Συμπόσιο γλυπτικής αφιερωμένο στη μνήμη του ήρωα της Επανάστασης του '21 Εμμανουήλ Παπά

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021, 11:24
Συμπόσιο γλυπτικής αφιερωμένο στη μνήμη του ήρωα της Επανάστασης του '21 Εμμανουήλ Παπά

Στοχεύοντας στην ανάδειξη της προσωπικότητας του ήρωα Εμμανουήλ Παπά και τον ρόλο που διαδραμάτισε στον επαναστατικό αγώνα του 1821 για την απελευθέρωση της Ελλάδας, ο ομώνυμος Δήμος Εμμανουήλ Παπά της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, ανακοίνωσε τη διοργάνωση του πρώτου συμποσίου γλυπτικής, με κεντρικό θέμα τον Μακεδόνα ήρωα της Επανάστασης.

Το συμπόσιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα του ερχόμενου Ιουλίου, σε διάστημα περίπου 15 ημερών, και εντάσσεται στο πλαίσιο των γενικότερων εκδηλώσεων που διοργανώνονται με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Όπως τονίζεται από τον Δήμο Εμμανουήλ Παπά, τα γλυπτά έργα που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια του συμποσίου θα κοσμήσουν πάρκα, πλατείες και λοιπούς δημόσιους χώρους των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων του δήμου, ενώ η διοργάνωση θα δώσει την ευκαιρία στους κατοίκους και ιδιαίτερα τους νέους να έρθουν σε επαφή και καταξιωμένους καλλιτέχνες και να γνωρίσουν από κοντά την γλυπτική τέχνη.

Ο ρόλος του Εμμανουήλ Παπά στην Ελληνική Επανάσταση

Το κρίσιμο διάστημα της προετοιμασίας της Επανάστασης του 1821, ο Εμμανουήλ Παπάς ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της Φιλικής Εταιρείας, μέλος της κεντρικής εφορείας της Φιλικής Εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη, και της Εθνικής Κάσσας, που είχε συσταθεί και με τη συνεργασία του Γρηγορίου του Ε’, για τη χρηματοδότηση του Αγώνα.

Συνεργάστηκε και συνυπήρξε με τους πρωτεργάτες της Επανάστασης, ιδιαιτέρως μετά την αναβάθμιση της θέσης του στους κόλπους της Φιλικής Εταιρείας από τον ίδιο τον Αλέξανδρο Υψηλάντη. Χρηματοδότησε επί εννέα μήνες την επανάσταση στη Χαλκιδική με τεράστια ποσά, και οι μονές του Αγίου Όρους τον ανακήρυξαν «Υπερασπιστή της Μακεδονίας».

Ο Εμμανουήλ Παπάς συνέβαλε αποφασιστικά στην επιτυχή έκβαση της επανάστασης στον Μοριά, την πρώτη κρίσιμη χρονιά του 1821. Μετά τον θάνατό του, το παράδειγμά του ακολούθησαν και τα τέσσερα μεγαλύτερα παιδιά του, τα οποία πολέμησαν δίπλα στις θρυλικές μορφές της επανάστασης τον Παπαφλέσσα, τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, και στο μαρτυρικό Μεσολόγγι.

Για πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες μπορούν να απευθύνονται στον Δήμο Εμμανουήλ Παππά (τηλ. 232352600), στον γενικό γραμματέα του Δήμου Βύρωνα Μπάλτσιο (τηλ. 23213 52670 - genikos@0670.syzefxis.gov.gr) ή εναλλακτικά για οποιαδήποτε πληροφορία στον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Θεοφάνη Δεδούση (τηλ. 6972244414 - th.g.dedousis@hotmail.com).

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η Παρασκευή 9 Απριλίου 2021.

 

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021, 11:24