Η Κίνα, για άλλη μια φορά έκανε το θαύμα της φτιάχνοντας μια μάσκα η οποία μπορεί να ανιχνεύσει τους διάφορους μικροοργανισμούς και τα μικρόβια. Συγκεκριμένα η δουλειά αυτής της ευεργετικής μάσκας είναι να μας προστατεύει από τους ιούς όπως τον κορονοϊό (SARS-CoV-2) και την γρίπης (H5N1 και Η1Ν1). H άκρως ευαίσθητη μάσκα, μπορεί να μας προειδοποιεί κάθε φορά που ερχόμαστε σε επαφή με κρούσμα, αρκούν δέκα λεπτά συζήτησης με έναν μολυσμένο άνθρωπο για να κάνει η μάσκα την δουλειά της.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γιν Φανγκ του Πανεπιστημίου Τονγκτζί της Σαγκάης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για νέα υλικά «Matter».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μάσκα διαθέτει έναν μικρό ειδικό αισθητήρα με συνθετικό μόριο που “πιάνει” στον αέρα τις μοναδικές πρωτεΐνες ενός παθογόνου ιού, ακόμη και σε ανεπαίσθητες ποσότητες, πολύ μικρότερες από εκείνες που περιέχονται σε ένα βήχα ή ένα φτάρνισμα. Όταν ο αισθητήρας ανιχνεύει τον ιό, ένα τρανζίστορ στη μάσκα ενισχύει το σήμα και στέλνει τη σχετική προειδοποίηση στο κινητό τηλέφωνο του ανθρώπου που φοράει τη μάσκα.

«Η μάσκα μας δουλεύει πραγματικά καλά σε χώρους με κακό αερισμό, όπως οι ανελκυστήρες ή τα κλειστά δωμάτια, όπου ο κίνδυνος μόλυνσης είναι υψηλός», δήλωσε ο Φανγκ. Πρόσθεσε ότι αν μελλοντικά εμφανιστεί κάποιος νέος αναπνευστικός ιός, ο αισθητήρας μπορεί εύκολα να τροποποιηθεί ανάλογα, ώστε να ανιχνεύει και τον νέο μικροοργανισμό.

Οι ερευνητές ελπίζουν να βελτιώσουν τη μάσκα, μειώνοντας κι άλλο τον ελάχιστο χρόνο ανίχνευσης ιών και αυξάνοντας την ευαισθησία του αισθητήρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://www.cell.com/matter/fulltext/S2590-2385(22)00477-5
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης