Μετά τους σταθμούς του μετρό της Στοκχόλμης που φωτογράφισε πέρυσι, ο David Altrath έστρεψε φέτος τον φακό του σε ένα από τα σημαντικότερα φονξιοναλιστικά αρχιτεκτονήματα: το βενζινάδικο στο Skovshoved, βορείως της Κοπεγχάγης, που σχεδίασε ο θρυλικός Δανός αρχιτέκτονας και σχεδιαστής Arne Jacobsen και το οποίο άρχισε να εξυπηρετεί το 1936.

Το βενζινάδικο, το οποίο ακόμη και σήμερα να λειτουργεί, βρίσκεται στον κύριο αυτοκινητόδρομο που ακολουθεί την ακτογραμμή, μεταξύ Κοπεγχάγης και Bellevue. Το σχέδιο του Jacobsen περιλαμβάνει ένα τσιμέντινο κουτί καλυμμένο με πλακάκια Meissen και ένα στέγαστρο σε σχήμα έλλειψης χάρη στο οποίο το βενζινάδικο κέρδισε το προσωνύμιο «paddenhatten (μανιτάρι)». Το τσιμέντινο στέγαστρο στηρίζεται σε μία μόνο κολώνα και καλύπτει όλο τον μπροστινό χώρο προσφέροντας σκιά και προστασία από τη βροχή στους οδηγούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά κατασκευάστηκε ως πρωτότυπο για την Texaco. Σήμερα είναι διατηρητέο μνημείο και έχει αποκατασταθεί από τότε που άνοιξε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1930. Το 2002, το γραφείο Dissing+ Weitling Architects αποκατέστησαν με λεπτομέρεια την αρχιτεκτονική δομή-ορόσημο, σε συνεργασία με τον Δήμο Gentofte. Οι αντλίες εξακολουθούν να τροφοδοτούν τα διερχόμενα τροχοφόρα, αλλά στο κτίσμα στεγάζεται πλέον το παγωτατζίδικο «Oliver’s Garage».

Ο David Altrath τράβηξε αυτές τις φωτογραφίες (https://www.instagram.com/p/CWfg1z5M9Cr/) στο τέλος του φετινού Αυγούστου, καθ’ οδόν από το σπίτι του στο Αμβούργο προς τη βόρεια Νορβηγία. Ο φακός του κατέγραψε λεπτομέρειες του σχεδίου του Arne Jacobsen και το κτίσμα παρουσιάζεται σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.
 
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης