Το Check Point Research (CPR) έχει διαπιστώσει πως υπάρχουν στο Darknet σελίδες απάτη για δωρεές σε βοήθεια της Ουκρανίας. Ο σκοτεινός ιστός είναι μέρος του διαδικτύου που δεν είναι ορατό στις μηχανές αναζήτησης και απαιτεί τη χρήση ενός ανώνυμου προγράμματος περιήγησης για πρόσβαση. Εκεί, ένα άτομο μπορεί να αγοράσει αριθμούς πιστωτικών καρτών, ναρκωτικά, όπλα και λογισμικό που μπορεί να βοηθήσει στην εισβολή σε υπολογιστές. Μερικές από τις διαφημίσεις είναι νόμιμες, ενώ άλλες είναι σαφώς αμφισβητούμενες. Η CPR παρέχει παραδείγματα και των δύο. Όλες οι διαφημίσεις ζητούν δωρεές με τη μορφή κρυπτονομίσματος.
 

Παράδειγμα A: Δόλια Διαφήμιση 
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η CPR βρήκε την παρακάτω διαφήμιση που ζητούσε δωρεές για την υποτιθέμενη Ουκρανή Μαρίνα. Μια σύντομη περιγραφή αναφέρει ότι η «Μαρίνα» και τα παιδιά της προσπαθούν να ξεφύγουν από την Ουκρανία λόγω της «πολύ κακής κατάστασης» και ζητούν, για να το κάνουν, χρήματα ως δωρεά σε κρυπτονομίσματα. Η έκκληση αναφέρει επίσης, «Κάθε νόμισμα βοηθάει». Ενώ οι συνημμένοι κωδικοί QR είναι διευθύνσεις σε πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων, ένας γρήγορος έλεγχος δείχνει ότι η κύρια εικόνα στον ιστότοπο φαίνεται να προέρχεται από ένα άρθρο εφημερίδας του γερμανικού διεθνούς ειδησεογραφικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, της Deutsche Welle (DW). Δεν φαίνεται να παρέχονται άλλες πληροφορίες, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη συνολική αυθεντικότητα και νομιμότητα της σελίδας.
 

Παράδειγμα B: Δόλια Διαφήμιση
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορισμένοι από τους ιστότοπους που αναφέρονται στο Darknet «δείχνουν» στην πραγματικότητα αξιόπιστους ιστότοπους. Αυτός που ξεχωρίζει είναι ο: https://www.defendukraine.org/donate- , ένας ιστότοπος που καλεί τους ανθρώπους να «Βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό και τους τραυματίες τους, καθώς και τις οικογένειες και τα παιδιά που έχουν παγιδευτεί στην σύγκρουση που είναι σε εξέλιξη». Αναφέρεται επίσης στον λογαριασμό Twitter «Defend Ukraine». Το domain καταχωρήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου, μια εβδομάδα πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο ίδιος ο ιστότοπος είναι απλός και περιέχει μια λίστα με διαφορετικούς οργανισμούς και ΜΚΟ στην Ουκρανία, καθώς και Crypto Currency – Bitcoin, Ethereum και USDT.
 

Οι διευθύνσεις Bitcoin είναι https://www.blockchain.com/btc/address/357a3So9CbsNfBBgFYACGvxxS6tMaDoa1P. Αυτός ο ιστότοπος έχει λάβει αυτήν τη στιγμή (από 24-02-2022 12:58, πρώτη συναλλαγή) 261,16141073 BTC αξίας 9,880,525,93 $.
 

Η ιστοσελίδα Defend Ukraine:
 

Πάνω από 9,8 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές κρυπτονομίσματος στην Ουκρανία:

Δωρεές κρυπτονομισμάτων στην Ουκρανική κυβέρνηση στο Darknet:
 


 

Σχόλιο του Oded Vanunu, Head of Product Vulnerabilities Research της Check Point Software:

«Η CPR παρατηρεί πάντα προσεκτικά το Darknet. Πέρυσι, βρήκαμε διαφημίσεις για πλαστές υπηρεσίες κορωνοϊού. Τώρα, βλέπουμε να εμφανίζονται σε αυτό απάτες με δωρεές, καθώς η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας εντείνεται. Αυτές οι διαφημίσεις χρησιμοποιούν πλαστά ονόματα και προσωπικές ιστορίες για να παρασύρουν τους ανθρώπους να κάνουν δωρεές. Σε ένα παράδειγμα, είδαμε κάποιον να ισχυρίζεται ότι ονομάζεται «Μαρίνα», εμφανίζοντας μια προσωπική φωτογραφία με τα παιδιά της στο χέρι. Αποδεικνύεται ότι η εικόνα είναι πραγματικά τραβηγμένη από γερμανική εφημερίδα. Ταυτόχρονα, βλέπουμε νόμιμες διαφημίσεις για δωρεές για βοήθεια προς τους Ουκρανούς, όπου παρουσιάζουμε ένα παράδειγμα που κατάφερε να συγκεντρώσει σχεδόν δέκα εκατομμύρια δολάρια. Έτσι, νόμιμες και δόλιες διαφημίσεις αναμειγνύονται στο Darknet. Το Darknet μπορεί να είναι ένα πολύ επικίνδυνο μέρος. Προτρέπω θερμά όποιον θέλει να κάνει δωρεά να χρησιμοποιήσει αξιόπιστες πηγές και μέσα. Η CPR θα συνεχίσει να παρακολουθεί το Darknet καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου και να αναφέρει οποιαδήποτε άλλη παράβαση».

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης