«Από το τέλος Νοεμβρίου είχαμε αναπτύξει όλο το σχέδιό μας, το οποίο περιλάμβανε και τις κλειστές δομές. Επί δύο μήνες περίπου, συζητήσαμε με όλους τους τοπικούς φορείς, με τις δημοτικές Αρχές, με όλους τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι για να γίνουν αυτές οι κλειστές δομές. Δεν είναι ρεαλιστικό να λέμε ότι θα κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές που υπάρχουν σήμερα, αλλά να μην υπάρξουν κλειστές» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε τον διάλογο επί δύο μήνες και κάποια στιγμή έρχεται η ώρα των αποφάσεων. «…Έχουμε πει ότι στις κλειστές δομές θα μπαίνουν αυτοί οι οποίοι έρχονται για πρώτη φορά, προκειμένου να γίνεται πιο εύκολα η ταυτοποίησή τους, αυτοί οι οποίοι έχουν επιδείξει κάποια παραβατική συμπεριφορά και αυτοί που δεν δικαιούνται άσυλο και είναι έτοιμοι για επιστροφή» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως οι περιοχές, στις οποίες δημιουργούνται οι κλειστές δομές, είναι σχετικά απομακρυσμένες, χωρίς κάποια ιδιαίτερη εμπορική αξία, είναι μάλλον απαξιωμένες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δημόσιο θα καταβάλλει ενοίκιο για τις εκτάσεις

Σχετικά με την επίταξη είπε: «Δεν δημεύουμε την περιοχή. Επιτάσσουμε τις συγκεκριμένες εκτάσεις για ένα χρονικό διάστημα τριών ετών, για το οποίο θα καταβάλλει ενοίκιο το ελληνικό Δημόσιο. Άρα, αυτός ο οποίος θα δει την περιουσία του, το ακίνητό του να γίνεται χώρος για αυτή την κλειστή δομή, θα έχει ένα εισόδημα για αυτό το χρονικό διάστημα. Δεν είναι η περίοδος των διαπιστώσεων, αλλά των λύσεων» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις των κατοίκων, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω. «Έχουμε μια καλή συνεργασία και με τον περιφερειάρχη και με τους δημάρχους και με τους τοπικούς φορείς. Το θέμα των κλειστών δομών δεν είναι το μόνο που μας απασχολεί. Υπάρχουν πάρα πολλά άλλα θέματα να λύσουμε. Θέματα υποδομών, θέματα που έχουν να κάνουν με την υγεία και την παιδεία, θέματα αξιοποίησης των πόρων που έχουμε εξασφαλίσει, τα 50 εκατομμύρια από το πρόγραμμα “Αλληλεγγύης”. Έγινε ήδη μία πρώτη εκταμίευση 9,5 εκατομμυρίων από τον κ. Μηταράκη. Και έχουμε και άλλα πράγματα να συζητήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες….» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης είπε ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου περίπου 9.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και απομένουν άλλες 11.000 μετακινήσεις. 

Ακόμα μίλησε και για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου μέσα σε 2-3 εβδομάδες και για τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο. «Αυτό είναι στοιχείο αποτροπής. Επομένως θα έχουμε αποσυμφόρηση με όσους δικαιούνται άσυλο για να πάνε δυτικά, αλλά και με όσους δεν δικαιούνται άσυλο να πάνε ανατολικά» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Ολόκληρο το 2019 είχαν επιστρέψει 391 άτομα. Τον Ιανουάριο επέστρεψαν 85 και σκοπός μας είναι να φτάσουμε τους 200 την εβδομάδα. Ο στόχος μας παραμένει για 10.000 επιστροφές μέσα στο 2020». 

Όπως υποστήριξε ο κ. Πέτσας, έχουν μειωθεί αρκετά οι ροές τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά η κυβέρνηση θέλει να είναι έτοιμη για την ώρα που μπορεί να αυξηθούν, δηλαδή μετά την άνοιξη. «Για να είμαστε έτοιμοι, θέλουμε κλειστές δομές, θέλουμε και τα δέκα νέα σκάφη, για τον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων, από την χορηγία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, θέλουμε το Ε.Σ.Ο.Θ.Ε. να έχει ξεμπλοκάρει και βέβαια να έχουμε δοκιμάσει αν δουλεύει το πλωτό φράγμα, προκειμένου να ελέγξουμε καλύτερα τις ροές».

Επιπλέον, δήλωσε ότι η Ευρώπη κινείται στο να αφήσει πίσω της το Δουβλίνο ΙΙΙ και να πάει σε ένα Δουβλίνο ΙV, σε αλλαγή, δηλαδή, του πλαισίου για τη μετανάστευση και την απονομή ασύλου. «Αυτό δεν είναι τυχαίο. Έχει ξεκινήσει μία συζήτηση σε κορυφαίο επίπεδο ηγετών. Θυμίζω ότι ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα όταν είχε επισκεφτεί Βερολίνο, Παρίσι και Χάγη μέσα στο καλοκαίρι. Υπήρξε συναντίληψη με τις ηγεσίες Γερμανίας, Γαλλίας και Ολλανδίας σε σχέση με την κατεύθυνση που θα έχει ένα νέο Δουβλίνο IV…» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Υπάρχουν ΜΚΟ που λειτούργησαν παρασιτικά

Όπως δήλωσε ο ίδιος, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να υπάρχει μία ανακατανομή και είναι θετικό ότι η Κομισιόν -με πρωτοβουλίες της νέας επιτρόπου για τη Μετανάστευση και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά- προτίθεται προς το τέλος της άνοιξης να παρουσιάσει το δικό της σχέδιο.

Για τις ΜΚΟ είπε ότι είναι δεδομένο πως κάποιες προσέφεραν, αλλά υπάρχουν και εκείνες που λειτούργησαν παρασιτικά και «σύντομα θα δείτε στοιχεία που έχουν ονοματεπώνυμο, που δείχνουν ότι ήταν εξόχως προβληματική η συμπεριφορά τους». 

Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, η ρητορική της Άγκυρας είναι προκλητική και αυτή η προκλητικότητα έχει καταδικαστεί από όλους. Από την ΕΕ, από τις ΗΠΑ, από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, ακόμα και από τη Ρωσία. «Το ερώτημα είναι: “Υπάρχουν θέματα για τα οποία μπορούμε να ανοίξουμε μία ατζέντα;”. Εμείς λέμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια ότι υπάρχει μία μόνο νομική εκκρεμότητα. Αυτή η νομική εκκρεμότητα λέγεται οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας. Για να καταλήξουμε στη Χάγη με σκοπό τη διευθέτηση αυτής της νομικής εκκρεμότητας, πρέπει να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα και να προχωρήσουν με ένα θετικό βηματισμό τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αν αυτά προχωρήσουν, να έχουμε τη δυνατότητα για διερευνητικές επαφές. Kαι αν αυτές προχωρήσουν, να φτάσουμε σε ένα συνυποσχετικό για αυτή τη νομική εκκρεμότητα. Άρα, είναι ένας μακρύς δρόμος» υπογράμμισε.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης