Από τα ατμόπλοια στα επιβατηγά πλοία: η ιστορία της ελληνικής ακτοπλοΐας στη «Μηχανή του Χρόνου»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2019, 10:11
Από τα ατμόπλοια στα επιβατηγά πλοία: η ιστορία της ελληνικής ακτοπλοΐας στη «Μηχανή του Χρόνου»

Η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο επιστρέφει στο COSMOTE HISTORY HD, με ένα αφιέρωμα στους σημαντικότερους σταθμούς της ελληνικής ακτοπλοΐας, από την εποχή που τα ατμόπλοια πήραν την θέση των ιστιοφόρων και στη συνέχεια έφτασαν να μεταφέρουν ανθρώπους, εμπορεύματα και οχήματα, σηκώνοντας έτσι το μεγάλο βάρος του μαζικού τουρισμού στα νησιά. Το πρώτο από τα δύο μέρη του αφιερώματος θα προβληθεί τη Δευτέρα 4/2 στις 21.00.

Σημείο έναρξης για την ελληνική ακτοπλοΐα ήταν η μεταφορά της πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους από το Ναύπλιο στην Αθήνα, το 1834, περίοδο κατά την οποία ξεκίνησαν οι επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά. Αργότερα, πολύνεκρα ναυάγια, όπως αυτό του ατμόπλοιου «Χειμάρρα» στο Νότιο Ευβοϊκό, αλλά και αυτό του πλοίου «Ηράκλειον» στη βραχονησίδα Φαλκονέρα, οδήγησαν στη θέσπιση κανόνων που ακολουθούνται μέχρι και σήμερα, όπως η υποχρεωτική ύπαρξη ασυρματιστή σε κάθε πλοίο, η δημιουργία κέντρου επιχειρήσεων για συντονισμένες διασώσεις, η επιβολή του απαγορευτικού, αλλά και οι ετήσιες επιθεωρήσεις των επιβατηγών πλοίων.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ο Χρίστος Βασιλόπουλος συζητάει με πλοιοκτήτες και πλοιάρχους για την ιστορία θρυλικών πλοίων των περασμένων δεκαετιών, όπως η «Μοσχάνθη» που κυριάρχησε τη δεκαετία του 1950 στην άγονη γραμμή και έγινε ο σύνδεσμος των νησιωτών με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ακόμα, καπετάνιοι αποκαλύπτουν στην κάμερα της εκπομπής διάσημες κόντρες πλοίων που ήθελαν οπωσδήποτε να φτάσουν πρώτα στα δημοφιλή λιμάνια. Μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό αναβιώνει μια ολόκληρη εποχή, κατά την οποία επιβάτες και πλήρωμα θεωρούσαν σημαντικό να ταξιδεύουν με το ταχύτερο πλοίο της γραμμής. Διάσημη ήταν η κόντρα των πλοίων «Παναγία Τήνου» και «Ναϊάς».

Στην εκπομπή μιλούν: Αντώνης Αγαπητός – Πλοιοκτήτης, Ισίδωρος Μαμίδης - Πλοίαρχος, Κώστας Τζώρτζης - πρώην Πλοίαρχος, Γιάννης Χαλάς - Γενικός Γραμματέας ΠΝΟ / πρώην Πλοίαρχος, Μιχάλης Σακέλλης - Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Στέφανος Μίλεσης - Πρόεδρος Φιλολογικής Στέγης Πειραιά / Συγγραφέας, Νότης Ανανιάδης – Δημοσιογράφος / Ερευνητής, Πέτρος Αρβανίτης - Ναυτιλιακός Πράκτορας, Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου – Ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας / Συγγραφέας, Σταύρος Καραπιπέρης - Πλοιοκτήτης Ρυμουλκών, Σαράντης Κουλούρης - Πλοίαρχος του «Νεράιδα», Αθηνά Σπανάκη - Υπεύθυνη Ξεναγήσεων στο Πλωτό Μουσείο «Νεράιδα», Κώστας Κουβαράς - πρώην Οικονομικός Αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού, Μαρία Λεκάκου - Καθηγήτρια στο Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Αγγελική Παρδάλη - Καθηγήτρια στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Ελένη Θανοπούλου - Καθηγήτρια στο Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μπάμπης Χριστακόπουλος – Δημοσιογράφος.

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD. Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα δωρεάν on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Δείτε περισσότερα εδώ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2019, 10:11