Η Κως θεωρείται ιδανική για ποδηλάτες. Με πληθυσμό περίπου 33.388 κατοίκους, είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου σε έκταση. Η επιφάνειά της είναι 295,3 τ.χλμ., με ακτογραμμή 112 χιλιομέτρων. Είναι πλούσια σε ιστορικά μνημεία και παρουσιάζει αξιόλογο αρχαιολογικό και τουριστικό ενδιαφέρον. Αποκαλείται «Νησί του Ιπποκράτη», του πατέρα της Ιατρικής, επειδή γεννήθηκε εκεί. Επίσης, χαρακτηρίζεται «Νησί του Ποδηλάτου», αφού αξιοσημείωτο στοιχείο της είναι οι ατελείωτοι ποδηλατόδρομοί της! Η σημερινή Κως είναι ένα σύγχρονο τουριστικό νησί, με πολλές δυνατότητες σε θέματα διαμονής, φαγητού, σπορ, εκδρομών, ψυχαγωγίας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κινήσου έξυπνα. Φτάσε μακριά»!

Με βασικό μήνυμα «Κινήσου έξυπνα. Φτάσε μακριά», το ΔΕΗ e-bike Festival, που πραγματοποιείται σε 7 πόλεις της Ελλάδας, έκανε «στάση» στην Κω το Σαββατοκύριακο 11-12 Δεκεμβρίου 2021, στην Πλατεία Ανταγόρα, στο κέντρο της πρωτεύουσας, συγκεντρώνοντας για πρώτη φορά περισσότερα από 50 διαφορετικά μοντέλα ηλεκτρικών ποδηλάτων για κάθε χρήση, τελευταίας τεχνολογίας, κατάλληλα για καθημερινή μετακίνηση στην πόλη, μεταφορά αγαθών στο ιστορικό κέντρο, αναδιπλούμενα, βουνού, δρόμου κ.ά.

Σε ένα γιορτινό, χριστουγεννιάτικο κλίμα, με τρεις ειδικά κατασκευασμένες πίστες, παιχνίδια για «έξυπνο» πεντάλ και αναμνηστικά δώρα για όλους, το ΔΕΗ e-bike Festival προσέλκυσε το ενδιαφέρον κατοίκων και επισκεπτών, αφού προσέφερε μια διαφορετική εμπειρία. Οι επισκέπτες του φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να δοκιμάσουν οποιοδήποτε μοντέλο ταίριαζε περισσότερο στις ανάγκες τους. Παράλληλα, η εξειδικευμένη ομάδα του ΔΕΗ e-bike Festival προσέφερε μαθήματα ασφαλούς οδήγησης και τεχνικής συμβατικού ποδηλάτου σε παιδιά. Επίσης, η ΔΕΗ ενημέρωσε το κοινό για τα «πράσινα» ενεργειακά προϊόντα, τις ψηφιακές της υπηρεσίες και τον μεγάλο χριστουγεννιάτικο διαγωνισμό e-bill της εταιρείας, με δώρα συνολικής αξίας 30.000 ευρώ!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ποδήλατα νέας γενιάς και η βιώσιμη μετακίνηση

Τα ποδήλατα με ηλεκτρική υποβοήθηση αποτελούν παγκόσμια τάση, απευθύνονται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φυσικής κατάστασης, και είναι μία από τις πιο βιώσιμες, σύγχρονες λύσεις μεταφοράς. Εκτός από την ευελιξία και την οικονομία που προσφέρουν, τα e-bikes συνδέoνται με ένα καθαρότερο και πιο πράσινο μέλλον, ακριβώς όπως και τα νέα προϊόντα και οι υπηρεσίες της ΔΕΗ, το GreenPass που εξασφαλίζει ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές, το σύγχρονο εργαλείο καταμέτρησης e-self metering, το MyHomeOnline το οποίο προσφέρει σταθερότητα στις χρεώσεις κ.ά.

Η ΔΕΗ συμμετέχει δυναμικά στην πρωτοβουλία GR-eco islands. Πρόκειται για ένα ολιστικό σχέδιο που έχει τον φιλόδοξο στόχο της πράσινης μετάβασης των νησιών της Ελλάδας, με την επίτευξη ενεργειακής και κλιματικής ουδετερότητας και την τόνωση των τοπικών οικονομικών, υπό το πρίσμα, πάντοτε, της αειφόρου ανάπτυξης. 

Το GR-eco islands είναι απόλυτα συμβατό με το ευρύτερο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ «Green Deal» στην ηλεκτροπαραγωγή, την ανάπτυξη και την ανάδειξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Οι ΑΠΕ είναι η νέα, ελπιδοφόρα τεχνολογία που αναμένεται να γίνει κυρίαρχη στην παραγωγή ενέργειας και να επεκταθεί σε πολλούς επιχειρηματικούς τομείς, όπως, για παράδειγμα, η ηλεκτροκίνηση και η αυτοπαραγωγή ενέργειας από τους ίδιους τους καταναλωτές.

Εθνική πρωτοβουλία GR-eco islands

H πρωτοβουλία GR-eco islands στοχεύει στη μετατροπή των νησιών της Ελλάδας σε πρότυπα πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας, ψηφιακών καινοτομιών και οικολογικής κινητικότητας. Σε αυτήν εντάσσονται δράσεις όπως η αυξημένη χρήση ΑΠΕ, η προώθηση της ενεργειακής απόδοσης, η βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων, ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών, ο πράσινος μετασχηματισμός της γεωργίας και του τουρισμού και η ανάπτυξη των λιμενικών και άλλων υποδομών. 

Επίσης, αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για πράσινες θαλάσσιες και οδικές μεταφορές, ώστε η χώρα μας να είναι σε θέση να πρωταγωνιστήσει στον ευρωπαϊκό στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030.

Σημαντικός σύμμαχος στην όλη προσπάθεια είναι το πλούσιο δυναμικό της Ελλάδας σε φιλικές προς το περιβάλλον ΑΠΕ: ήλιος και αέρας προσφέρουν άφθονη καθαρή ενέργεια. 

Σε πρώτη φάση, προτεραιότητα δίνεται σε απομακρυσμένα νησιά που πληρούν πληθυσμιακά κριτήρια, αλλά και βάσει του πλάνου ηλεκτρικής διασύνδεσής τους στο σύστημα, των ενεργειακών τους αναγκών, την τουριστική τους κίνηση και την προσβασιμότητά τους. Βασικό κριτήριο, φυσικά, αποτελεί η δέσμευση από πλευράς κάθε νησιού να υλοποιήσει τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις.

Οι δράσεις αυτές επιτυγχάνονται μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων και προσαρμοσμένων προγραμμάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και των συναρμόδιων υπουργείων, υπό την «ομπρέλα» του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και την ευγενική συμμετοχή της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. 

Το ΔΕΗ e-bike Festival υλοποιήθηκε στην Κω σε συνεργασία με τον οργανισμό «Πόλεις για Ποδήλατο», μέλος της European Cyclists Federation, και το mbike.gr καθώς και με την υποστήριξη του Δήμου Κω.

Τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και το υγειονομικό πρωτόκολλο για τον Covid-19.

Γιορτινή ατμόσφαιρα και μεγάλο ενδιαφέρον

Η Κως ήταν ο τελικός σταθμός του πρώτου φεστιβάλ ηλεκτρικών ποδηλάτων για το 2021 και το τρίτο κατά σειρά ΔΕΗ e-bike Festival. Πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Κω, σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα και σε ιδιαίτερα καλές -για τα δεδομένα της εποχής- καιρικές συνθήκες.

Λάτρεις του ποδηλάτου για περισσότερα από 100 χρόνια, οι κάτοικοι της Κω δεν έχασαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα διαφορετικά μοντέλα τελευταίας τεχνολογίας που συγκέντρωσε η ΔΕΗ.

Το ΔΕΗ e-bike Festival χαιρέτισαν ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς και η αντιδήμαρχος Τουρισμού Σέβη Βλάχου, ενώ ισχυρή ήταν η συμμετοχή εκπροσώπων τοπικών φορέων και συλλόγων. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ στο νησί συμμετείχαν με τους φίλους και τις οικογένειές τους στις δράσεις του φεστιβάλ.

Το ΔΕΗ e-bike Festival θα συνεχίσει το ταξίδι του το 2022 σε Καλαμάτα, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης