Η Ελένη Λαμπίρη μπήκε στον χώρο του τουρισμού στην τρυφερή ηλικία των 24 ετών. Αφορμή γι’ αυτό στάθηκε η γνωριμία της με τον σύντροφο της ζωής της Κώστα Μήτση, τον οποίο συνάντησε όταν έκανε τις διακοπές της στην Ελλάδα, από τις ΗΠΑ όπου διέμενε.

Παρότι υπήρξε μια διακριτική παρουσία, η οποία προτιμούσε να ζει αθόρυβα, πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, η γυναίκα αυτή απέδειξε με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι διέθετε επιχειρηματικό δαιμόνιο και ένστικτο στην οικονομική διαχείριση. Η μεγαλύτερη απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι κατάφερε τα τελευταία χρόνια, με έξυπνες κινήσεις, να βγει νικήτρια σε έναν δικό της προσωπικό αγώνα δρόμου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αγώνας επιβίωσης και επέκτασης

Μετά την αποχή της από τα διοικητικά δρώμενα λόγω της επιδείνωσης της υγείας του Κώστα Μήτση, η Ελένη Λαμπίρη επέστρεψε στα καθήκοντά της το 2016, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στις εταιρείες όπου είχε αποκλειστική συμμετοχή. Ήρθε αντιμέτωπη με τη μηδενική σχεδόν ρευστότητα στα ταμεία, τη μη ολοκλήρωση σοβαρότατων θεμάτων που είχαν προγραμματιστεί, τον τραπεζικό δανεισμό, καθώς και με οικονομικά, φορολογικά και νομικά ζητήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανασυντάσσοντας τις δυνάμεις της, συγκρότησε μια αξιοζήλευτη ομάδα δράσης, απευθύνθηκε σε συνεργάτες, φίλους και γνωστούς και στηρίχθηκε σε στελέχη τα οποία αποφάσισαν να τη βοηθήσουν ύστερα από τόσα χρόνια συνεργασίας. Ξεπερνώντας άμεσα τα πρώτα εμπόδια, η Ελένη Λαμπίρη πέρασε στην επόμενη μέρα της επαγγελματικής της πορείας. Προχώρησε σε άμεση υλοποίηση εταιρικού σχεδιασμού, ώστε να διατηρήσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Κατόπιν, ίδρυσε νέες εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ανέλαβαν την προώθηση και τις πωλήσεις των δωματίων των ξενοδοχείων, εξασφαλίζοντας νομική και τραπεζική σταθερότητα και ελαχιστοποίηση του ρίσκου. Παράλληλα, με συγχωνεύσεις, δημιούργησε τη νέα «Ακτή Αριάδνη Α.Ε.», η οποία μετατράπηκε από μια ζημιογόνο εταιρεία σε μια ευέλικτη λειτουργικά επιχείρηση. 

Σε πείσμα των καιρών, προχώρησε στην πώληση προσωπικών περιουσιακών της στοιχείων, με στόχο την επανεπένδυση των εσόδων και την αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών της, μία κίνηση που εκ του αποτελέσματος στέφθηκε με επιτυχία. 

Μια ιδιοφυής επιχειρηματίας

Η ιδιοφυής επιχειρηματίας, διαδραματίζοντας αθόρυβα επί 40ετίας ενεργό ρόλο στον χώρο και συγκεκριμένα στη δημιουργία και στη γιγάντωση του μεγαλύτερου ιδιόκτητου ελληνικού ξενοδοχειακού ομίλου, «Mitsis Hotels», έχοντας κερδίσει, με την επαγγελματική της στάση και τη συνέπειά της, την εμπιστοσύνη όλων των συνεργατών (προμηθευτών, υπαλλήλων, τραπεζών) που τη στήριξαν και κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Θεωρείται ο καταλύτης της μεταστροφής του πρώην ενιαίου ομίλου «Mitsis Hotels» στην προσφορά ποιοτικής εξυπηρέτησης των επισκεπτών από τη λογική του μαζικού τουρισμού της, καθώς και της επέκτασής του. Μάλιστα, ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό και την κατασκευή κάποιων από τα ωραιότερα και πιο πετυχημένα ξενοδοχεία στην Ελλάδα.

Προσωπικά επιτεύγματα

Τα τελευταία 3 χρόνια κατάφερε να λύσει μακροπρόθεσμα θέματα,ολοκληρώνοντας σε μόλις 3 μήνες την επένδυση κατασκευής του ξενοδοχείου «Grand Serai» στα Ιωάννινα, με την επιστροφή εγγυητικής επιταγής 9.000.000 ευρώ. Διαπραγματεύτηκε και πέτυχε την αναπροσαρμογή του συνολικού τραπεζικού δανεισμού των ξενοδοχείων που είχε στην κατοχή της, μειώνοντάς τον περισσότερο από 50% σε ένα μόλις έτος και επέτυχε τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους για τις επιχειρήσεις της, προχωρώντας παράλληλα στη σύμπραξη συμφωνίας αποκλειστικότητας με την TUI, τον μεγαλύτερο τουριστικό όμιλο, πετυχαίνοντας με αυτό τον τρόπο την πληρότητα των ξενοδοχείων για τα επόμενα δύσκολα χρόνια. Έτσι, εξασφάλισε έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων, σε συνδυασμό με την ποιότητα των υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, κατάφερε σημαντική αύξηση της καθαρής θέσης της εταιρείας και υψηλό EBITDA (που ξεπερνάει το 40%), κάτι που την κατέταξε το 2018 στη λίστα των «Best Performing Companies» των βραβείων Treasures of Greek Tourism 2018.

Τα ξενοδοχεία 

Δημιουργώντας ένα μικρό ξενοδοχειακό όμιλο τον The A Hotels, η Ελένη Λαμπίρη έχει την πλήρη ιδιοκτησία, μέσω της συμμετοχής της στις εταιρείες τους, των πεντάστερων ξενοδοχείων «Serita Beach Resort», στον Ανισσαρά Χερσονήσου στο Ηράκλειο Κρήτης, «Roda Beach Resort & Spa», στην Αχαράβη  Κέρκυρας και Grand Serai Congress & Spa, στα Ιωάννινα, ενώ κατέχει σημαντικό ποσοστό συμμετοχής (28,15%) στη «Διαγόρας ΑΞΕ», που έχει στην ιδιοκτησία της το επιβλητικό «Alila Resort» στη Ρόδο. 

Ο ενεργός ρόλος της Ελένης Λαμπίρη στη δημιουργία του μεγαλύτερου ιδιόκτητου ξενοδοχειακού ομίλου στην Ελλάδα μέχρι τον θάνατο του συντρόφου της, Κώστα Μήτση, τον Αύγουστο του 2016, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 4.500 θέσεων εργασίας σε όλη την Ελλάδα και κάποια από τα καλύτερα ξενοδοχεία που αποτέλεσαν παράδειγμα προς μίμηση. 
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης