Η νεαρή Νεοζηλανδή τραγουδίστρια βραβευμένη με τρία βραβεία Grammy, Λορντ (Lorde) κυκλοφόρησε ένα μίνι άλμπουμ τραγουδιών στη γλώσσα Μαορί, μιας γλώσσας που ομιλείται αποκλειστικά στη Νέα Ζηλανδία από περίπου 100.000 ανθρώπους οι περισσότεροι εκ των οποίων, έχουν καταγωγή από τη συγκεκριμένη φυλή. Οι Μαορί αποβιβάστηκαν με κανό στη Νέα Ζηλανδία από τις ακτές της ανατολικής Πολυνησίας κάπου μεταξύ 1250-1300 μ.Χ. Εκεί θα αναπτύξουν μια ιδιαίτερη κοινωνία σταθερά προσανατολισμένη στον πόλεμο και τη μάχη.

Η τραγουδίστρια από τη Νέα Ζηλανδία ηχογράφησε πέντε κομμάτια από το νέο άλμπουμ της «Solar Power» με τίτλο «Te Ao Mārama», που σημαίνει «ο κόσμος του φωτός». Το περιέγραψε ως δυναμικό εγχείρημα και «σημείο εκκίνησης» ενός ταξιδιού λέει το δημοσίευμα του Guardian.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στην ιστοσελίδα «Spinoff», η καλλιτέχνιδα είπε ότι συμβουλεύτηκε για αυτή την πρωτοβουλία πολλούς ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων και ηλικιωμένους Μαορί. Ενώ ορισμένοι καλλιτέχνες και τραγουδοποιοί Μαορί έχουν πολλούς θαυμαστές στη Νέα Ζηλανδία, η ακρόαση γηγενών γλωσσών στο εμπορικό ραδιόφωνο είναι σπάνια.

Η τραγουδίστρια, η οποία δεν μιλά τη γλώσσα, είπε στην ιστοσελίδα «Spinoff» ότι είχε μάθει μόνο μερικά εύκολα τραγούδια στο σχολείο. Συνεργάστηκε με μεταφραστές για να ηχογραφήσει το άλμπουμ, το οποίο εστιάζει στα θαύματα του φυσικού κόσμου. «Δεν είχα ποτέ τέτοια εμπειρία ηχογράφησης όπως ήταν αυτή. Είχα πολύ δυνατά συναισθήματα », είπε.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις του άλμπουμ θα πάνε σε δύο φιλανθρωπικά ιδρύματα της Νέας Ζηλανδίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η 24χρονη τραγουδίστρια φιλοξενείται στο εξώφυλλο του τεύχους Οκτωβρίου της «Vogue».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης