Στις Σπέτσες, στον τόπο όπου γυρίστηκε με πρωταγωνιστές τους απογόνους Σπετσιωτών αγωνιστών του 1821 και κατοίκους του νησιού, παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ του Πάνου Θωμαΐδη «Σπέτσες ‘21, στο σταυροδρόμι της ιστορίας», στο πλαίσιο των δράσεων του Δήμου Σπετσών για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Η ταινία εστιάζει στην προφορική παράδοση, που διατηρείται ζωντανή στις μνήμες και την καθημερινότητα των Σπετσιωτών, καθώς «η καταγραφή της αποδίδει το ζωντανό αποτύπωμα του ιστορικού χρόνου στη κοινωνική συνείδηση του τόπου, ανεξαρτήτως, αν βρίσκεται σε σύγκλιση ή αν αποκλίνει από την τρέχουσα θεσμικά αποδεκτή απόδοση της ιστορίας», επισημαίνει ο Πάνος Θωμαΐδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το τρέιλερ:

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι «Σπέτσες ‘21, Στο σταυροδρόμι της ιστορίας» παρουσιάζουν επίσημες και ανεπίσημες εκδοχές της ιστορίας σε ισότιμο ρόλο μαζί με τα στοιχεία του παρελθόντος που εξακολουθούν να κρύβονται στα λόγια και τις ιστορίες που διηγούνται οι άνθρωποι, στα σπίτια των ιστορικών οικογενειών, στα αντικείμενα που φυλάνε στα μουσεία και τις ιδιωτικές συλλογές, στα μνημεία και το φυσικό τοπίο.

 

Η ταινία, διάρκειας 70 λεπτών, διακρίθηκε στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards και βραβεύθηκε με το Βραβείο Φωτογραφίας για τον διευθυντή Φωτογραφίας, Ζαφείρη Επαμεινώνδα. Επίσης, συμπεριλήφθηκε στην ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ των Καννών 2021 (Agora Doc Market μέσω Cinando) και στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2021, στο τμήμα Από οθόνη σε Οθόνη. Επίσης, προβλήθηκε ως εναρκτήρια ταινία στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου 2021 «Πέρα από τα Σύνορα», επιλέχθηκε ως εναρκτήρια ταινία στο Φεστιβάλ GrecDoc στο Παρίσι και συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Χανίων.

Είναι μια παραγωγή της Inkas Films σε συμπαραγωγή με την COSMOTE TV και την υποστήριξη του ΕΚΟΜΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης