Η Τουρκία είναι η δεύτερη ομάδα που προκρίθηκε από τον πρώτο όμιλο του Euro 2008, για τα προημιτελικά του τουρνουά. Η ομάδα του Φατίχ Τερίμ, αν και βρέθηκε να χάνει με 2-0, βρήκε τα ψυχικά αποθέματα να… γυρίσει το παιχνίδι και να πανηγυρίσει μια τεράστια πρόκριση.

Το παιχνίδι, λόγω της κρισιμότητάς του, είχε πολλά σκληρά μαρκαρίσματα, εντάσεις και μια κόκκινη κάρτα στα τελευταία λεπτά. Ο τερματοφύλακας Βολκάν αποβλήθηκε και τη θέση του πήρε ο επιτελικός μέσος, Τουντσάι, αφού οι γείτονες είχαν κάνει και τις τρεις αλλαγές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο 34’, η Τσεχία άνοιξε το σκορ. Ο Γιαν Κόλερ με το συνηθισμένο του τρόπο, την κεφαλιά, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τη σέντρα του Ζντένεκ Γκριγκέρα και νικώντας τον Βολκάν, σημείωσε το 1-0.

Στο δεύτερο ημίχρονο, η Τουρκία μπήκε δυνατά και αποφασισμένη να ισοφαρίσει. Ωστόσο, σε μια επίθεση της Τσεχίας, ο Σιονκό έβγαλε τη σέντρα από τα δεξιά και ο Πλασίλ με προβολή, νίκησε τον Βολκάν, ανεβάζοντας το δείκτη του σκορ σε 2-0.

Ενώ τα λεπτά κυλούσαν εις βάρος της Τουρκίας, ο Αρντά μείωσε σε 2-1. Στο 75’ ο Άλτιντοπ μπήκε από τα δεξιά και έκανε την κάθετη σέντρα στον Αρντά, ο οποίος με πλασέ μείωσε. Παρόμοια φάση ήταν και αυτή της ισοφάρισης. Ο Άλτιντοπ και πάλι από τα δεξιά σέντραρε και ο Τσεχ, λόγω και της βροχής, έχασε τη μπάλα μέσα από τα χέρια του. Ο Νιχάτ που… παραμόνευε, πήγε πρώτος στην μπάλα και από κοντά ισοφάρισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τεράστια ανατροπή της Τουρκίας ολοκληρώθηκε ένα λεπτό πριν τη συμπλήρωση των ενενήντα λεπτών παιχνιδιού. Ένα εκπληκτικό σουτ του Νιχάτ κατέληξε στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Τσεχ και έδωσε τη νίκη – πρόκριση στους γείτονές μας.  Οι Τούρκοι ολοκλήρωσαν την αναμέτρηση με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Βολκάν στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων για σπρώξιμο εκτός φάσης, πάνω στον Γιαν Κόλερ.  

Γκολ: 34’ Κόλερ, 62’ Πλασίλ – 75’ Αρντά, 87’, 89’ Νιχάτ

Κίτρινες κάρτες: Αουρέλιο, Τοπάλ, Ασίκ – Γκάλασεκ

Τουρκία (Φατίχ Τερίμ): Βολκάν, Χαμίτ Άλτιντοπ, Μπαλτά, Γκιουνγκιόρ (63’ Ασίκ), Τσετίν, Τοπάλ (57’ Καζίμ), Τουντσάι, Αουρέλιο, Τουράν, Σεντούρκ (46’ Σεντούρκ), Νιχάτ.

Τσεχία (Κάρελ Μπρούκνερ): Τσεχ, Γκριγκέρα, Γιανκουλόφσκι, Ουιφαλούσι, Ρόζεναλ, Σιονκό (84’ Βλτσεκ), Πλασίλ (81’ Καντλέτς), Ματεγιόφσκι (39’ Γιάρολιμ), Γκάλασεκ, Πόλακ, Κόλερ.

Διαιτητής: Πέτερ Φρόιντφελντ (Σουηδία)

Γήπεδο: “Στάδιο της Γενεύης”, Γενεύη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης