Ο Αλμυρός Κρήτης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς υγροτόπους της Κρήτης που προστατεύεται από πληθώρα διατάξεων είτε ως οικοσύστημα είτε ως ενδιαίτημα σπάνιων και απειλούμενων ειδών ζώων είτε ως υδατικός πόρος και δασική έκταση. Δυστυχώς όμως, οι νόμοι αυτοί δεν εφαρμόζονται με αποτέλεσμα ο υγρότοπος του Αλμυρού να βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση.

Ο υγρότοπος υποβαθμίζεται από το 1960 εξαιτίας της ανεξέλεγκτης απόθεσης μπαζών και επιχωματώσεων που έχουν μετατρέψει την περιοχή σε οικόπεδα και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Σήμερα έχουν χαθεί τα 2/3 της αρχικής έκτασης του υγροτόπου.

Σημαντική ήταν η προσπάθεια του οργάνωσε η WWF Ελλάς σε συνεργασία με τον Δήμο Γαζίου και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου. Με το σύνθημα «Όχι στο μπάζωμα του υγροτόπου του Αλμυρού» 200 πολίτες διαδήλωσαν τη Κυριακή και απαίτησαν να προστατευτεί το τοπικό οικοσύστημα. Στη διαδήλωση παραβρέθηκαν σημαντικοί τοπικοί φορείς. Οι εθελοντές μάλιστα αγνοώντας τη βροχή κατόρθωσαν να γεμίσουν με μπάζα δέκα φορτηγά δίνοντας έτσι μία ανάσα και μία ελπίδα επιβίωσης του υγροτόπου.

«Με την εκδήλωση αυτή ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη ενότητα δράσεων του WWF Ελλάς για την προστασία τού Αλμυρού Γαζίου» δήλωσε ο Καλούστ Παραγκαμιάν, υπεύθυνος της πρωτοβουλίας του WWF Ελλάς για την προστασία των νησιωτικών υγροτόπων. «Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος για την προστασία του Αλμυρού θα είναι μακρύς. Ήδη συγκροτήσαμε ομάδα εθελοντών για την παρακολούθηση του υγροτόπου, θα διατηρούμε το θέμα της προστασίας του Αλμυρού στην επικαιρότητα, ενώ άρχισαν οι επαφές με πολιτικά πρόσωπα, φορείς και υπηρεσίες ώστε να δρομολογηθούν βιώσιμες δράσεις προστασίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης