Δύο εξωτερικά μέλη της επιτροπής βραβείων Νόμπελ Λογοτεχνίας παραιτήθηκαν, ασκώντας κριτική στη Σουηδική Ακαδημία.

To πρώτο μέλος της επιτροπής, η Gun-Britt Sundstrom, δήλωσε ότι η επιλογή του Peter Handke ως εφετινού νικητή ερμηνεύεται σαν η λογοτεχνία να είναι πάνω από την πολιτική και δεν συμφώνησε. Η επιλογή του Handke επικρίθηκε λόγω της υποστήριξης προς τους Σέρβους κατά τη διάρκεια του Γιουγκοσλαβικού πολέμου της δεκαετίας του 1990.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To δεύτερο μέλος, ο Kristoffer Leandoer ενημέρωσε ότι παραιτήθηκε λόγω των μεταρρυθμίσεων της Ακαδημίας που πήραν πολύ καιρό να γίνουν έπειτα από το σκάνδαλο σεξουαλικής επίθεσης. Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδική Ακαδημία, το 2018, δεν ανακοίνωσε Νόμπελ Λογοτεχνίας εξαιτίας του σκανδάλου που προκάλεσε αλυσίδα παραιτήσεων. Το γεγονός προκάλεσε αλλαγές, ενώ εξωτερικά μέλη προστέθηκαν για να βοηθήσουν την επιτροπή ώστε να επιλέξει τους υποψηφίους που η Ακαδημία θα ψηφίζει.  

Η Gun-Britt Sundstrom και ο Kristoffer Leandoer

Ο συγγραφέας Kristoffer Leandoer έγραψε στη σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet ότι παραιτήθηκε καθώς δεν είχε ούτε την υπομονή, ούτε τον χρόνο να περιμένει από την επιτροπή να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις. «Η Ακαδημία και εγώ έχουμε μία διαφορετική αντίληψη για τον χρόνο, ένα έτος είναι υπερβολικά μεγάλο διάστημα για τη ζωή μου και υπερβολικά μικρό για την Ακαδημία», έγραψε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η απόφασή του δεν σχετίζεται με την απόφαση για βράβευση του Peter Handke, το 2019. Στον αντίποδα η απόφαση της Gun-Britt Sundstrom σχετίζεται με τη βράβευση του Peter Handke, σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσε η συγγραφέας στην Dagens Nyheter.  

Peter Handke

Η Σουηδική Ακαδημία επιβεβαίωσε ότι οι Leandoer και Sundstrom παραιτήθηκαν από την επιτροπή η οποία αποτελούταν από τέσσερα μέλη της Ακαδημίας και πέντε εξωτερικά. «Είμαστε ευγνώμονες για τη σημαντική προσπάθεια που κατέβαλαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς και τώρα εξετάζουμε πώς θα οργανωθεί η εργασία της επιτροπής για βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2020», ανέφερε ο Mats Malm, μόνιμος γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας, σε δήλωσή του.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης