Συντηρείται το θετικό κλίμα στην αγορά ομολόγων

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2019, 18:22
Συντηρείται το θετικό κλίμα στην αγορά ομολόγων

Η προοπτική μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος σε συνδυασμό με την άμεση αποπληρωμή μέρους των δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συντηρούν το θετικό κλίμα στην αγορά ομολόγων.

Ωστόσο οι χθεσινές ανακοινώσεις Ντράγκι ευνοούν περισσότερο τα ομόλογα του σκληρού πυρήνα της ευρωζωνης και δη τα γερμανικά, με αποτέλεσμα να διευρύνεται το περιθώριο (spread) με τ΄αντίστοιχα επιτόκια της Ελλάδας.

   Σημειώνεται ότι ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος για μετά το 2020 ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε το Eurogroup στο Ελσίνκι.

Ο ίδιος δήλωσε ότι το αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ βελτιώνει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής 2,9 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, θα εξεταστεί τον Δεκέμβριο στο πλαίσιο της 4ης έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας.

   Νωρίς το απόγευμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 1,57% από 1,61% που κυμαίνονταν χθες.

   Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 41 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 24 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης.
Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο με 9 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,61% από 1,64% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,46% να διαμορφωθεί στο 2,15% από 2,16% που έκλεισε χθες.

   Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,1070 δολ. από το 1.1049 δολ. που άνοιξε η αγορά.

   Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,354%.

Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,428%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,437% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,458%.

   Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1096 δολ.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2019, 18:22