Εντυπωσιακή κατάδυση από σπηλαιοδύτες στη Λίμνη της Βουλιαγμένης!

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019, 10:17
Εντυπωσιακή κατάδυση από σπηλαιοδύτες στη Λίμνη της Βουλιαγμένης!

Οι σπηλαιοδύτες Ερρίκος Κρανιδιώτης, Στέλιος Σταματάκης και Γιώργος Βανδώρος βούτηξαν αυτήν τη φορά στη Λίμνη της Βουλιαγμένης και μας προσφέρουν εντυπωσιακές υποβρύχιες εικόνες από τον δημοφιλή, αλλά και... μυστηριώδη, τόπο της Αττικής! Οι δύτες πέρασαν συγκεκριμένα στην κύρια αίθουσα από την είσοδο που είναι κοινώς γνωστή ως «παράθυρο», το οποίο βρίσκεται σε βάθος περίπου 33 μέτρων και διείσδυσαν 350 μέτρα περίπου.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο και τις φωτογραφίες:

Η Λίμνη της Βουλιαγμένης

H Λίμνη της Βουλιαγμένης είναι μια φυσική υφάλμυρη λίμνη με ιαματικές ιδιότητες. Τα νερά της προέρχονται από βάθος άνω των 100 μέτρων και έχουν θερμοκρασία από 22°C μέχρι 29°C, υποδεικνύοντας ότι σε κάποιο βάθος επικοινωνεί με το ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου. Επίσης, η λίμνη τροφοδοτείται από μια πηγή γλυκού νερού σε βάθος 17 μέτρων. Στη λίμνη καταλήγει ένα υπόγειο σπήλαιο που επικοινωνεί με τη θάλασσα με διάφορες στοές. Η λίμνη βρίσκεται στο νότιο άκρο του Υμηττού, κοντά στη θάλασσα. Βρίσκεται μέσα σε μια ελλειψοειδή κοιλότητα με μήκος 260 μέτρα και πλάτος 145 μέτρα. Η λίμνη βρίσκεται μισό μέτρο ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας και εντάσσεται στις περιοχές Natura από το 2000.

Η λίμνη δημιουργήθηκε όταν τμήμα της οροφής ενός μεγάλου υπόγειου σπηλαίου κατέρρευσε πριν από περίπου 2.000 χρόνια λόγω της διάβρωσης και των τεκτονικών κινήσεων, και γι' αυτό δεν υπάρχουν αναφορές από την αρχαιότητα, ούτε καν από τον Παυσανία. Το σπήλαιο βρίσκεται μέσα στα ασβεστολιθικά πετρώματα της περιοχής. Το εξερευνημένο μήκος του σπηλαίου είναι 3.123 μέτρα. Στο σπήλαιο υπάρχουν 14 σήραγγες, ενώ έχει βρεθεί και ένας μεγάλος υποθαλάσσιος σταλαγμίτης. Ο πυθμένας της λίμνης αποτελείται από λασπώδες υπόστρωμα πλούσιο σε θειούχες ενώσεις. Τα νερά της λίμνης έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, νάτριο, λίθιο, αμμώνιο, ασβέστιο, σίδηρος, χλώριο και ιώδιο. Τα νερά της λίμνης ενδείκνυνται για ρευματικές παθήσεις, αθλητικές κακώσεις, παθήσεις νευρικού συστήματος, δερματοπάθειες και γυναικολογικές παθήσεις.

Επίσημες ελληνικές έρευνες που ξεκίνησαν το 1988 μέσω ενός προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού με χρηματοδότηση του Δήμου, έφεραν στο φως νέα εντυπωσιακά στοιχεία για το σπήλαιο. Επικεφαλής των ερευνών ήταν ο Ελβετός σπηλαιοδύτης Ζαν Ζακ Μπολάνζ, ο οποίος ακολουθώντας ένα άγνωστο στενό πέρασμα ανακάλυψε μια τεράστια υποβρύχια έκταση με χωρητικότητα 1.200.000 κυβικών μέτρων. Ο συνεργάτης του Μπολάνζ, Λουίτζι Κασάτι, έφερε στο φως έναν υπερμεγέθη σταλαγμίτη, ο οποίος βρίσκεται σε βάθος 105 μέτρων.

Πηγές:

-Φιλότης: Λίμνη Βουλιαγμένης Αττικής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
-votaniki. "Τα μυστήρια της Λίμνης της Βουλιαγμένης και μια από τις μεγαλύτερες υπόγειες σήραγγες στον κόσμο".
-Χιντήρογλου Χ. (4 Αυγούστου 2002) Λίμνη Βουλιαγμένης, Το Βήμα.
-Ελένη Γ. Κόρρου (9 Αυγούστου 2009) Τα ιαματικά νερά της λίμνης Βουλιαγμένης vimaonline.gr

 

Δείτε τις υπόλοιπες «βουτιές» της συγκεκριμένης ομάδας:

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019, 10:42