Στην Ολομέλεια της Βουλής εισέρχεται σήμερα η Συμφωνία των Πρεσπών, με στόχο η ψήφιση να ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης.
ΣΥΡΙΖΑ και αντιπολίτευση αναμένεται να δώσουν την ύστατη μάχη έπειτα από σειρά πολιτικών εξελίξεων, με τη διάλυση της Κ.Ο. του Ποταμιού και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το Κίνημα Αλλαγής υπό τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος νωρίτερα είχε διαγραφεί από το ΚΙΝΑΛ.
Στην Ολομέλεια της Βουλής εισέρχεται σήμερα η Συμφωνία των Πρεσπών, με στόχο η ψήφιση να ολοκληρωθεί το βράδυ της ΠέμπτηςΤόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έχουν δηλώσει πως η συζήτηση θα οργανωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μιλήσουν όλοι οι βουλευτές που θα εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών. Στο πνεύμα αυτό η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής εισηγείται κατ’ αρχήν στην Ολομέλεια οι συνεδριάσεις να γίνουν Τετάρτη και Πέμπτη, να ξεκινούν στις 10.00 το πρωί και να διαρκούν όσο χρειαστεί, ακόμη και τις πρώτες πρωινές ώρες.
Άγνωστο παραμένει τι θα πράξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με το σενάριο κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας, καθώς προς το παρόν δεν φέρεται να έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις. Πάντως, μιλώντας χθες από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα κάνει «ό,τι μπορεί» προκειμένου να αποτρέψει την κύρωση της Συμφωνίας.
Η συζήτηση και επεξεργασία του σχεδίου νόμου ξεκίνησε στις 17.00 το απόγευμα της Δευτέρας και στο διάστημα που ακολούθησε μίλησαν 38 βουλευτές και όλοι οι εισηγητές και ειδικοί αγορητές με δικαίωμα δευτερολογίας. Η Συμφωνία των Πρεσπών εξασφάλισε πλειοψηφία από την Επιτροπή, όπως προέκυψε από τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των μελών της.
Ποιοι ψηφίζουν υπέρ
Όπως όλα δείχνουν, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει τον αριθμό των 151 βουλευτών που είναι απαραίτητος για την υπερψήφιση της Συμφωνίας.
Σε «αριθμούς» το πολιτικό τοπίο «μεταφράζεται» ως εξής: 145 είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Υπέρ -εκτός απροόπτου- θα ψηφίσουν οι κ.κ. Παπαχριστόπουλος, Παπακώστα, Δανέλλης, Κουντουρά και Θεοχαρόπουλος, κι έτσι ο αριθμός φθάνει τους 150.
Επιπλέον, θετικά διακείμενοι εμφανίζονται οι κ.κ. Βασίλης Κόκκαλης και Κώστας Ζουράρις. Τέλος, υπέρ του «ναι» -εκτός απροόπτου- αναμένεται να ταχθούν οι κ.κ. Στ. Θεοδωράκης και Γ. Μαυρωτάς, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Σπ. Λυκούδης.
Το πλήρες κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών

Στο μεταξύ, το πλήρες κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών δόθηκε στη δημοσιότητα παραμονή της συζήτησης για την ψήφιση της Συμφωνίας από τη Βουλή.

To κείμενο περιλαμβάνει τις διευκρινίσεις του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, οι οποίες εμπεριέχονται στη ρηματική διακοίνωση με την οποία ενημερώθηκε η Αθήνα για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών στη γειτονική χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συγκεκριμένο κείμενο, μόλις και εφόσον τεθεί σε ισχύ, τερματίζει την Ενδιάμεση Συμφωνία, μεταξύ των Μερών, που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη στις 13 Σεπτεμβρίου 1995.

Δείτε το πλήρες κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών:


ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης