Τι σημαίνει για τον ίδιο αλλά και για όλη τη Φόρμουλα 1 η πιθανή αποχώρηση του Χάμιλτον από την ενεργό δράση;

Ο Χάμιλτον έχασε στο Άμπου Ντάμπι έναν τίτλο που θεωρεί ότι, αν όχι τον έκλεψαν, σίγουρα τον αδίκησαν. Ο τίτλος τελικά έφυγε από τον Άγγλο και τη Mercedes και πήγε στον Φερστάπεν και στη Red Bull Honda. Ωραία ως εδώ; Μάλλον ναι. Γράφοντας «ωραία» εννοούμε ότι ένας τίτλος κρίθηκε στο φινάλε, κάποιος θεωρεί ότι αδικήθηκε, και το έργο το έχουμε ξαναδεί. Εδώ όμως ό,τι έγινε στο Άμπου Ντάμπι έχει τεράστιες προεκτάσεις, και μάλιστα όχι μόνο για τους δύο εμπλεκομένους, αλλά για το ίδιο το άθλημα. Φυσικά, ο κακός χαμός έγινε και στο Στοίχημα με στοιχηματικές, όπως στη Στοίχιμαν Λάιβ να προσφέρει Ζωντανά την επιλογή στους παίκτες να ποντάρουν τον τελικό νικητή, σε έναν αγώνα που θα μείνει στην Ιστορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι σημαίνει αποχώρηση;

Γενικά μιλώντας, πάντα μια αποχώρηση, ή μια απόσυρση αν προτιμάτε από την ενεργό δράση, σημαίνει αρκετές ανακατατάξεις. Η ομάδα που χάνει τον οδηγό θα πρέπει να βρει τον διάδοχο, να θέσει νέους στόχους, και γενικά υπάρχει ένας αναβρασμός και ορυμαγδός εξελίξεων. Πόσω μάλλον τώρα που η χρονιά είναι ούτως ή άλλως μπερδεμένη και λόγω Cοvid και εξαιτίας της απώλειας τίτλου στη μεριά της Mercedes. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο οδηγός που ενδέχεται να σταματήσει δεν είναι ένας ακόμη οδηγός, δεν είναι καν ένας από τους κορυφαίους οδηγούς, είναι ίσως ο κορυφαίος οδηγός όλων των εποχών, ο Λιούις Χάμιλτον.

Οι ενστάσεις και η στάση της Mercedes

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον τελευταίο γύρο στο Άμπου Ντάμπι ζήσαμε κάτι συναρπαστικό. Όλοι το χάρηκαν εκτός από τον ίδιο τον Χάμιλτον (και τους υποστηρικτές του, φυσικά). Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ζήσαμε το κορυφαίο θρίλερ όλων των εποχών. Ο Χάμιλτον ήταν ταχύτερος του Φερστάπεν, αλλά τελικά ήταν ο δεύτερος που κατέκτησε το πρωτάθλημα κατόπιν απόφασης του αγωνιστικού διευθυντή του Grand Prix και της FIA. Αυτός απέρριψε τις ενστάσεις της Mercedes, αμφισβητώντας με αυτόν τον τρόπο και ουσιαστικά το αποτέλεσμα του καθοριστικού, όπως αποδείχτηκε, Γκραν Πρι. 

Κι αν όλοι περίμεναν -και κυρίως ο Χάμιλτον- την προσφυγή της ομάδας του στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο, επιβεβαιώθηκαν και ξεκίνησε η έρευνα της FIA για τα όσα έγιναν στο Άμπου Ντάμπι και έμειναν έκπληκτοι λίγες μέρες μετά.

Η ανατροπή και η «κωλοτούμπα»

Κι εκεί που όλα έδειχναν ότι θα έχουμε μαραθώνιο στις δικαστικές αίθουσες, ήρθε η ανατροπή με την «κωλοτούμπα» της Mercedes. H γερμανική ομάδα δήλωσε επίσημα πως σταματά κάθε δικαστική διεκδίκηση και αναγνωρίζει ότι ο τίτλος ανήκει στον Φερστάπεν.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Ο επικεφαλής της Mercedes, σε δηλώσεις του μετά τις οριστικές αποφάσεις και την απονομή τίτλου, δεν δίστασε να πει ότι όλα τα σενάρια είναι ανοικτά αναφορικά με το τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον με τους οδηγούς της. Και, φυσικά, ο λόγος γινόταν για τον Χάμιλτον. Συνέχισε λέγοντας ότι δεν ξέρει αν ο Χάμιλτον θα μπορέσει ποτέ να ξεπεράσει όσα έγιναν στο Άμπου Ντάμπι, κι αυτό δεν το θέλει κανείς στην ομάδα.

Το ξενέρωμα του Χάμιλτον

Ο Χάμιλτον έχει κάθε λόγο να αισθάνεται έτσι. Ναι, «ξενερωμένος» είναι ο πιο εύστοχος χαρακτηρισμός. Σε πρώτη φάση είδε το όνειρο να γίνει ο πολυνίκης στην ιστορία της Φόρμουλα 1, ξεπερνώντας πλέον και τον Σουμάχερ, με τον οποίο έχει τους ίδιους τίτλους, να πετά. Σε δεύτερη φάση είναι ήδη 36 ετών και τα χρόνια του είναι από λίγα ως ελάχιστα στο τιμόνι. Τέλος, τον άδειασε η ίδια του η ομάδα, η οποία μάλιστα δεν διστάζει να πει μέσα από τα πιο επίσημα χείλη ότι δεν ξέρει αν ο Άγγλος είναι σε θέση να ξεπεράσει ό,τι συνέβη. Απανωτά τα χτυπήματα.

Η αλλαγή των κανονισμών, ο ανταγωνισμός και τα απόνερα της απόφασης

Όλος αυτός ο αρνητικός αντίκτυπος έρχεται τη χειρότερη στιγμή για τη Φόρμουλα. Τη στιγμή που οι κανονισμοί αλλάζουν προς ευχαρίστηση του θεάματος, του ανταγωνισμού και της δυνατότητας του απρόβλεπτου. Κι αν οι φόβοι επαληθευτούν και ο Χάμιλτον σταματήσει, η Mercedes θα ψάχνει για οδηγό. Θα είναι ουσιαστικά με δύο ρούκι και… αντίο ανταγωνισμός. Ο Φερστάπεν θα κυριαρχήσει ξεκάθαρα δίχως να έχει ουσιαστικό αντίπαλο. Αυτό σημαίνει μείωση του ενδιαφέροντος, πτώση της τηλεθέασης.

Επίσης, ο Χάμιλτον πουλούσε, πουλάει και θα πουλάει για πολλά χρόνια ακόμη. Όπως έκανε και ο Σουμάχερ. Πουλάει επίσης πολύ καλά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Θα υπάρξουν εμπορικές απώλειες, κι αυτό δεν το θέλει κάνεις. Τέλος, θα χαθεί η μαγεία του σπασίματος του ρεκόρ του Σουμάχερ. Αν αποχωρήσει ο Χάμιλτον, θα μείνει στους επτά τίτλους, όσους έχει και ο «Σούμι», και πιθανότατα θα χρειαστεί να περάσουν δεκαετίες για να ζήσουμε κάτι ανάλογο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης