Η σημαντική μείωση του κόστους κινδύνων αποτελεί τον πρώτο στρατηγικό άξονα του νέου επιχειρησιακού σχεδίου της Εμπορικής Τράπεζας και ο στόχος για το 2011 είναι η μείωση των προβλέψεων επί των χορηγήσεων κάτω από το 1%.
Φέτος, οι καθαρές ζημίες υπολογίζονται στα 570 εκατομμύρια ευρώ, από περίπου 500 εκατομμύρια το 2008.
Για το 2010, η πρόβλεψη είναι για ζημίες 300-350 εκατομμυρίων ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, εφαρμόζονται σύγχρονα και αυστηρά συστήματα διαχείρισης κινδύνων, με βάση τα πρότυπα της Credit Agricole, ενώ παράλληλα η Εμπορική ολοκληρώνει την κεντροποίηση και υιοθέτηση νέων συστημάτων αξιολόγησης των πιστοδοτήσεων, τόσο για τους πελάτες λιανικής τραπεζικής όσο και για τις επιχειρήσεις.
Επιπλέον, στοχεύει στον εξορθολογισμό των εξόδων της, βάσει των μέτρων για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και τον περιορισμό του κόστους, που ανακοινώθηκαν ήδη από τον Ιούνιο του 2009.
Μεταξύ άλλων, θα προχωρήσει στην καλύτερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της, μέσα από προγράμματα πώλησης και επαναμίσθωσης (sale & lease back), την επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων μίσθωσης καταστημάτων και τη μεταστέγαση των κεντρικών της γραφείων εκτός του κέντρου των Αθηνών.
Η Εμπορική Τράπεζα προκειμένου να βελτιώσει την εμπορική της απόδοση έχει επαναπροσδιορίσει τις στρατηγικές της, τόσο στη Λιανική όσο και στην Εταιρική & Επενδυτική Τραπεζική.
Στο πλαίσιο αυτό, και σύμφωνα και με το μοντέλο που εφαρμόζει ο όμιλος της Credit Agricole διεθνώς, οι προϊοντικές μονάδες της Εμπορικής Τράπεζας (καταναλωτικά δάνεια, leasing, διαχείριση διαθεσίμων και ασφάλειες) θα ενταχθούν στις αντίστοιχες επιχειρηματικές μονάδες του ομίλου της Credit.
Με την κίνηση αυτή θα ενισχυθούν οι εμπορικές συνέργειες μεταξύ της Εμπορικής Τράπεζας, η οποία θα διαθέτει τα προϊόντα στους πελάτες, και των θυγατρικών που θα λειτουργούν ως «μονάδες παραγωγής» των προϊόντων.
Η Εμπορική Τράπεζα θα επιδιώξει ενεργά τη σταθεροποίηση της πορείας των θυγατρικών της στα Βαλκάνια και την Κύπρο, περιοχές που επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την πρόσφατη επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στη ΝΑ Ευρώπη.
Η ανάπτυξη των θυγατρικών της Εμπορικής στο εξωτερικό θα συναρτηθεί με την πορεία ανάκαμψης της κάθε χώρας. Οι δραστηριότητες αυτές αναμένεται να αντιπροσωπεύουν ποσοστό της τάξεως του 5% στα ενοποιημένα αποτελέσματα του ομίλου της Εμπορικής.

