Ως μια «ιδιαίτερα σημαντική στιγμή» για την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας χαρακτηρίζει το State Department τον εναρκτήριο στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας που θα διεξαχθεί σήμερα, Πέμπτη, στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Μιλώντας στους Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσινγκτον, ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ τόνισε τη σημασία που οι ΗΠΑ αποδίδουν στον συγκεκριμένο διάλογο με την Ελλάδα.
Εκφράζοντας την ικανοποίηση για την ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο αξιωματούχος του State Department εκτίμησε πως ο συγκεκριμένος στρατηγικός διάλογος δεν θα αναλωθεί απλώς σε θεωρητικές συζητήσεις«Η δική μας άποψη είναι ότι αυτός (ο διάλογος) με την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικός… Και, πραγματικά, δεν συνηθίζεται ο υπουργός Εξωτερικών να συναντάται με κάποιον που εκτελεί χρέη υπουργού. Έχει να κάνει με το ποιος κάθεται στην καρέκλα και για εμάς είναι το ελληνικό έθνος. Και έχει έρθει η ώρα για αυτόν (τον διάλογο) και είναι σημαντικό να τον φέρουμε σε πέρας» ανέφερε.
Εκφράζοντας ικανοποίηση για την ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο αξιωματούχος του State Department εκτίμησε πως ο συγκεκριμένος στρατηγικός διάλογος δεν θα αναλωθεί απλώς σε θεωρητικές συζητήσεις, καθώς, όπως χαρακτηριστικά υπενθύμισε, στηρίζεται σε μια σειρά από συνέργειες που έχουν προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα ανάμεσα στην αμερικανική και την ελληνική πλευρά.
Αναφορικά με το πώς η Τουρκία θα εκλάβει τη στενότερη συνεργασία Αθήνας-Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για μια «εξίσωση μηδενικού αθροίσματος» και διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα υπό το πρίσμα μιας συμμαχικής χώρας που έχει αυτοτελή στρατηγική αξία και μπορεί να επιτελέσει έναν εποικοδομητικό περιφερειακό ρόλο.
«Το γεγονός ότι ενισχύουμε τη συνεργασία μας με έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται ως απομάκρυνση από τη συνεργασία μας με έναν άλλο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ… Δεν βάζουμε την Ελλάδα σε δεύτερη κατηγορία. Όσον αφορά εμάς, η Ελλάδα είναι το “Plan A”. Και βρίσκεται σε αυτήν τη θέση με τη δική της αξία» τόνισε.
Ο περιφερειακός ρόλος της Ελλάδας

Υποστηρίζοντας πως πλέον η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω την εσωστρέφεια των πρώτων χρόνων της οικονομικής κρίσης, επεσήμανε πως η χώρα είναι έτοιμη να επιστρέψει στον «αρμόζοντα» περιφερειακό της ρόλο και διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ από τη δική τους μεριά θα συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.
«Προσδοκούμε η Ελλάδα να συνεχίσει να ενισχύεται οικονομικά και θα συνεισφέρουμε σε αυτό στον βαθμό που μπορούμε» ανέφερε ο αμερικανός αξιωματούχος«Αν κάποιος είχε οποιαδήποτε αμφιβολία για την ετοιμότητα της Ελλάδας να επανέλθει στον αρμόζοντα ρόλο της (Resume its Proper Role), αυτή ήρθη όταν πρώτον η Ελλάδα ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα οικονομικής σταθεροποίησης, το επίσημο πρόγραμμα, και προσδοκούμε η Ελλάδα να συνεχίσει να ενισχύεται οικονομικά και θα συνεισφέρουμε σε αυτό στον βαθμό που μπορούμε» τόνισε.
Επιπλέον, o Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι αυτή αποτελεί ένα δείγμα της ελληνικής ηγεσίας, ενώ θετικά ήταν τα σχόλιά του για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η χώρα για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Η Ελλάδα ως πυλώνας ενεργειακής ασφάλειας
Αναλύοντας τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ είπε πως η χώρα μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης τόσο ως προς το είδος όσο και ως προς τις πηγές της ενέργειας.
«Αυτό θα είναι εξαιρετικά σημαντικό κι αν η Ελλάδα πάρει τις σωστές αποφάσεις, μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στο να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη, οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και η υπόλοιπη περιοχή δεν θα είναι όμηροι εχθρικών δυνάμεων… Ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει και δεν θέλουμε να συμβεί οπουδήποτε αλλού. Πρέπει να σταματήσει και η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό» επεσήμανε.
Υπό αυτό το πρίσμα, τονίστηκε για ακόμη μία φορά η στρατηγική θέση της Ελλάδας και εκφράστηκε η ικανοποίηση των ΗΠΑ για τα διάφορα πολυμερή σχήματα συνεργασίας που έχει αναπτύξει η Αθήνα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.
Οικονομική συνεργασία και αμερικανικές επενδύσεις

Ο εκπρόσωπος του State Department ξεκαθάρισε πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης, καθώς οι επενδυτές λαμβάνουν ανεξάρτητα τις αποφάσεις τουςΣχετικά με την πραγματοποίηση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του State Department ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης, καθώς οι επενδυτές λαμβάνουν ανεξάρτητα τις αποφάσεις τους. Διαβεβαίωσε, όμως, πως η στήριξη της Ουάσινγκτον θα αφορά στην ανάδειξη και την προώθηση των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζονται στην Ελλάδα.
«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε από τη μεριά μας ως αμερικανική κυβέρνηση είναι να επισημάνουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν, αλλά, όπως γνωρίζετε, δεν είμαστε κρατικά ελεγχόμενη οικονομία. Οι επενδυτές λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις με βάση την εκτίμησή τους για τις ευκαιρίες. Θα ήμασταν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι εάν η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει το είδος των μεταρρυθμίσεων και πολιτικών που χρειάζεται να κάνει για να καταστήσει την ελληνική αγορά πιο ελκυστική στους επενδυτές. Και προς αυτήν την κατεύθυνση είχαν κάποιες αρχικές συζητήσεις στη ΔΕΘ και ελπίζουμε ότι τα μέρη θα μπορέσουν να οικοδομήσουν πάνω σε αυτές. Μπορούμε να τις υποστηρίξουμε, αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα έχει τον ηγετικό ρόλο στην κατεύθυνση των επενδύσεων».
Συνάντηση Πομπέο-Κατρούγκαλου στην Ουάσινγκτον: Η ατζέντα του διαλόγου
Η έναρξη του στρατηγικού διαλόγου θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί στις 10.00 (τοπική ώρα) στην Ουάσινγκτον και περιλαμβάνει έξι θεματικές ενότητες:
* Περιφερειακή Πολιτική και Οικονομία
* Άμυνα και Ασφάλεια
* Κράτος Δικαίου και Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας
* Εμπόριο-Επενδύσεις και Καινοτομία
* Ενεργειακή Συνεργασία
* Επαφές των Πολιτών.
Στις 16.00 θα υπάρξει διμερής συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο. Το πρωί της Πέμπτης, ο Έλληνας υπουργός θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένη συνάντηση με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, Τζον Μπόλτον. Την Παρασκευή, ο κ. Κατρούγκαλος θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας με φορείς της επιχειρηματικότητας, με αντικείμενο συζήτησης την προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς όπως η ενέργεια, η ψηφιακή τεχνολογία και η καινοτομία, ενώ θα μιλήσει και σε κλειστή εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης «American Enterprise Institute».
Η ολοκλήρωση του στρατηγικού διαλόγου θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο θα καταγράφει λεπτομερέστερα όλες τις συζητήσεις που διεξήχθησαν. Το συγκεκριμένο ανακοινωθέν αναμένεται ότι θα επικεντρώνεται στο μέλλον και θα μιλάει για τους τομείς και τις συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες οι δύο χώρες μπορούν να προχωρήσουν.
«Νομίζω ότι αυτό που αναζητούμε είναι περιοχές συνεργασίας όπου βλέπουμε αμοιβαίο όφελος…Το κάνουμε μαζί γιατί μας ωφελεί και τους δύο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του State Department.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης