Βρετανία: Οι Εργατικοί προτείνουν έκδοση ομολόγου "ανάκαμψης"

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021, 17:25
Βρετανία: Οι Εργατικοί προτείνουν έκδοση ομολόγου "ανάκαμψης"

Την έκδοση ομολόγου "ανάκαμψης” πρότεινε το Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου ως τρόπο στήριξης της βρετανικής οικονομίας στην μετά τον κορονοϊό εποχή, με τον επικεφαλής του αντιπολιτευτικού κόμματος Κιρ Στάρμερ να επικρίνει τις ενέργειες των Συντηρητικών του Μπόρις Τζόνσον πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού του Μαρτίου.

Ο Στάρμερ σημείωσε ότι το ομόλογο θα αποτελέσει για όσους έχουν αποταμιεύσεις ένα ασφαλές μέρος για να επενδύσουν, ενώ θα βοηθήσει να συγκεντρωθούν κεφάλαια για νέες υποδομές αλλά και για τη στήριξη των θέσεων εργασίας και των επιχειρήσεων.

Όπως τόνισε, μια δεκαετία διακυβέρνησης των Τόριδων είχε ως αποτέλεσμα η Βρετανία να εισέλθει ευάλωτη στην περίοδο της πανδημίας, προειδοποιώντας παράλληλα ότι ένα νέο κύμα λιτότητας ή αύξησης των φόρων θα «πνίξει την ανάκαμψή μας».

«Μπορούμε να επιστρέψουμε στην ίδια οικονομική ανασφάλεια και ανισότητα που έχει τόσο σκληρά επεκταθεί από τον κορονοϊό, ή μπορούμε να αδράξουμε τη στιγμή», δήλωσε ο Στάρμερ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας του την Πέμπτη. «Αυτή η επιλογή θα καθορίσει τον προϋπολογισμό και θα καθορίσει τις επόμενες εκλογές», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου έχει προγραμματιστεί να ανακοινώσει το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης στις 3 Μαρτίου, την ώρα που η χώρα να προσπαθεί να ανακάμψει από τη βαθύτερη ύφεση των τελευταίων 300 και πλέον ετών.

Ο Στάρμερ είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να άρει τις προγραμματισμένες περικοπές στις δαπάνες πρόνοιας, να παράσχει περισσότερη χρηματοδότηση στα τοπικά συμβούλια και να διευρύνει τη μείωση του ΦΠΑ για επιχειρήσεις φιλοξενίας και αναψυχής.

«Η τρομερή ζημιά που προκλήθηκε από τον ιό στην υγεία και την ευημερία ήταν ακόμη χειρότερη επειδή τα θεμέλια της κοινωνίας μας είχαν αποδυναμωθεί για μια δεκαετία», δήλωσε ο Στάρμερ. «Αυτή είναι η στιγμή να ξανασκεφτούμε τι χώρα θέλουμε να είμαστε», πρόσθεσε.

Η παρέμβαση του Στάρμερ αποτελεί μέρος της στρατηγικής του για να ενισχύσει τη δημοτικότητά του, καθώς πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί του Τζόνσον έχουν σταθερό προβάδισμα έναντι των Εργατικών παρότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πληγεί σφόδρα από την πανδημία, θρηνόντας 118.000 θανάτους.

Ο Τζόνσον ενισχύθηκε δημοσκοπικά τις τελευταίες εβδομάδες χάρη στην επιτυχία που σημειώνει το πρόγραμμα εμβολιασμού της Βρετανίας.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021, 17:25