Μητσοτάκης: Πιο έτοιμοι από ποτέ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020, 15:30
Μητσοτάκης: Πιο έτοιμοι από ποτέ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Με κατακλείδα ότι η Ελλάδα εγγυάται ασφάλεια στους επισκέπτες της, αλλά πρωτίστως στους Έλληνες πολίτες, και υπογραμμίζοντας τη γόνιμη σύμπλευση του ιδιωτικού τομέα με το Δημόσιο και το εθελοντικό κίνημα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη σήμερα στην ειδική τελετή παραλαβής 20 πυροσβεστικών οχημάτων δωρεά της εταιρείας Παπαστράτος, στο κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος.

Επισημαίνοντας ότι και στη διάρκεια της πανδημίας πολλές συμπράξεις του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα συνέβαλαν στην επιτυχία της αντιμετώπισης της πρώτης φάσης της, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την εταιρεία Παπαστράτος για τη συμβολή της. Εξήρε ταυτόχρονα το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος και στην ομιλία που απηύθυνε τόνισε πως «φέτος είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στη μεγάλη σημασία της προσφοράς των 20 νέων οχημάτων από την "Παπαστράτος", καθώς -όπως είπε- είναι οχήματα πρώτης προσβολής που επιτρέπουν την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς εν τη γενέσει της

Την εκδήλωση παραλαβής των 20 οχημάτων άνοιξε με έναν σύντομο χαιρετισμό ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο οποίος επισήμανε πως η δωρεά των 20 πυροσβεστικών οχημάτων αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ προσδιορίζει απόλυτα το ουσιαστικό μέγεθός της.

Διευκρίνισε ότι είναι αναγκαίος κάθε μορφής σύγχρονος μηχανολογικός εξοπλισμός για το Σώμα και υπογράμμισε ότι η συστράτευση ιδιωτών και Πολιτείας στη μεγάλη εθνική προσπάθεια της διάσωσης των δασών και της πολιτικής προστασίας είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Είπε πως η κατανομή των οχημάτων θα γίνει σε όλη την Ελλάδα, ανάλογα με τις ανάγκες των περιφερειακών διοικήσεων και ευχαρίστησε την εταιρεία Παπαστράτος για την προσφορά της.

Μετά την προβολή ενημερωτικού βίντεο, στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος της εταιρείας Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης.

«Σήμερα εδώ είμαστε όλοι ένα. Υποκλινόμαστε στο "θαρσείν σώζειν" της Πυροσβεστικής» τόνισε. Εξήρε το έργο των πυροσβεστών, επισημαίνοντας ότι ενεργούν με αυταπάρνηση και όχι βέβαια από έλλειψη φόβου. Σημείωσε ότι «αν μόνοι μας μπορούμε τόσα λίγα, μαζί πετυχαίνουμε τόσα πολλά» καθώς και ότι σε κάθε κλήση οι πυροσβέστες τρέχουν εκεί απ' όπου όλοι οι άλλοι απομακρύνονται. «Θα είμαστε σε αυτό το μαζί που ορίζετε με το έργο σας» ανέφερε κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό του.

«Το δικό σας θαρσείν οδηγεί στο σώζειν ζωών, περιουσιών αλλά και του φυσικού μας περιβάλλοντος» δήλωσε από το βήμα της εκδήλωσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους πυροσβέστες.

Ευχαρίστησε την εταιρεία Παπαστράτος και σημείωσε πως είναι διπλά χαρούμενος όχι μόνο για τη δωρεά αλλά και γιατί προέρχεται από μια εταιρεία, υπογραμμίζοντας τη γόνιμη σύμπλευση του ιδιωτικού τομέα με το Δημόσιο και το εθελοντικό κίνημα.

Επισήμανε πως τέτοιες συμπράξεις εκδηλώθηκαν πολλές κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οφείλεται σε αυτές η επιτυχία στην πρώτη φάση αντιμετώπισής της. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Παπαστράτος, γιατί αθόρυβα βοήθησε έμπρακτα για την εξασφάλιση υγειονομικού υλικού στη διάρκεια της πανδημίας.

Για τη δωρεά των 20 πυροσβεστικών οχημάτων υπογράμμισε ότι «έρχεται την κατάλληλη στιγμή», καθώς και ότι «φέτος είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ».

Αναλυτικά αναφέρθηκε στη λειτουργία του συστήματος 112, στο ότι φέτος είναι 1.300 περισσότεροι οι εποχιακοί πυροσβέστες, συνολικά 126 τα νέα οχήματα και ανανεωμένο το υλικό αυτοπροστασίας των επιχειρούντων.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στη μεγάλη σημασία της προσφοράς των 20 νέων οχημάτων από την Παπαστράτος, καθώς -όπως είπε- είναι οχήματα πρώτης προσβολής που επιτρέπουν την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς εν τη γενέσει της, αφού δίνουν τη δυνατότητα κίνησης εντός του δάσους.

Έκανε ειδική αναφορά στον Ευάγγελο Παπαστράτο, ιδρυτή της εταιρείας Παπαστράτος, και στον τίτλο της βιογραφίας του «Η δουλειά και ο κόπος της» επισημαίνοντας ότι «ο κόπος δικαιώνεται όταν αποκτά κοινωνικό αντίκρισμα».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στη συνέχεια ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά και δεν χωρά επανάπαυση», σημειώνοντας ότι φέτος η πρόκληση της πολιτικής προστασίας είναι διπλή και για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αλλά και για την επιτήρηση της εισόδου πολλών επισκεπτών λόγω του κορωνοϊού. «Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις πυρκαγιές, αλλά θα τις περιορίσουμε» σχολίασε.

Με μια σύντομη αναφορά στο ότι «έχει τραυματιστεί το εσωτερικό υποσυνείδητο αυτής της χώρας από ανείπωτες τραγωδίες», ο πρωθυπουργός εξήρε και πάλι το έργο των πυροσβεστών υπογραμμίζοντας: «Έχετε μάθει να δουλεύετε παρά τον φόβο σας". Και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως «η Ελλάδα εγγυάται ασφάλεια στους επισκέπτες της αλλά πρωτίστως στους Έλληνες πολίτες».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε, επίσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020, 15:54