«Η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία είναι μια ημέρα υπόμνησης του αγώνα για ίση πρόσβαση των ΑμεΑ στην εκπαίδευση, στην εργασία, στα μέσα μεταφοράς, στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και της δραστηριότητας των ανθρώπων» τονίζει σε μήνυμά του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.

Ο κ. Κριθαρίδης επισημαίνει ότι στην Ελλάδα η μοναδική πρόνοια που υπάρχει για τα Άτομα με Αναπηρία είναι το επίδομα αναπηρίας, «που είναι εξαιρετικά ισχνό για να καλύψει τις πραγματικές τους ανάγκες, ενώ ακόμα και αυτό το μικρό εισόδημα έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο των μνημονιακών πολιτικών της τρόικας». Προσθέτει επίσης ότι η προσβασιμότητα σε όλο το φάσμα του ιδιωτικού και δημόσιου βίου παραμένει δυστυχώς ακόμα σε πολύ χαμηλό στάδιο στη χώρα μας. Ως ΜέΡΑ25 σημειώνει ο κ. Κριθαρίδης, «διεκδικούμε την ισότιμη πρόσβαση για όλους και όλες σε κάθε έκφανση και στάδιο της ζωής τους, ως έχουν δικαίωμα» και καλεί την κυβέρνηση «να πάψει να αντιμετωπίζει επιφανειακά και επικοινωνιακά το ζήτημα, όταν κιόλας πετσοκόβει τις προνοιακές παροχές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης σε δήλωσή του ο κ. Θανάσης Μπαράκας, Χρυσός Παραολυμπιονίκης και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ25, υπογραμμίζει ότι η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου είναι μια ημέρα που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού, στην κατανόηση και την αποδοχή των ατόμων με αναπηρία. Εκτιμάται, προσθέτει, ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι που ζουν με αναπηρίες παγκοσμίως αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια και δεν απολαμβάνουν πρόσβαση στην κοινωνία σε ίση βάση με άλλα άτομα, όπως είναι η πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην εργασία, στα μέσα μεταφοράς, στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή γενικότερα.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Μπαράκα, παρόλο που η Βουλή των Ελλήνων έχει υιοθετήσει τη σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, κάθε 3 Δεκέμβρη γίνεται αναφορά από όλους τους πολιτικούς χώρους για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, αλλά ποτέ δεν υπήρξε ένας απολογισμός για τα πεπραγμένα στο θέμα της αντιμετώπισης των προβλημάτων που αναδεικνύονται κάθε 3 Δεκέμβρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης