Μόλις τρία χρόνια πέρασαν από το προηγούμενο πάρτυ του Μάριο, μια σειρά που μας έχει προσφέρει αρκετή διασκέδαση. Μετά το Super Mario Party, ο αγαπημένος μας υδραυλικός μάς καλεί σε μια ακόμη «μάζωξη», αυτήν τη φορά όμως μάς συγκεντρώνει για να θυμηθούμε τα παλιά. Σε αντίθεση με το Super Mario Party που μας προσέφερε νέο υλικό, το Superstars μάς πηγαίνει πίσω, πολύ πίσω. Συγκεκριμένα, αποτελείται από μια συλλογή μίνι παιχνιδιών από το Mario Party, που κυκλοφόρησε το 1998, μέχρι και το Mario Party 10 του 2015, δίχως όμως να συμπεριλαμβάνονται παιχνίδια από κυκλοφορίες του franchise σε φορητές κονσόλες, μιας και συνήθως απαιτούσαν ειδικές λειτουργίες, όπως οθόνη αφής.
 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για όσους δεν είναι γνώριμοι με τη σειρά, τα Mario Party είναι ουσιαστικά ένα μεγάλο επιτραπέζιο. Τέσσερις παίκτες κινούνται πάνω σε ένα ταμπλό με στόχο να συλλέξουν τα περισσότερα αστέρια. Τα ταμπλό είναι γεμάτα με «γεγονότα» που μπορεί να είναι είτε θετικά, είτε αρνητικά. Σκεφτείτε το κλασικό επιτραπέζιο φιδάκι, όπου οι παίκτες ανάλογα με το τετράγωνο στο οποίο θα φτάσουν, μπορεί να πέσουν χαμηλότερα ή να ανέβουν πιο ψηλά. Αντίστοιχα, στα Mario Party, οι παίκτες μπορούν να αγοράσουν αντικείμενα που θα τους βοηθήσουν, να στήσουν παγίδες και να αλλάξουν διαδρομή. Στο Mario Party Superstars συναντάμε πέντε από τα δημοφιλέστερα ταμπλό των τριών πρώτων παιχνιδιών της σειράς, που στέκονται στο πέρασμα του χρόνου και είναι όσο διασκεδαστικά ήταν και τότε: τα Peach’s Birthday Cake, Space Land, Woody Woods, Yoshi’s Tropical Island και Horror Land. Ομολογουμένως, θα θέλαμε να δούμε λίγα περισσότερα ταμπλό, μιας και ουσιαστικά υπάρχει ένα ταμπλό για κάθε «δυσκολία», που ουσιαστικά μεταφράζεται στην πολυπλοκότητα του.
 

Ένα κομμάτι που μας… «χτύπησε», ήταν αυτό των διαθέσιμων χαρακτήρων. Συγκεκριμένα έχουμε δέκα χαρακτήρες, τη στιγμή που ο αμέσως προηγούμενος τίτλος είχε πάνω από δεκαπέντε διαφορετικούς. Σε αντίθεση με το Super Mario Party, δεν βλέπουμε τόσους «κακούς» χαρακτήρες στο ρόστερ, το οποίο αποτελείται από τους Mario, Luigi, Princess Peach, Princess Daisy, Donkey Kong, Yoshi, Rosalina, Wario, Waluigi και βλέπουμε και την επιστροφή της Birdy. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε αν αυτό έγινε για λόγους νοσταλγίας ή δεν θα μπορούσαν να ταιριάξουν το ίδιο εύκολα στα παλιά mini games χαρακτήρες, όπως οι Shy Guy και Koopa, προσθήκες που θα ήταν εύκολες, μιας και φαίνεται πως έχει στηθεί στην ίδια μηχανή με το Super Mario Party και θα χρειαζόταν απλά να προσαρμοστούν τα μοντέλα τους σε ορισμένα παιχνίδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με πάνω από εκατό mini games, βρήκαμε αρκετά παιχνίδια που θυμόμασταν από παλαιότερες κυκλοφορίες και μας έφεραν όμορφες μνήμες. Όλα αυτά τα παιχνίδια έχουν δημιουργηθεί ξανά, προκειμένου να έρθουν στο σήμερα, αλλά ταυτόχρονα δεν χάνουν την ουσία τους, μιας και αλλάζει μόνο το οπτικό τους κομμάτι. Παρά την ηλικία τους, τα mini games δείχνουν πιο όμορφα από ποτέ και επιβεβαιώνουν τη διαχρονική τους αξία με το πόσο διασκεδαστικά είναι ακόμα και σήμερα. Από το πιο απλό παιχνίδι μνήμης, μέχρι τα πιο περίπλοκα παιχνίδια ταχύτητας, η δουλειά που έχει πέσει στο περιβάλλον, τους χαρακτήρες και τις εκφράσεις τους είναι εξαιρετική, τόσο σε docked mode, όσο και στη φορητή μορφή της κονσόλας.
 

Οι παίκτες μπορούν να απολαύσουν το παιχνίδι σε τρεις διαφορετικές επιλογές: offline, online και τοπικά με πολλαπλές κονσόλες. Για κάθε φορά που θέλουμε να αλλάξουμε επιλογή, θα πρέπει να πάμε στην αρχική οθόνη και ουσιαστικά να επανεκκινήσουμε το παιχνίδι, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα βολικό. Στο offline παιχνίδι μπορούν να παίξουν συνολικά έως τέσσερις παίκτες και, σε αντίθεση με το Super Mario Party, μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα χειριστήρια και όχι μόνο τα Joy Cons, κάτι που κάνει πολύ πιο εύκολο να βρεθούν επιπλέον χειριστήρια για την παρέα χωρίς περιορισμούς. Το online κομμάτι είναι ίσως το δυνατότερο χαρτί του παιχνιδιού για όσους θέλουν να απολαύσουν τον τίτλο, αλλά δεν βρίσκονται συχνά με τους φίλους τους. Μπορούμε να παίξουμε είτε με αγνώστους μέσω της επιλογής Mario Party, είτε με φίλους μας μέσα από το Friend House, το οποίο επιτρέπει να δημιουργήσουμε ή να μπούμε σε lobby κάποιου φίλου. Ακόμη, υπάρχει η επιλογή του Mt. Minigames, όπου έχουμε πολλά και διαφορετικά modes, όπως καθημερινές προκλήσεις, και survival, με το τελευταίο να είναι αποκλειστικά online και να έχει τρομερό ενδιαφέρον.

Το Mario Party Superstars είναι ένας αρκετά καλός τίτλος, αλλά και μια χαμένη ευκαιρία για έναν πραγματικά μεγάλο εορτασμό για το παρελθόν της σειράς. Η συλλογή των mini games είναι αρκετά καλή, ωστόσο θα θέλαμε περισσότερα ταμπλό και χαρακτήρες. Το online κομμάτι θα λέγαμε πως είναι λυτρωτικό για μοναχικούς παίκτες, μιας και επιτέλους μπορούν να απολαύσουν το Mario Party χωρίς να πέφτουν στην AI. Οι επιπλέον επιλογές του Mt. Minigames κάνουν ακόμα πιο εύκολη την πρόταση του τίτλου, μιας και προσφέρουν δυνατές προκλήσεις.

Βαθμολογία

 

Πληροφορίες

Τίτλος: Mario Party Superstars
Διαθέσιμο σε: Nintendo Switch
Δοκιμάστηκε σε: Nintendo Switch
Εταιρεία Ανάπτυξης: NDcube
Εκδότρια Εταιρεία: Nintendo
Είδος: Party
Ηλικίες: 3+
Ημ/νια Κυκλοφορίας: 29 Οκτωβρίου 2021
 

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του review.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης