«Ο κύκλος του έρωτα – Το γαϊτανάκι» του Άρθουρ Σνίτσλερ

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος ανεβάζει το σπονδυλωτό κείμενο του Άρθουρ Σνίτσλερ που καταγγέλλει μέσα από ένα ερωτικό παιχνίδι μεταμορφώσεων την κοινωνική υποκρισία, τους θεσμούς, την άρχουσα τάξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δέκα άνθρωποι κάθε φύλου ηλικίας και κοινωνικής τάξης παγιδευμένοι σε έναν ιλαρό φαύλο κύκλο εξαπάτησης και αυταπάτης σε ένα κόσμο που μεταβάλλεται ραγδαία και βίαια αφήνοντας όμως αμετάβλητη την ανθρώπινη φύση και τις αδυναμίες της. Μια διαδοχή από σεξουαλικές συνευρέσεις που μπλέκονται η μία με την άλλη ξεγυμνώνοντας πιο πολύ από τα ίδια τα κορμιά τις ψυχές καθώς και τα τεχνάσματα και την κοινωνική υποκρισία που οι άνθρωποι υιοθετούν σαν τρόπο συμπεριφοράς για να επιβιώσουν ενώ ταυτόχρονα αρνούνται κοντόφθαλμα να δουν την μεγαλύτερη εικόνα του κόσμου που τους περιβάλλει. Αναζητώντας νευρωτικά επιβεβαίωση και ικανοποίηση, άμεσα, γρήγορα και χωρίς περαιτέρω εμπλοκές και ευθύνες ποιο είναι το τίμημα, ποια η ευχαρίστηση και ποια η απώλεια;

Συντελεστές:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέσγουελ
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ρωμανός Μαρούδης

Παίζουν:

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Αυγουστίνος Κούμουλος, Άννα Μάσχα, Κίττυ Παϊταζόγλου, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Σίσσυ Τουμάση, Κώστας Φιλίππογλου, Χάρης Φραγκούλης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Τετάρτη

20:30

Πέμπτη

20:30

Παρασκευή

20:30

Σάββατο

18:00

Σάββατο

21:00

Κυριακή

19:00

Εισιτήρια

Διακεκριμένη: 30€- Φοιτητικό-Ανέργων: 25€
Α’ Ζώνη: 25€ – Φοιτητικό-Ανέργων: 20€
B’ Ζώνη: 20€ – Φοιτητικό-Ανέργων: 15€
Γ’ Ζώνη: 15€ – Φοιτητικό-Ανέργων: 10€

«Ο κατάδικος» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη στο Θέατρο Αποθήκη

Το Δη.Πε.Θέατρο Κοζάνης σε συνεργασία με τα Αθηναϊκά Θέατρα παρουσιάζουν το αριστούργημα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη “Κατάδικος” σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου και πρωταγωνίστρια την Μαρίνα Καλογήρου, στην Κεντρική Σκηνή / Αίθουσα Τέχνης

Το 1919 ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης γράφει τον Κατάδικο, ένα κείμενο που έμελλε να αφήσει ιστορία στην παγκόσμια πεζογραφία και να πάρει τη θέση του πλάι στα μεγάλα έργα των Ρώσων Τολστόι και Ντοστογέφκι. Με τον Κατάδικο ο συγγραφέας ακτινογραφεί με απόλυτη λεπτομέρεια τις συνθήκες ζωής και τα ήθη της εποχής του.

Η Μαργαρίτα και Πέτρος το παράνομο ζευγάρι συναντιέται κρυφά σε μια «απόμερη κατοικιά» επί πέντε χρόνια. Ξαφνικά μια νύχτα δολοφονούν τον άντρα της Μαργαρίτας, τον Γιώργη Αράθυμο, σε έναν απόμερο δρόμο και για το έγκλημα καταδικαζεται ο «ζευγουλάτης» του σπιτιού του Αράθυμου, ο λεγόμενος Τουρκόγιαννος. Είναι όμως ο πραγματικός ένοχος για το έγκλημα; Μέσα από τον χαρακτήρα του Τουρκόγιαννου ο Θεοτόκης προσπαθεί να ορίσει μια ουσιαστική χριστιανική ηθική και να τη διαχωρίσει από το πώς η κοινωνία αντιλαμβάνεται την πίστη, φέρνοντας τη στα μέτρα της.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία- Διασκευή: Βασίλης Μαυρογεωργίου
Σκηνογράφος: Θάλεια Μέλισσα
Ενδυματολόγος: Βασιλική Σύρμα
Επιμέλεια κίνησης: Πάρης Μαντόπουλος
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Μουσική: Κώστας Μαγγίνας
Φωτογραφίες: Νίκος Κουστένης
Β. Σκηνοθέτη: Αναστασία Σιωπίδου
Β. Ενδυματολόγου: Ειρήνη Γεωργακίλα
Β. Φωτιστή: Εύη Παπαμάρκου

Τον ρόλο της Μαργαρίτας ενσαρκώνει η Μαρίνα Καλογήρου ενώ του Τουρκόγιαννου ο Γιώργος Παπανδρέου.
Παίζουν επίσης οι ηθοποιοί Μάρκος Παπαδοκωσταντάκης, Χρήστος Πίτσας, Τάκης Σακελλαρίου και Στέλιος Χλιαράς.

Θέατρο Αποθήκη

Τετάρτη

20:00

Πέμπτη

21:00

Παρασκευή

21:00

Σάββατο

21:00

Κυριακή

20:00

3 Μαΐου 2019 – 12 Μαΐου 2019

«Ψίθυροι» της Λίλλιαν Χέλλμαν στο Θέατρο Αθηνών

Η Μαριάν και η Τζέην είναι συνιδιοκτήτριες ενός σχολείου θηλέων. Η Τζέην είναι αρραβωνιασμένη με τον Τζόζεφ, έναν νεαρό γιατρό. Όταν τα οικονομικά του σχολείου επιτέλους αρχίζουν ν’ ανθίζουν, το ζευγάρι αποφασίζει να παντρευτεί – πράγμα που κάνει τη Μαριάν να ζηλέψει. Μια κακομαθημένη μαθήτρια του σχολείου, που θέλει να εκδικηθεί τις δασκάλες επειδή τιμωρήθηκε για κάποια αταξία, διαδίδει ένα βαρύ ψέμα: πως τάχα οι δύο γυναίκες διατηρούν μεταξύ τους κρυφό δεσμό. Οι φήμες μεταδίδονται από στόμα σε στόμα, το σχολείο χάνει τις μαθήτριές του και η επιχείρηση κλείνει.

Γραμμένο το 1934 το έργο αποτέλεσε μέγιστο σκάνδαλο για την Αμερική και –παρά τις διθυραμβικές κριτικές του– δεν ξαναπαρουσιάστηκε ποτέ έως το 1961, που βγήκε στους κινηματογράφους. Η παράσταση χρησιμοποιεί ως βάση της το θεατρικό κείμενο της Χέλλμαν, αλλά το εμπλουτίζει σημαντικά με τις καταγραφές του πραγματικού γεγονότος που την ενέπνευσε. Το φόντο της Σκωτίας του 1810, τα πρακτικά της αληθινής δίκης, αστυνομικές αναφορές, διηγήσεις μαρτύρων, υλικό από τον τύπο της εποχής: όλα αυτά συνθέτουν το σώμα της παράστασης που θα μετατοπίσει χρονικά το έργο της Χέλλμαν από το 1934… πίσω στο 1810.

Συντελεστές:
Μετάφραση-σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν
Διεύθυνση φωνητικού συνόλου: Μαρίνα Σάττι
Κινησιολογία: Φρόσω Κορρού
Σκηνικά: Γιάννης Αρβανίτης
Κοστούμια: Celebrity Skin
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Μουσική: Παναγιώτης Μανουηλίδης
Μουσική διδασκαλία: Ελένη Ποζατζίδου
Δραματολόγος: Κατερίνα Διακουμοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλεία Κανάκη
Βοηθός σκηνογράφου: Θεανώ Βάχλα
Επικοινωνία – προβολή: Αγλαΐα Παγώνα
Διεύθυνση παραγωγής: Λευτέρης Κώτσης

Παίζουν:
Μαρίνα Ψάλτη, Μαρίνα Ασλάνογλου, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Βάνα Παρθενιάδου, Δημήτρης Γκουτζαμάνης, Βασιλική Κωστοπούλου και το φωνητικό σύνολο chόrεs: Μαρίνα Εμμανουηλίδου, Κατερίνα Κουτσονικόλα, Δανάη Πολίτη, Δέσποινα Τασλακίδου, Μαριάννα Τσαμπά.

Θέατρο Αθηνών

Πέμπτη

21:15

Παρασκευή

21:15

Σάββατο

21:15

Κυριακή

20:15

Ο Κώστας Χατζής live εκ νέου στο Half Note

Ο τραγουδοποιός επιστρέφει για μια σειρά νέων εμφανίσεων στη σκηνή του Half Note, για να μας μεταφέρει και πάλι στις παλιές εποχές των αθηναϊκών μπουάτ.

Ο Κώστας Χατζής είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Με την κιθάρα και την ιδιότυπη φωνή του ήταν ουσιαστικά ο πρώτος που τραγούδησε μπαλάντες με κοινωνικό περιεχόμενο. Πολλά τραγούδια του έχουν μείνει κλασικά: “Απ’ το Αεροπλάνο”, “Σύνορα η αγάπη δε γνωρίζει”, “Δε βαριέσαι αδελφέ”, “Κι ύστερα”, “Η αγάπη όλα τα υπομένει” και τόσα άλλα.

Την ορχήστρα διευθύνει ο μαέστρος Γιώργος Παγιάτης.

Τραγούδι: Μαρία Αλεξίου – Αντωνία Χατζίδη
Διεύθυνση Ορχήστρας – Ενορχηστρώσεις- Πιάνο: Γιώργος Παγιάτης
Φλάουτο – σαξόφωνο – κλαρινέτο: Ρήγας Σαριτζιώτης
Τύμπανα – κρουστά: Χρήστος Αλεξόπουλος
Κοντραμπάσο: Αλέξανδρος Πάντζος

Half Note Jazz Club

3 Μαΐου 2019

Παρασκευή

22:30

4 Μαΐου 2019

Σάββατο

22:30

5 Μαΐου 2019

Κυριακή

21:30

6 Μαΐου 2019

Δευτέρα

21:30

3 Μαΐου 2019 – 6 Μαΐου 2019

Εισιτήρια

Είσοδος: 15€ (μπαρ), 20€ (Β’ Ζώνη), 25€ (Α’ Ζώνη)
Την Δευτέρα 6/5 έκπτωση 5€ σε όλες τις ζώνες για κατόχους κάρτας ανεργίας και φοιτητές

«Βάσσα» του Μαξίμ Γκόργκι με την Αθηνά Τσιλύρα

Ο Πολυχώρος Vault φιλοξενεί  από τις 11 Απριλίου το έργο «Βάσσα» του Μαξίμ Γκόργκι σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι.

Στον ομώνυμο ρόλο η Αθηνά Τσιλύρα. Με τους: Χρήστο Μουστάκα, Μαρία Καρακίτσου, Βασίλη Τσιγκριστάρη, Νικόλα Φραγκιουδάκη, Λία Τσάνα, Ορνέλα Λούτη, Άντα Γιαννουκάκη και στον ρόλο του Πατέρα ο Ένκε Φεζολλάρι.

Ο πατέρας πεθαίνει, μια κληρονομιά, μια επιχείρηση που αναζητεί  ηγέτη, ο γιος κατασκοπεύει, η νύφη απατά, η Μάνα μηχανορραφεί, ο θείος κλέβει, η σύζυγος απατά. Μια δυναστεία που καταρρέει. Στο επίκεντρο του έργου η Αγία Οικογένεια σε σήψη. Το έργο ακροβατεί  ανάμεσα στο  δράμα και τη μαύρη κωμωδία.

Δείτε περισσότερα εδώ

«Ζητείται Ψεύτης» του Δημήτρη Ψαθά στο Θέατρο Παλλάς

Η κορυφαία πολιτική και ιδιαίτερα προεκλογική και επίκαιρη κατά συνέπεια, σάτιρα του Δημήτρη Ψαθά “Ζητείται Ψεύτης” που έχει μεταφραστεί σε πέντε γλώσσες και αναφέρεται στις πελατειακές σχέσεις των πολιτικών με τους ψηφοφόρους τους, έρχεται στο Παλλάς.

Ο Θόδωρος Πάρλας ή “Ψευτοθόδωρος” (τον ερμηνεύει ο Αλέξης Γεωργούλης) δηλώνει επαγγελματίας ψεύτης και έρχεται από το χωριό του στην Αθήνα για δουλειά ζητώντας να αξιοποιήσει το ταλέντο του αυτό. Μια τυχαία συμπλοκή και μια γροθιά που θα δώσει σε έναν επιβάτη μέσα στο λεωφορείο, στο κατόπιν αφεντικό του τον βουλευτή Φερέκη (τον ερμηνεύει ο Γιώργος Παρτσαλάκης) θα του ανοίξουν διάπλατα τον δρόμο για μια λαμπρή καριέρα ως ιδιαίτερος του βουλευτή. Μια καριέρα που βασίζεται στα ασύστολα και κραυγαλέα ψέματα τα οποία σκαρφίζεται, προκειμένου να δικαιολογήσει τις απραγματοποίητες προεκλογικές υποσχέσεις του βουλευτή προς τους οργισμένους ψηφοφόρους του. Στην επιτυχημένη καριέρα του όμως βρίσκει σθεναρή αντίπαλο την σύζυγο του βουλευτή, την γοητευτική Τζένη (Ναταλία Δραγούμη).

Δείτε περισσότερα εδώ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης