«Η Ανταλλαγή» του Πωλ Κλωντέλ, ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Παγκόσμιας Δραματουργίας θα παρουσιαστεί από τη βραβευμένη με την Ibsen Scholarship 2013 Ομάδα Θεάτρου «Τhe 3rd person theatre group», από τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου σε σκηνοθεσία Βαλάντη Φράγκου, σε μια διασκευή βασισμένη στη μετάφραση της Παναγιώτας Πανταζή, και σε ανανεωμένη εκδοχή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γραμμένο σε δύο εκδοχές, μια πρώιμη το 1890 και μια ύστερη στα 1950, η «Ανταλλαγή» προσδίδει στην ποίηση ένα ζωικό ένστικτο, μια σαρκική παρουσία των πραγμάτων.

Το έργο διαδραματίζεται σε μία μέρα, σε πραγματικό σχεδόν χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέσσερα πρόσωπα βρίσκονται σε αναζήτηση της χαμένης τους ενότητας, στέκονται αντίκρυ στον Νέο Κόσμο, στην Αμερική και ρίχνοντας το φως τους ο ένας στον άλλο, μένουν μαζί από την Ανατολή ως τη Δύση του Ηλίου, όπου το καθένα έχει έρθει για να διαδραματίσει δίχως να το ξέρει ένα συγκεκριμένο ρόλο, ώστε να αποκαλύψει την πραγματική ταυτότητα για τα υπόλοιπα πρόσωπα.

 «Κι εμείς έτσι είμαστε δεμένοι, εμείς οι τέσσερις, σαν εργάτες που χτίζουν το ίδιο χτίσμα.»

Η βίαιη ανάγκη σπρώχνει τα πρόσωπα, το ένα στο άλλο.

Κι όταν πέσει η νύχτα, τα πρόσωπα χωρίζουν ξανά, και μένουν και πάλι ο καθένας μόνος αντίκρυ στον φρικαλέο εσωτερικό ήλιο.

Σκηνοθετικό σημείωμα

Η «Ανταλλαγή», ένα έργο ωμής σαρκικής βίας καλυμμένο από έναν ακραίο ποιητικό λόγο, μιλάει για μια εποχή που συγκρούονται ή ενώνονται, δύο κόσμοι, η Ευρώπη με την Αμερική. Το παλιό και το καινούργιο. Με σαφείς αναφορές στο κομμάτι της μετανάστευσης, από μια Ευρώπη εξαθλιωμένη από πολέμους και αρρώστιες σε μια Αμερική ακμάζουσα οικονομικά, όμως χωρίς δομές να υποδεχτεί το τόσο μεγάλο πλήθος, δημιουργεί κέντρα υποδοχής και slams. Χώροι που έχουν σαν αποτέλεσμα να μετεωρίζονται οι ψυχές των ανθρώπων και να ωθούνται σε ακραίες συμπεριφορές. Ο Κλωντέλ μιλάει με παραβολές και Χριστιανικά σύμβολα και χτίζει πρόσωπα άμεσα αναγνωρίσιμα στο σήμερα. Έργο υπαρξιακό, διάσπαρτο με έντονες πολιτικές προεκτάσεις, αποτελεί ένα πεδίο έρευνας για την ομάδα ώστε να δημιουργήσει μια σκηνική εκδοχή του, που θα τεστάρει ουσιαστικά τα όρια αντοχής της ποίησης απέναντι στη πίεση του ρεαλισμού. Η «Ανταλλαγή» καταφέρνει να συνομιλήσει με το σήμερα, λέγοντας μια ιστορία τόσο προσωπική όσο και επίκαιρη.  

Ταυτότητα  παράστασης:

Μετάφραση: Ανδρέας Στάικος – Παναγιώτα Πανταζή  
Σκηνοθεσία: Βαλάντης Φράγκος
Δραματουργική επεξεργασία: Ελένη Ζαραφίδου
Μουσική: Ελένη Ευθυμίου
Σκηνικό: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Βοηθός φωτισμών: Ράνια Καπετανάκη
Φωτογραφίες : Karol Jarek

Ηθοποιοί: Ελένη Ζαραφίδου, Βαλάντης Φράγκος, Παναγιώτης Εξαρχέας, Ελίνα Ρίζου.

Πληροφορίες παράστασης

Πρεμιέρα: Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Ημέρες παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00
Διάρκεια: 75 λεπτά
Χώρος: Θέατρο Θησείον, ένα θέατρο για τις Τέχνες
Διεύθυνση: Τουρναβίτου 7
Εισιτήριο:
Κανονικό: 12 ευρώ
Φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65: 10 ευρώ

 

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης