Φωτογραφίες – Βίντεο: Νίκος Χριστοφάκης

Παράσταση διαμαρτυρίας, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και στάση εργασίας, από τις 11.30 το πρωί έως και τις 15:30 πραγματοποίησε σήμερα, Τετάρτη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), με τη συμμετοχή των καλλιτεχνικών σωματείων, αντιδρώντας στο σχέδιο νόμου του υπουργείου ανάπτυξης που κατατέθηκε στις 24 Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαμαρτυρόμενοι σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους πως στα άρθρα που τούς αφορούν διαχωρίζεται η πρόβα από την κύρια εργασία της παράστασης προβλέποντας ατομικές συμβάσεις εργασίας με τα ελαχίστως νομίμως προβλεπόμενα για τις πρόβες και μερικής απασχόλησης βάσει χρόνου απασχόλησης και όχι πλήρη εργασία και ασφάλιση όπως οι ίδιοι έχουν ζητήσει επανειλημμένα.

Παράλληλα, επισημαίνουν πως στο νέο σχέδιο νόμου το σύνολο του τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού δεν θεωρούνται εργαζόμενοι ου πρέπει να είναι δηλωμένοι κατά τη διάρκεια της πρόβας.

Ζητούν, λοιπόν, άμεση απόσυρση όλων των άρθρων του ΥΠΠΟ που αφορούν τους εργαζόμενους στην Τέχνη και τον Πολιτισμό, από το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και άμεση διαβούλευση με τα σωματεία της τροπολογίας για την επαγγελματική βαθμίδα των καλλιτεχνών και όλων των υπολοίπων ζητημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορέστης Λάσκος γενικός γραμματέας Σωματείου Ηθοποιών

«Είμαστε και σήμερα εδώ γιατί εν κρυπτώ και χωρίς διαβούλευση την περασμένη Παρασκευή κατέβηκε μια αιφνιδιαστική τροπολογία που ψευδεπίγραφα λέει ότι προστατεύει την πρόβα όμως αν διαβάσει κανείς  ακριβώς τα άρθρα βλέπει ότι δεν την αναγνωρίζει ως ενιαία εργασία με την παράσταση μάλιστα ανοίγει το παραθυράκι για ελαστικές σχέσεις εργασίας μπλοκάκια, τίτλους κτίσης και τα λοιπά, ενώ εμείς ζητάμε πάγια και διαχρονικά την εξαρτημένη σχέση εργασίας  ορισμένου χρόνου και πλήρους απασχόλησης. Κάτι το οποίο φαίνεται ότι δεν εισακούεται από το υπουργείο Πολιτισμού περιμένουμε πάλι με παράσταση διαμαρτυρίας ή να τροποποιηθεί ή να αποσυρθούν τα άρθρα από την ψήφιση τους αύριο σε ένα άσχετο νομοσχέδιο που είναι για τις αποζημιώσεις για το δυστύχημα στα Τέμπη».

«Αυτό είναι ακόμη ένα χτύπημα, και εμείς ζητάμε επίσης όσο αναφορά αυτό που λέει το μητρώο, να ανοίξει τα χαρτιά της η κυβέρνηση και μάλιστα όταν επικαλείται το επιτελικό κράτος, ζητάει να καταγραφούμε συνολικά όλοι σε μια τεράστια πλατφόρμα προσωπικών δεδομένων, να καταγράψει όλο τον κλάδο τη στιγμή που μπορεί να βρει στοιχεία από ΕΡΓΑΝΗ και ΕΦΚΑ. Kαταλαβαίνουμε ότι αυτό συνδέεται με το νέο ασφαλιστικό που έχει εξαγγείλει ήδη η κυβέρνηση για τους καλλιτέχνες και κατά τη γνώμη μας αυτό το ασφαλιστικό θα είναι ένα μεγάλο χτύπημα στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Δείτε εικόνες και βίντεο από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των καλλιτεχνών

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης