Σύσκεψη με τους δημάρχους της περιοχής του νομού Λάρισας, τους τοπικούς βουλευτές και την περιφερειάρχη Θεσσαλίας πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Η σύσκεψη σχετίζονταν τόσο με την παρουσίαση του σχεδίου που αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού- προσφυγικού ζητήματος στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τον σχεδιασμό της αντεγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός αναφερόμενος στο σχέδιο διαχείρισης του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος που αφορά την περιοχή, είπε ότι «η Λάρισα έχει ήδη σηκώσει βάρος στη φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών» και συμπλήρωσε ότι η πόλη «θα συμβάλλει και τώρα με δικαιοσύνη, στο πλαίσιο μιας αναλογικής πανελλαδικής κατανομής των μεταναστών και των προσφύγων, γιατί οι τοπικοί άρχοντες και οι κάτοικοι της Λάρισας έχουν εθνική συνείδηση και εθνική ευθύνη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με το σχεδιασμό του υπουργείου συνολικά για την αντεγκληματική πολιτική, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι «προμετωπίδα αυτής της πολιτικής είναι ότι υπάρχει κράτος». Επίσης, σημείωσε ότι θα βρίσκεται δίπλα στους πολίτες λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα προβλήματά τους είναι δική μας ευθύνη. Ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας και των αστυνομικών δυνάμεων. Θα πάω και από νομό σε νομό, για να επιβλέψω τα επιχειρησιακά σχέδια, τα οποία καταρτίζονται σε κάθε περιοχή. Η Αστυνομία έχει πλέον αποστολή και θα την τιμήσει».

Από τη μεριά του, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης σε δήλωσή του σημείωσε πως «το γεγονός ότι δεν αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας του Κουτσόχερου της Λάρισας είναι μια καλή είδηση, διότι το Κουτσόχερο έφτασε σε ένα σημείο τέτοιο που είναι μη διαχειρίσιμο». Επίσης, είπε πως το δεύτερο που κράτησε από τη συζήτηση με τον υπουργό είναι «ότι δεσμεύτηκε πως το υπουργείο θα συνομιλεί με την αυτοδιοίκηση και τους δημάρχους για τις λεπτομέρειες της υλοποίησης των προγραμμάτων». Ο δήμαρχος Λαρισαίων εξέφρασε την ανησυχία του για το τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον, σημειώνοντας πως ως δήμος «θέλει να παραμένει μόνο στη διαχείριση των διαμερισμάτων που στεγάζονται οι πρόσφυγες, σε μια προοπτική μείωσης έως και κλεισίματος του Κουτσόχερου και ένταξης νέων διαμερισμάτων στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ ΙΙ». «Ας γίνει αντιληπτό από όλους και κυρίως από την κυβέρνηση ότι όσοι έχουμε βάλει πλάτη στην υπόθεση αυτή, δεν μπορούμε με τα ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά που διακατέχουν την πολιτική μας, να σηκώσουμε άλλο βάρος. Πρέπει να γίνει με δίκαιο τρόπο και ισομερώς σε όλη την αυτοδιοίκηση και στους φορείς που εμπλέκονται, η κατανομή αυτών των 20.000 προσφύγων και όχι εκεί που υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία ή πολλά διαμερίσματα» είπε ο δήμαρχος Λαρισαίων.

Ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας ανέφερε ότι η συζήτηση με τον υπουργό ήταν σε πολύ καλό κλίμα, σημειώνοντας πως «οφείλουμε όλοι μαζί να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις για το θέμα». Επίσης, είπε ότι γνωρίζει πως ασυνόδευτα προσφυγόπουλα θα εγκατασταθούν σε ξενοδοχείο στην περιοχή της Καρίτσας, σημειώνοντας βέβαια πως οι κάτοικοι της περιοχής θα έπρεπε να ενημερωθούν νωρίτερα γι’ αυτό το γεγονός και να υπάρχει συντονισμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης είπε ότι ο υπουργός απέκλεισε τη φημολογία για λειτουργία του στρατοπέδου στο Κυψελοχώρι. Επίσης, σημείωσε πως εφόσον υπάρχει δυνατότητα από ιδιώτες που έχουν ξενοδοχεία στην περιοχή και θέλουν να φιλοξενήσουν ασυνόδευτα παιδιά, για ένα εξάμηνο, ας βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκκουρας σε δήλωση του αναφέρθηκε στα ζητήματα ασφάλειας των πολιτών, ενώ μίλησε για τον οικισμό ΡΟΜΑ της περιοχής στον οποίον, όπως είπε, υπάρχουν έντονα προβλήματα παραβατικότητας.

Ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Χρήστος Κέλλας αναφορικά με το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα είπε μεταξύ άλλων: «Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά την εγκατάλειψη του σχεδίου για νέο μεταναστευτικό στρατόπεδο στο Κυψελοχώρι του δήμου Τεμπών, όπως και το γεγονός ότι δεν θα μεταφερθούν άλλοι μετανάστες στο στρατόπεδο του Κουτσοχέρου». Τέλος, η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη είπε ότι από τη μεριά της τονίστηκε στον υπουργό η ενταξιακή λογική των προσφύγων στον ιστό της πόλης, αλλά και πως πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη, ισομέρεια και ισονομία σε ό,τι αφορά τη διαμονή των προσφύγων στα αστικά κέντρα.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης