Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις όσον αφορά την υπόθεση με την Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Εύα Καϊλή.   Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο AFP, συνελήφθη μετά την απολογία της το βράδυ της Παρασκευής για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς που σχετίζεται με το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ. Για την ίδια υπόθεση νωρίτερα έγινε γνωστό πως συνελήφθη ο σύντροφός της αλλά και άλλα στελέχη του ευρωκοινοβουλίου.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο Luca Visentini, νεοεκλεγείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D Pier- Antonio Panzeri, καθώς και ο Francesco Giorgi ,πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του κ. Panzeri, τώρα υπάλληλος της ομάδας S&D και σύντροφος της Εύας Καϊλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Antonio Panzeri

Ο Antonio  Panzeri που είναι στέλεχος του κόμματος Articolo Uno (αποτελεί διάσπαση του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος – PD). Σύμφωνα με όσα αναφέρει η «Le Soir», η αστυνομία των Βρυξελλών φέρεται να βρήκε μισό εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά στο σπίτι του.

Ο Panzeri και ο Visentini είναι γνωστοί στους κύκλους των Βρυξελλών, όπως αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα. Ο Panzeri, που είχε υπηρετήσει ως ευρωβουλευτής για τρεις θητείες από το 2004 έως το 2019, εξακολουθεί να κατέχει υψηλά ιστάμενη θέση εντός της Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προτού ενταχθεί στην παράταξη Articolo Uno στην οποία ανήκει πια, ήταν επί σειρά ετών στέλεχος του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) με το οποίο είχε εκλεγεί και ευρωβουλευτής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Luca Visentini

Ο 53χρονος  Visentini ήταν, από την άλλη πλευρά, ηγετική φυσιογνωμία στα ευρωπαϊκά συνδικάτα επί σειρά ετών. Ξεκίνησε την καριέρα του από το ιταλικό συνδικάτο UIL – Unione Italiana del Lavoro, προτού εκλεγεί γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) και εν συνεχεία περάσει στη θέση του γραμματέα της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC).

Το σπίτι της Εύας Καϊλή ερευνήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και η ίδια οδηγήθηκε για ανάκριση. Αργότερα έγινε γνωστό πως τελικά συνελήφθη. 

Η Εύα Καϊλή είναι μία από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο μόνος τρόπος για να συλληφθεί ένας βουλευτής που προστατεύεται από ασυλία είναι να συλληφθεί επ’ αυτοφώρω.

Σημειώνεται πως την 1η Νοεμβρίου, αναφέρθηκε στο Twitter ότι η ευρωβουλευτής είχε συναντηθεί με τον  Al Marri, τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ.  Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγα 24ωρα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις η δήλωσή της για πολύ προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο Εμιράτο του Κατάρ όσον αφορά την εργασιακή νομοθεσία και τις εργασιακές σχέσεις.

Francesco Giorgi

Άμεση ήταν  η αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος προχώρησε στη διαγραφή της κ. Καϊλή. Την ίδια ώρα πλήθος διεθνών ΜΜΕ αναφέρεται στην υπόθεση την οποία διαχειρίζονται οι βελγικές αρχές.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ:

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη σύλληψή της, η Εύα Καϊλή είχε πάνω της μεγάλο χρηματικό ποσό. Το αν θα εκδοθεί ή όχι και ποια θα είναι η συνέχεια της διαδικασίας  είναι ακόμα άγνωστο. Οι ελληνικές αρχές πάντως είναι σε επικοινωνία με τις βελγικές.

H ευρωβουλευτής με τον σύντροφό της σε έξοδό τους στην Ελλάδα ( πηγή φωτογραφίας: znews)

Η βελγική εφημερίδα «Le Soir», αρχικά μετέδωσε πως αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019. Η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.

Tην Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 15 έρευνες από πράκτορες του Κεντρικού Γραφείου Αντιμετώπισης της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες με επικεφαλής τον ανακριτή Michel Claise.

H αστυνομία κατέσχεσε περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά, καθώς και εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα των οποίων το περιεχόμενο θα εξεταστεί.

Σημειώνεται επίσης, ότι προς το παρόν τουλάχιστον η Εύα Καϊλή δεν χάνει τη θέση της ούτε ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ούτε ως ευρωβουλευτής. Μένει να φανεί εάν κινηθούν άλλες διαδικασίες από το Ευρωκοινοβούλιο από Δευτέρα. Eπίσης σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ, τη Δευτέρα επίκειται διαγραφή της Εύας Καϊλή και από την ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης