Φρειδερίκη, η ''Φρίκη'', η μισητή βασίλισσα

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2021, 14:56
Φρειδερίκη, η ''Φρίκη'', η μισητή βασίλισσα

Μια Γερμανίδα, οργανωμένη στη ναζιστική νεολαία του Χίτλερ, έγινε βασίλισσα των Ελλήνων. Μια κακομαθημένη πριγκίπισσα από σόι, εγγονή του τελευταίου αυτοκράτορα της Γερμανίας Γουλιέμου Β’ (1859-1941), αμόρφωτη, εννοώ ακαλλιέργητη, είχε καπελώσει τον βασιλιά σύζυγό της, το φυτό με το όνομα Παύλος (1901-1964), κι έκανε κουμάντο στην πολιτική ζωή της χώρας. Αυτά, βέβαια, πριν την τελευταία δικτατορία (1967-1974), σήμερα αν υπήρχε ακόμα βασιλεία στην Ελλάδα, ακόμα και η Φρειδερίκη, ακόμα και μια εστεμμένη χειρότερο φρικιό απ’ αυτήν, δεν θα τολμούσε να έχει λόγο στη σύνθεση της κυβέρνησης. Και να απαιτεί τούτο και το άλλο από τον κάθε πρωθυπουργό.

Δεν είναι γνωστό μέχρι σήμερα το τελικό ποσό που βγήκε από το ταμείο του δημοσίου για να πληρώσει ο κοσμάκης την… προίκα της μεγάλης κόρης της Φρειδερίκης, όταν παντρεύτηκε το 1962 τον Ισπανό Χουάν Κάρλος. Κανένας Κωνσταντίνος Καραμανλής και κανένα κόμμα δεν συμφωνούσε στην απαίτηση της Φρειδερίκης να προικοδοτηθεί η πριγκίπισσα Σοφία (1938). Το σκάνδαλο έγινε, διότι αυτό ήθελε η βασίλισσα ''Φρίκη'', κι έτσι αποφασίστηκε να τσοντάρει το κράτος 30.000 χρυσές λίρες. Άλλο, όμως, τι αποφασίστηκε, άλλο πόσο ήταν το… παραδάκι που πληρώθηκε.

Προξενέψανε αρχικά την Φρειδερίκη στον μοναδικό γιο του πρίγκηπα Γεωργίου, τον ''ακτιβιστή'' του καιρού του και δημοκράτη πρίγκηπα Πέτρο (1908-1980), που ήταν υπασπιστής  του βασιλιά της Ελλάδος Γεωργίου Β΄, ο οποίος την απέρριψε. Επειδή το πριγκιπόπουλο πληροφορήθηκε τι κουμάσι ήταν η Φρειδερίκη, άλλωστε είχε άλλα σχέδια για την προσωπική του ζωή. Ο Πέτρος έγραφε στις κάλτσες τίτλους γαλαζοαίματων και βασίλεια, ενδιαφερόταν να σπουδάσει, όχι μόνο σε πανεπιστήμια, και γι’ αυτό έζησε πολλά χρόνια στο Θιβέτ και παντρεύτηκε στην Ινδία μια αριστοκράτισσα Ρωσίδα κομουνίστρια.

Η Φρειδερίκη σύζυγος του Παύλου έγινε βασίλισσα όταν πέθανε ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄(1890-1947) και τον διαδέχθηκε ο αδελφός του. Κι όταν πέθανε ο άντρας της, ο Παύλος, έγινε… βασιλομήτωρ, η μήτηρ του βασιλιά γιου της Κωνσταντίνου (1940). Και συνέχισε στα ίσα να παρεμβαίνει στη δημόσια ζωή του τόπου. Δεν ησύχασε ποτέ.

''Η μητέρα μου είναι καταφερτζού!''. Το είπε, μάλιστα, δημόσια για την μάνα της Φρειδερίκη η μικρή της κόρη Ειρήνη (1942), η επίσης σοβαρή όπως η αδελφή της Σοφία (1938), πρώην βασίλισσα Ισπανίας. Η Ειρήνη, πιανίστρια, με ρεσιτάλ σε πολλές πόλεις στο εξωτερικό, ποτέ δεν παντρεύτηκε, ποτέ δεν απασχόλησε τα ΜΜΕ, με τη νεκρή ερωτικά προσωπική της ζωή.

Η καημένη Φρειδερίκη. Τι τράβηξε προκειμένου να... υπηρετήσει το στέμμα. Το σκάει από την Ελλάδα όταν το 1941 μπαίνουν οι συμπατριώτες της στην Ελλάδα. Πρώτα φυγαδεύεται οικογενειακώς στην Κρήτη, μετά στην Αίγυπτο και, τελικά, στη Νότια Αφρική. Όπου έλεγαν οι σύμμαχοι, οι Άγγλοι. Τελειώνει η γερμανική κατοχή, επιστρέφει το 1946 η βασιλική οικογένεια στην Αθήνα και πιάνει δουλειά πάλι η Φρίκη στο πολιτικό παρασκήνιο.

Νέα έξοδος εκτός Ελλάδος για την Φρειδερίκη το Δεκέμβριο του 1973 με το αποτυχημένο βασιλικό αντάρτικο επί χούντας. Γεννήθηκε Απρίλιο του 1917, παντρεύτηκε Ιανουάριο του 1938 και πέθανε το 1981, σα σήμερα 6 Φεβρουαρίου. Στη φώτο, με τον σύζυγο της βασιλιά Παύλο και τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ένα γκομενιλίκι της Φρειδερίκης έγινε σούσουρο διεθνώς. Η σχέση με τον γαμίκο διευθυντή της CIA (1853-61), τον περιβόητο Άλεν Ντάλες (1893-1969), αδελφό του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Τζων Φόστερ Ντάλες. Το ερωτικό νταραβέρι διέρρευσε όταν η Φρειδερίκη είχε επισκεφθεί την Αμερική.

Άσχετο. Λέγεται ότι από το κρεβάτι του Ντάλες είχαν περάσει εκατό γυναίκες και πριν ξαπλώσει με μια ερωμένη του ενημέρωνε σχετικά την σύζυγο του.  

...............................

Στη στημένη κλήρωση κυπέλλου ο Χιμένεθ για την ΑΕΚ ήθελε αντίπαλο τον Βόλο, διάβασε apodytiriakias.gr

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2021, 15:03