Χωρίς διεθνή στηρίγματα, ούτε καν από την όψιμη σύμμαχό της Ρωσία και με το σύνολο των ισχυρών του κόσμου να την καταδικάζουν, η Τουρκία επέλεξε την πολιτική απομόνωση της με την πειρατικού τύπου διπλωματία που επέλεξε να εφαρμόσει στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Θα πρέπει συμπληρωματικά να αναφερθεί πώς παρά τις υποδείξεις και τις απειλές η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία ΤΟΤΑΛ με ανακοίνωση της δημοσιοποίησε το χρονοδιάγραμμα των γεωτρήσεων της σε θαλάσσια οικόπεδα που της έχουν παραχωρηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ομοβροντία από την ΕΕ  

Σε καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας προχώρησαν οι Ευρωπαίοι εταίροι στο πλαίσιο του Άτυπου Συμβουλίου Αρχηγών της Ρουμανίας.

Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόδρομου Προδρόμου για τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, «υπήρξε θετική αντιμετώπιση από τους εταίρους στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς και καθολική τοποθέτηση αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και καταδίκης των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρεται στη δήλωση, με την ευκαιρία του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιείται στο Σίμπιου της Ρουμανίας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα συνάντηση και έθεσε το ζήτημα των τουρκικών παράνομων επεμβάσεων, τόσο με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, όσο και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και με την Αντιπρόεδρο κα Φεντερίκα Μογκερίνι.

Εξάλλου, προ του γεύματος εργασίας των ηγετών των κρατών-μελών της Ε.Ε., ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε συνάντηση εργασίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Εμανουέλ Μακρόν, την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντι, της Ισπανίας κ. Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας κ. Αντόνιο Κόστα.

«Στις συναντήσεις, ο Πρόεδρος επεσήμανε την ανάγκη, πέραν των μηνυμάτων που δυστυχώς μέχρι τώρα δεν λαμβάνει υπόψη η Τουρκία, να προχωρήσει η ΕΕ σε μεθοδευμένα μέτρα».

Σημειώνεται ότι υπήρξε θετική αντιμετώπιση από τους εταίρους στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς και καθολική τοποθέτηση αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και καταδίκης των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κ. Προδρόμου.

Αλέξης Τσίπρας για προκλητικότητα της Τουρκίας

Την ανάγκη να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ υπογράμμισε κατά την παρέμβασή του στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σιμπίου της Ρουμανίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στη  δήλωση που έκανε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, υπογράμμισε ότι στήριξε απόλυτα τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη με τον οποίο από κοινού ανέδειξαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Πρόσθεσε ότι «στις επόμενες Συνόδους, του Μαΐου και του Ιουνίου, η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει τα απαραίτητα βήματα και μέτρα αν η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας συνεχιστεί. Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου όπως και οι άλλες μεσογειακές χώρες και όχι να κάνει μονομερείς ενέργειες. Ανέδειξα τις θέσεις της Ελλάδας όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι σήμερα στη Σύνοδο «συζητήσαμε για το μέλλον της Ευρώπης που περνά μέσα από τη ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Χρειαζόμαστε μία κοινωνική Ευρώπη, ελκυστική προς τους πολίτες της, με λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη. Ωστόσο, η Ευρώπη δεν θα διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο αν δεν αναβαθμίσει την διεθνή και γεωπολιτική της παρουσία και αν δεν διασφαλίζει το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το θέμα της Τουρκίας είναι ευρωπαϊκό ζήτημα για τον επιπλέον λόγο ότι η ΕΕ έχει εκτός από γεωπολιτικό και ενεργειακό συμφέρον να διασφαλίσει τις ενεργειακές πηγές στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είμαστε όλοι Κύπριοι

Το πνεύμα Γιούνκερ -που δήλωσε ότι «σήμερα είμαι Κύπριος» υπήρχε και στην αίθουσα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή. Η Σύνοδος ασχολήθηκε εκτεταμένα με το ζήτημα των ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πριν ξεκινήσει το γεύμα των ηγετών οι κ.κ. Αναστασιάδης και Τσίπρας είχαν συνάντηση για 20 λεπτά. Κατά την διάρκεια της Συνόδου ο κ. Τσίπρας πήρε τον λόγο μετά τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποστήριξε ότι καθώς η συζήτηση που γίνεται για το μέλλον της Ευρώπης αφορά την στρατηγική της ατζέντα για τα επόμενα πέντε χρόνια, εκ των πραγμάτων επικεντρώνεται στην αναβάθμιση του ρόλου της στις διεθνείς εξελίξεις. Η ΕΕ δεν μπορεί να έχει αξιόπιστο διεθνή ρόλο είπε ο κ. Τσίπρας αν δεν προστατέψει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της και δεν εξασφαλίσει τη σταθερότητα στη γειτονιά της που είναι τα Δυτικά Βαλκάνια.

Υπογράμμισε τη σημασία των συμπερασμάτων του Μαρτίου του 2018, όσον αφορά την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και την σχετική δήλωση που είχε κάνει τότε η κ. Μογκερίνι, και πως από τότε είχε δοθεί ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η ΕΕ έπρεπε να αντιδράσει. Συνεπώς τώρα είναι σημαντικό για την αξιοπιστία της ΕΕ να τηρήσει τα συμπεράσματα του Μαρτίου του 2018. Είπε ακόμη ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος έχουν καλέσει εδώ και καιρό την Τουρκία σε διάλογο και συνομιλίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας χωρίς όμως ανταπόκριση από την Τουρκία.

Όσον αφορά τα ενδεχόμενα μέτρα κατά της Τουρκίας διπλωματικές πηγές έλεγαν, συμφωνώντας με τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ένα είδος μέτρων μπορεί να είναι οι κυρώσεις απέναντι σε πρόσωπα που σχετίζονται με την εταιρεία και εμπλέκονται στις ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Το άλλο έχει να κάνει με τις ευρωτουρκικές σχέσεις δηλαδή τα προενταξιακά κονδύλια, τον διάλογο για την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης, τον διάλογο για τη στρατηγική συνεργασία. 

Τέλος και σε σχέση με τις ισχυρές χώρες που συνεργάζονται επενδυτικά με την Τουρκία, έγιναν επαφές και από τον Αναστασιάδη και από τον Τσίπρα με τους ηγέτες της Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Ολλανδίας για τα επόμενα βήματα. Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές ήταν θετικοί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ψυχραιμία και τα πράγματα δεν πρέπει να εξεταστούν με προσοχή. Είναι μια πολύ «λεπτή» περίοδος που δεν πρέπει να δοθεί η ευκαιρία εκμετάλλευσης δεν πρέπει, όπως λένε οι Κύπριοι, να παρασυρθούμε σε αυτή την κατεύθυνση που θέλουν οι Τούρκοι.

Τέλος στην Σύνοδο μίλησαν και για την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και ο κ. Τσίπρας τόνισε τη σημασία που έχει να δοθούν θετικά μηνύματα για τη διεύρυνση της ΕΕ.

Τουσκ: «Είμαστε στο πλευρό της Κύπρου»

Ο κ. Τουσκ, στο πλαίσιο δηλώσεων μετά το πέρας της Συνόδου, ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενημέρωσε του «27» για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και τόνισε πως η «Ευρωπαϊκή Ένωση, ενωμένη, στέκεται στο πλευρό του κράτους μέλους της, δηλαδή της Κύπρου».

Πρόσθεσε παράλληλα πως η ΕΕ θα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και πως αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών της ΕΕ.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, είτε στις 28 Μαΐου που θα έχουμε το έκτακτο Συμβούλιο είτε στο κανονικό Συμβούλιο του Ιουνίου και αναλόγως θα υλοποιηθούν και οι αποφάσεις που θα ληφθούν». Εξήγησε επίσης ότι έλαβε «θετικότατη ανταπόκριση» από τους εταίρους στην ΕΕ, στα όσα ζήτησε, σχετικά με τις τουρκικές ενέργειες.

Και ο Ερντογάν… τον χαβά του

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε σήμερα την υπόσχεσή του ότι η Τουρκία θα καταφέρει να ενταχθεί πλήρως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις όποιες προσπάθειες για το αντίθετο.

«Η Τουρκία προχωρά στον δρόμο της επίμονα, παρά εκείνους που επιχειρούν να την αποκλείσουν από την ευρωπαϊκή οικογένεια» επισήμανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ τα τελευταία 60 χρόνια, προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να το πετύχει αυτό.

Η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται η Τουρκία την ΕΕ, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Χωρίς την Τουρκία, δεν είναι δυνατό η ΕΕ να πολεμήσει με επιτυχία εναντίον των απειλών κατά των θεμελιωδών αξιών της, συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Η ένταξη στην ΕΕ είναι σημαντική βάσει της εξίσωσης όπου και οι δύο πλευρές θα κερδίζουν. Κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει την Τουρκία να αποδεχθεί μια εξίσωση που θα είναι επιβλαβής» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει να προστατεύει τα ανατολικά και τα δυτικά σύνορά της, όχι μόνο για λόγους εθνικής ασφαλείας, αλλά επίσης για την ασφάλεια της Ευρώπης, αναφερόμενος στους 4 και πλέον εκατομμύρια πρόσφυγες που φιλοξενεί η Τουρκία.

Πηγές: ΑΠΕ και Φιλελεύθερος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης