

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι έξι διεθνείς τράπεζες BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC, J.P. Morgan και Nomura. Αν και υπήρξαν προτάσεις από τους Primary dealers και για έκδοση νέου τίτλου, ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε να ακολουθήσει την οδό του re-opening έτσι ώστε να πετύχει έναν από τους βασικούς του στόχους που είναι η βελτίωση της ρευστότητας στους ελληνικούς τίτλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 10ετές ομόλογο έχει μέγεθος 3,5 δισ. ευρώ και έτσι αναμένεται να αυξηθεί στα 5,5 δισ. ευρώ περίπου, ικανοποιώντας τη ζήτηση των επενδυτών. Άλλωστε έχει λήξη τον Ιούνιο του 2031, γεγονός που σημαίνει ότι αποτελεί 10ετία, κάτι που είχε στο μυαλό του ο ΟΔΔΗΧ τον Ιανουάριο όταν εξέδωσε τον τίτλο με διάρκεια 10 και μισό έτη.

Ο ΟΔΔΗΧ παράλληλα αποφάσισε να βγει στις αγορές αμέσως μετά τη χθεσινή έκδοση του 10ετούς της Ιταλίας και πριν την έκδοση-μαμούθ που αναμένεται να ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το οικονομικό επιτελείο ακολουθεί στρατηγική της εμπροσθοβαρούς εκδοτικής δραστηριότητας, με 9 δισ. ευρώ να έχει αντλήσει έως τώρα το 2021 από τις αγορές, συν 2 δισ. ευρώ από την ανταλλαγή ελληνικών τίτλων με τις συστημικές τράπεζες, και έτσι είναι πιθανό η σημερινή έκδοση να είναι η τελευταία ή η προτελευταία για το έτος. Την τελική «απόφαση» θα την ορίσει η πορεία της πανδημίας και της οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ συνεχίζει να υπερκαλύπτει τις εκδόσεις του ΟΔΔΗΧ, καθώς έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα συνολικού ύψους 25,68 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (PEPP), από τις 18 Μαρτίου του 2020 που ενεργοποιήθηκε έως και τα τέλη Μαΐου του 2021, τη στιγμή που το ίδιο διάστημα ο ΟΔΔΗΧ έχει αντλήσει 18,5 δισ. ευρώ από τις αγορές, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα διαβρώνονται σε υψηλά επίπεδα και στα 33,7 δισ. ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης