Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 26 Αυγούστου 2020, στο Βερολίνο. Ενημέρωσε εκτενώς τους ομολόγους του καθώς επίσης και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg) και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμμτέα των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιο για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, κ. Ζαν Πιερ Λακρουά (Jean –Pierre Lacroix), οι οποίοι παρευρέθησαν στην πρώτη Σύνοδο Εργασίας για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Κατά την πρώτη Σύνοδο Εργασίας ο κ. Παναγιωτόπουλος κατέδειξε τις προκλήσεις ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο από την τουρκική παραβατική συμπεριφορά εντός της Ελληνικής Υφαλοκρηπίδος. Τόνισε ότι η εν γένει αναθεωρητική στάση της Τουρκίας και οι αποσταθεροποιητικές έκνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και εγείρουν τον κίνδυνο να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ο Υπουργός κατέστησε σαφές στους ομολόγους του ότι η Ελλάδα, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο αντιμετωπίζει με συνέπεια την παρούσα πρόκληση και υπερασπίζεται στο έπακρο την εθνική της κυριαρχία και τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., αναδεικνύοντας το σημαντικό και δύσκολο έργο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, επεσήμανε εξίσου την υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μέγιστη επαγρύπνηση και ανάληψη του ρόλου της, προκειμένου να αποκατασταθεί το περιβάλλον ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη συζήτηση σχετικώς με τη συνεργασία της Ε.Ε. με εταίρους στο επιχειρησιακό σκέλος της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ιδιαίτερα ότι η συνεργασία με τρίτες χώρες πρέπει να προϋποθέτει ότι οι τελευταίες μοιράζονται τις αρχές και τις αξίες της Ένωσης ενώ αναγνώρισε τη σταθερά θετική και εποικοδομητική συνεργασία Ε.Ε. – ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας όμως ότι η οποιαδήποτε ανάπτυξη της συνεργασίας θα πρέπει να εδράζεται στην αρχή της αυτονομίας του κάθε Οργανισμού στη λήψη αποφάσεων.

Στα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ιδιαίτερα την στήριξη της χώρας μας στις διεργασίες, όπως η στρατηγική πυξίδα, που αποσκοπούν στην ανάπτυξη μιας στρατηγική κουλτούρα εντός της Ένωσης, προκειμένου η ίδια να είναι σε θέση να αναλάβει αυτόνομη δράση, όπου οι περιστάσεις το απαιτούν.

Κατά το δείπνο εργασίας που ακολούθησε, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημασία διατήρησης της ανθεκτικότητας της Ε.Ε. απέναντι στις πολλαπλές προκλήσεις που ελλοχεύουν κατά την παρούσα περίοδο, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην επίδειξη αλληλεγγύης και ετοιμότητας από πλευράς των κ-μ, καθώς και την έμφαση που θα πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση των αμυντικών τους δυνατοτήτων.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας πραγματοποίησε εποικοδομητικές διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους από την Πορτογαλία κ. Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνχο (João Gomes Cravinho), τη Δανία κ. Τρίνε Μπράμσεν (Trine Bramsen), την Ολλανδία κ. Ανκ Μπίλεφελντ (Ank Bijleveld), τη Σουηδία κ. Πέτερ Χέλκβιστ (Peter Hultqvist) και τη Ρουμανία κ. Νικολάε Τσιούκα (Nicolae Ionel Ciucă). Χωριστές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με την Γερμανίδα Υπουργό Άμυνας κ. Αννεγκρέτ Κράμπ Κάρενμπάουερ (Annegret Kramp-Karrenbauer) και με τον Γενικό Γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, κατόπιν αιτήματός τους.

Μετά το πέρας της Άτυπης Συνόδου των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, ο κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχα την ευκαιρία σήμερα, κατά την Άτυπη Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ενημερώσω εκτενώς τους ομολόγους μου αλλά και τον Γ.Γ. ΝΑΤΟ κ. Γενς Στόλτενμπεργκ, και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Ζαν-Πιερ Λακρουά, για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Κατέστησα σαφές ότι η Ελλάδα, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και επεσήμανα ότι η επιθετική και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας σε συνδυασμό με την παρουσία μεγάλου αριθμού ναυτικών μονάδων στην περιοχή, αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος και οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

Υπογράμμισα ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία όσο τα τουρκικά πλοία ευρίσκονται στην περιοχή.

Εξήγησα ότι οι απειλές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που στρέφονται εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου είχα χωριστές συναντήσεις με τη Γερμανίδα ομόλογό μου Αννεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπάουερ την οποία ενημέρωσα αναλυτικά για την τουρκική προκλητικότητα καθώς και με τον Γ.Γ ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τον οποίο τόνισα ότι η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ είναι επιζήμια για τη χώρα μας αλλά και για τη συνοχή της Συμμαχίας και συνεπώς δεν είναι αποδεκτή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης