Επιβάλλεται ειδικός φόρος στις διαφημίσεις που προβάλλονται από την τηλεόραση. Ο συντελεστής του φόρου ορίζεται σε ποσοστό 20% επί της αξίας της διαφήμισης που υπολογίζουν τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Ουσιαστικά, εάν συνυπολογίσει κανείς το ΦΠΑ 23%, που, έτσι κι αλλιώς, βαραίνει και τη διαφημιστική δαπάνη, αλλά και το αγγελιόσημο 20% υπέρ των ταμείων των δημοσιογράφων, η συνολική επιβάρυνση για κάθε τηλεοπτική διαφήμιση αγγίζει το 63%! Με δεδομένη τη μείωση του τζίρου της διαφήμισης -ειδικά στους τηλεοπτικούς σταθμούς-λόγω της κρίσης, μπορεί κανείς να αντιληφθεί το οικονομικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν μέσα στο καλοκαίρι κιόλας οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις.
Ο νέος φόρος βαρύνει άμεσα τη διαφημιζόμενη επιχείρηση ή το διαφημιστή που μεσολαβεί και το τιμολόγιο εκδίδεται στο όνομά του. Εφόσον το τιμολόγιο εκδίδεται στο όνομα του διαφημιστή που μεσολαβεί, αντίγραφο του τιμολογίου με τη σφραγίδα και την υπογραφή του εκδότη αποστέλλεται στο διαφημιζόμενο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έκδοση του τιμολογίου. Στα πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδουν τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης πρέπει να αναγράφονται και οι αριθμοί των σχετικών τιμολογίων.
Τον ειδικό φόρο εισπράττουν τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης και αποδίδουν στο Δημόσιο με μηνιαίες δηλώσεις που υποβάλλουν στην αρμόδια ΔΟΥ, μέχρι την εικοστή ημέρα κάθε μήνα, για τα έσοδα από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις του προηγούμενου μήνα.

