«10 Χρόνια Βραβεία Δομές». Η εφετινή απονομή και μια επετειακή έκθεση

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019, 09:09
«10 Χρόνια Βραβεία Δομές». Η εφετινή απονομή και μια επετειακή έκθεση

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων ανάδειξης της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, τα ετήσια βραβεία «Δομές» διοργανώνουν την τελετή απονομής για το 2019, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη την Παρασκευή 1η Μαρτίου. Επίσης, τιμώντας τους αρχιτέκτονες που έχουν διακριθεί, από το 2010 έως και εφέτος, τα βραβεία παρουσιάζουν την έκθεση «10 Χρόνια Βραβεία Δομές», με φωτογραφικό υλικό από 109 έργα, στον πρώτο όροφο του πολυχώρου The Hub (Αλκμήνης 5). 

Στα 10 χρόνια του θεσμού, έχουν υποβληθεί συνολικά 1.463 συμμετοχές με περισσότερους από 5.200 συντελεστές, έχουν απονεμηθεί 39 βραβεία και 76 έπαινοι και έχουν δημοσιευθεί 141 έργα στις ομώνυμες εκδόσεις. Στη φετινή διοργάνωση υποβλήθηκαν 144 έργα για τις εξής τέσσερις κατηγορίες: «Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο», «Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο νέας αρχιτεκτονικής σε υφιστάμενο κτήριο», «Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα», και «Καλύτερη μελέτη». Επίσης, για δεύτερη διαδοχική χρονιά θα απονεμηθούν και τα Βραβεία Συναδέλφων, όπου κριτές είναι οι αρχιτέκτονες που συμμετείχαν ως υποψήφιοι για τις κατηγορίες «καλύτερο πραγματοποιημένο έργο», και «καλύτερη μελέτη». 

Η Κριτική Επιτροπή

Οι «Δομές», έχοντας ως στόχο τη σύνδεση της ελληνικής με τη σύγχρονη διεθνή αρχιτεκτονική, προσκαλούν αρχιτέκτονες διεθνούς κύρους να απαρτίσουν την εκάστοτε κριτική επιτροπή. Ενδεικτικά, την πρόσκληση έχουν αποδεχθεί οι Richard Meier (USA), Juhani Pallasmaa (FIN), David Chipperfield (UK), Steven Holl (USA), και Enrique Walker (CL). 

Για τα Βραβεία «Δομές 2019», η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους: Toyo Ito (αρχιτέκτων, διευθυντής, Toyo Ito & Associates, Τόκιο - Ιαπωνία, κάτοχος του Βραβείου Pritzker), Stefano Boeri (αρχιτέκτων, διευθυντής, Stefano Boeri Architetti, Μιλάνο - Ιταλία, καθηγητής αστικού σχεδιασμού, Πολυτεχνείο του Μιλάνου, πρόεδρος, Τριενάλε του Μιλάνου), Mauricio Pezo και Sofia von Ellrichshausen (αρχιτέκτονες, διευθυντές, Pezo von Ellrichshausen, Concepcion - Χιλή). 

Επετειακό τεύχος «10 Χρόνια Βραβεία Δομές»

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων των Βραβείων Δομές, θα κυκλοφορήσει επετειακό τεύχος, το οποίο, εκτός των εφετινών Βραβείων και Επαίνων, θα παρουσιάσει ακόμη 7 προτάσεις που αξιολογήθηκαν υψηλά από την κριτική επιτροπή. Επίσης θα φιλοξενήσει ειδικό αφιέρωμα, στο οποίο θα παρουσιαστούν όλες οι βραβευμένες συμμετοχές από το 2010 έως και φέτος. Το τεύχος θα διανεμηθεί κατά τη διάρκεια της έκθεσης «10 χρόνια Βραβεία Δομές».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019, 09:10