Η δήλωση της Μερβέ Ντιζντάρ στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, προκάλεσε πολιτικό αναβρασμό στο σκηνικό των εκλογών στην Τουρκία καθώς και την αντίδραση τόσο του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου όσο και στελέχους του κόμματος Ερντογάν, ο οποίος και έσπευσε να μειώσει τον λόγο της.

Ειδικότερα η Τουρκάλα ηθοποιός, Μερβέ Ντιζντάρ, που κέρδισε το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Ξερά Χόρτα», έκανε μια δήλωση φεμινιστικού περιεχομένου και μίλησε για την κατάσταση στην χώρα της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα είπε: «Αφιερώνω αυτό το βραβείο σε όλες τις αδερφές μου που δεν εγκαταλείπουν ποτέ την ελπίδα τους ό,τι κι αν γίνει και σε όλες τις αγωνιζόμενες ψυχές στην Τουρκία που περιμένουν να ζήσουν τις καλές μέρες που τους αξίζουν».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Ο Κιλιτσντάρογλου έσπευσε να συγχαρεί την 37χρονη Ντιζντάρ, αποδεικνύοντας την προεκλογική του δέσμευση για στροφή προς τη Δύση. «Συγχαίρω από καρδιάς τη Μερβέ Ντιζντάρ, που κέρδισε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στο Φεστιβάλ των Καννών. Σήμερα, θα προσφέρουμε το δώρο της δημοκρατίας σε «όλα τα αγωνιζόμενα πνεύματα που περιμένουν να ζήσουν τις καλές μέρες που τους αξίζουν στην Τουρκία».

Ωστόσο αίσθηση προκάλεσε, και η αντίδραση μέλους του κόμματος του Ερντογάν, ο οποίος έσπευσε να μειώσει τον λόγο της Ντιζντάρ σε μία προσπάθεια να υπερασπιστεί τις πολιτικές αξίες του κόμματός του.

«Ένας άλλος χαμένος σκλάβος της Δύσης. Είναι τόσο κουτή, που τρέμει να διαβάσει το χαρτί που της δόθηκε, είναι αρκετά κομπλεξική ώστε να παραδώσει τη χώρα της στη νοοτροπία της υποδούλωσης» ανέφερε στο τουίτερ ο Εμρέ Τζεμίλ Αϊβαλί – μέλος Κεντρικού Εκτελεστικού Συμβουλίου AKP.

Δεν δίστασε να την χαρακτηρίσει όργανο της Δύσης και να αφήσει αιχμές για συσχέτιση με το PPK.

 

Ποια είναι η Μερβέ Ντιζντάρ

Η Τουρκάλα ηθοποιός έχει γεννηθεί στη Σμύρνη το 1986. Σπούδασε υποκριτική στη σχολή Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Onsekiz Mart, στο Τσανάκαλε (Δαρδανέλλια). Κατόπιν συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές ηθοποιίας και άρχισε να εργάζεται ως ηθοποιός, σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Μία από αυτές, υπό τον τίτλο «Ο Γιατρός – Η ιστορία ενός θαύματος» έχει προβληθεί στην Ελλάδα, από τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι πριν από περίπου τρία χρόνια. Στην εν λόγω σειρά, η Ντιζντάρ έκανε μια γκεστ εμφάνιση, καθώς εμφανίστηκε σε 4 μόλις επεισόδια.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της, η Ντιζντάρ εξομολογήθηκε ότι «γίνομαι ‘ένα’ με τον εκάστοτε χαρακτήρα που υποδύομαι, σε βαθμό που η ύπαρξή μου να μην ξεχωρίζει από την ηρωίδα. Σε μια παραγωγή, συνέλαβα τον εαυτό μου να φέρεται ακριβώς όπως ο ρόλος της καταθλιπτικής την οποίαν υποδυόμουν. Νομίζω όμως ότι η ικανότητα της ενσυναίσθησης είναι το στοιχείο που κάνει έναν πραγματικό ηθοποιό να ξεχωρίζει».

Σε ό,τι αφορά στην προσωπική ζωή της, η Μερβέ Ντιζντάρ είναι διαζευγμένη. Το 2018 είχε νυμφευθεί τον Γκιουρχάν Αλτούντανσαρ, ο οποίος είναι επίσης ηθοποιός, όπως και η ίδια. Ωστόσο, το ζεύγος πήρε διαζύγιο έπειτα από τρία χρόνια έγγαμου βίου, με την Ντιζντάρ να απευθύνει έκκληση στα τουρκικά ΜΜΕ να μην επινοούν εκ του πονηρού ιστορίες που δεν ισχύουν και να μην ανακυκλώνουν ανυπόστατες φήμες. Όπως πχ ότι ο γάμος Ντιζντάρ και Αλτούντανσαρ κατέρρευσε επειδή οι σύζυγοι παρεξετράπησαν και διέπραξαν απιστία, ο ένας σε βάρος του άλλου. Η Μερβέ Ντιζντάρ διερρήγνυε τα ιμάτιά της ότι τίποτα τέτοιο δεν συνέβη -και ούτε θα μπορούσε ποτέ να έχει συμβεί.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης