Μήνυμα νίκης στις ευρωεκλογές έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι η Προοδευτική Συμμαχία με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατήσει, ενώ απεύθυνε πρόσκληση-πρόκληση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τηλεοπτική αντιπαράθεση.

Μιλώντας στην πανηγυρική εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε: «Σας το υπογράφω. Η αριστερά, η οικολογία, η αριστερή σοσιαλδημοκρατία, οι δυνάμεις τη προόδου και της δημοκρατίας δεν έχουμε πει τη τελευταία λέξη. Δε θα αφήσουμε την ακροδεξιά και το νεοφιλελευθερισμό να αλωνίζουν στην Ευρώπη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και -απαντώντας εμμέσως στις αναφορές του προέδρου της ΝΔ από την Λιβαδειά το περασμένο Σάββατο- τον προκάλεσε ακόμη μία φορά σε τετ-α-τετ τηλεοπτική αντιπαράθεση. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας -εξηγώντας παράλληλα «γιατί θα κερδίσει τις εκλογές»- «…Έχουμε όπλο τα πεπραγμένα μίας διακυβέρνησης σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Σύμμαχός μας όμως είναι και οι προγραμματικές θέσεις των αντιπάλων μας τις οποίες προσπαθούν να κρύψουν, ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες τους. Πήγε προχθές στην Κύπρο και του ξέφυγε ότι έχει σχέδιο να καταργήσει το δώρο των Χριστουγέννων και στον ιδιωτικό τομέα. Όταν το κατάλαβαν, το επικοινωνιακό του επιτελείο τον έβαλε σήμερα να δώσει τηλεοπτική συνέντευξη και να προσπαθήσει να το μαζέψει. Παρομοίως του είχε ξεφύγει το ασφαλιστικό Πινοσέτ, του είχε ξεφύγει ότι δεν θέλουν την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ότι θέλουν την διατήρηση του ένα προς πέντε στις προσλήψεις στο δημόσιο». Κλιμακώνοντας την επίθεσή του στον κ. Μητσοτάκη είπε: «Αναρωτιέμαι, όταν αναφέρεται στο πρόγραμμά του, αυτά είναι υποσχέσεις ή απειλές; Έχω την αίσθηση ότι όταν μιλάει απειλεί τον ελληνικό λαό».

Συνεχίζοντας, απεύθυνε την πρόσκληση-πρόκληση προς τον κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι όποτε δίνει συνεντεύξεις στις μετρήσεις «έρχεται δεύτερος και καταϊδρωμένος. Του προτείνω έναν τρόπο να αποκτήσει κι αυτός την τηλεθέαση που ταιριάζει σε έναν αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης, να έλθει σε πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση μαζί μου, δίχως “ότο-κιου” δίχως σημειώσεις». Συνεχίζοντας εξέφρασε την ελπίδα ο κ. Μητσοτάκης να δεχθεί αυτή την φορά την πρόσκληση-πρόκληση για τηλεοπτική αντιπαράθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός συμπεριέλαβε στην επίθεσή του τον Μάνφρεντ Βέμπερ: «Δείτε τον φίλο του κ. Μητσοτάκη, τον κ. Βέμπερ που θέλει να γίνει και πρόεδρος της Κομισιόν. Τι έλεγε για τα κλειστά σύνορα; Τι έλεγε για τους τεμπέληδες του Νότου; Τι έλεγε για το Grexit; Τι έλεγε για την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας; Σε τι διαφέρουν οι θέσεις αυτές του κ. Βέμπερ και του κ. Μητσοτάκη με αυτές του κ. Όρμπαν και του κ. Κουρτς; Τι διαφορά έχει η πρόταση για 12ωρο στην Αυστρία, με τη φράση του ομοϊδεάτη του στην Ελλάδα ότι το 8ωρο είναι ξεπερασμένο; Τι διαφορά έχουν αυτοί που σηκώνουν φράχτες στα σύνορα για τους πρόσφυγες με αυτούς που τους θέλουν βασανισμένους ή και θαλασσοπνιγμένους;».

Αναφερόμενος στο κλίμα παό τις έως τώρα συγκεντρώσεις, στους οποίες έχει μιλήσει, ο κ. Τσίπαρς σημείωσε: «Έχω την αίσθηση ότι από την πρώτη μας συγκέντρωση στο Γαλάτσι, έχει γυρίσει ολόκληρο το κλίμα. Οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες σε όλη την Ελλάδα, βγαίνουν πλέον μπροστά». Υποστήριξε δε ότι «οι συγκεντρώσεις μας παντού αλλά και η ανταπόκριση και ο ενθουσιασμός του κόσμου θυμίζει σε εμάς, όχι μέρες χαλαρής ευρωεκλογικής μάχης, αλλά μέρες του 2015. Ο προοδευτικός και δημοκρατικός κόσμος ανταποκρίνεται στη μεγάλη αυτή προσπάθεια».

Υποστήριξε ότι ο προοδευτικός κόσμος αντιδρά στην «φαιά προπαγάνδα, τις στημένες ειδήσεις, τα μηνύματα αλαζονείας που στέλνουν όσοι έχουν τη βαριά ευθύνη της χρεοκοπίας της χώρας και σήμερα με θράσος απειλούν και κουνάνε το δάκτυλο». Διαβεβαίωσε, δε, ότι «Η προσπάθεια θα είναι νικηφόρα στις 26 του Μάη».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτεταμένα και στη μάχη της Ευρώπης: «Έχουν ορισμένοι προδιαγράψει ότι η Ευρώπη ετοιμάζεται να γυρίσει την πλάτη στις προοδευτικές δυνάμεις και να αποθεώσει τη δεξιά. Τους λέμε μη βιάζεστε ορισμένοι να κάνετε τη προσδοκία σας τετελεσμένο γεγονός».

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι σε μία σειρά χώρες της ΕΕ θα νικήσουν οι προοδευτικές δυνάμεις: «Την άλλη Κυριακή θα πάρετε μια πρώτη γεύση από τις εθνικές εκλογές στην Ισπανία., με τον Πέδρο Σάντζες αλλά και τους Ποδέμος να χαλάνε τα σχέδια της δεξιάς και της ακροδεξιάς, που επιθυμούν μάλιστα να συγκυβερνήσουν…Στη Φιλανδία και στη Δανία… Και βεβαίως, αν οι ευρωπαϊκές κάλπες στηθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, θετικές ειδήσεις θα έρθουν και από τη Βρετανία, με τη νίκη των εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν». Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι στις αναμενόμενες νίκες των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη θα πρέπει να προστεθεί και η νίκη της Προοδευτικής συμμαχίας στην Ελλάδα, με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Πηγή φωτογραφιών: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης