Αφιέρωμα στη ζωή του Δρ. Στάθη Αβραμίδη, που ξεκίνησε τη δημόσια ζωή του από το πλατό του “Μπράβο” και κατάκτησε παγκόσμια “μπράβο” από κορυφαίους οργανισμούς, προβλήθηκε στο Blue Money Show. Τον έχουν αποκαλέσει “Έλληνα Mr. Baywatch”, “υδατάνθρωπο”, “μύθο” και “θρύλο” για την παγκόσμια προσφορά του στη ναυαγοσωστική. Εκείνος δηλώνει απλά υπερήφανος που είναι Έλληνας!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Στάθης Αβραμίδης, ξεκίνησε τις δημόσιες εμφανίσεις του το 1996 πλάι στην Ρούλα Κορομηλά. Λίγα προμήνυαν την πορεία που θα διένυε τα επόμενα 20 χρόνια. Αυτή την πορεία κατάγραψε ένα βίντεο-αφιέρωμα με flash-back στις κυριότερες στιγμές, που προβλήθηκε προς τιμή του στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Δράσεις Πρόληψης Ατυχημάτων στο Νερό και Πνιγμών”, που διοργάνωσαν τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca με την αιγίδα του Ιδρύματος της Πριγκίπισσας του Μονακό, του ΚΕΕΛΠΝΟ και άλλων οργανισμών, στο Blue Money Show.

Ο Στάθης γεννήθηκε το 1974. Μεγάλωσε στον Πειραιά και κατάκτησε 5 Πανελλήνιες νίκες ως πολίστας του Ολυμπιακού. Το 1992, η μητέρα του κάνει απεργία πείνας έξω από το Υπουργείο Παιδείας, διεκδικώντας το δικαίωμα του να εισαχθεί στο ΤΕΦΑΑ ως πρωταθλητής. Ένα συγκινητικό σημείωμα της χρυσής Ολυμπιονίκη, Βούλας Πατουλίδου, η ραδιοφωνική αναφορά στο γεγονός από τον Κώστα Χαρδαβέλλα και η ιδιαιτερότητα της περίπτωσης, ευαισθητοποιούν τον Υπουργό Παιδείας Γιώργο Σουφλιά και επιτρέπουν την εισαγωγή του Στάθη στο πανεπιστήμιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 1996 συμμετέχει ως μοντέλο στο τηλεοπτικό σόου, Μπράβο, πλάι στην Ρούλα Κορομηλά. Η εθνική μας παρουσιάστρια, τον στηρίζει όταν η οικογένειά του έχει ένα σοβαρό πρόβλημα: “Έχετε καλό παιδί. Το λέω αυτό γιατί τον βλέπω να είναι ήσυχος, να διαβάζει και να περιμένει τη σειρά του”, λέει στον πατέρα του Παντελή σε κάποιο επεισόδιο. Το 1999, αποφοιτεί από το ΤΕΦΑΑ Αθήνας, με τη μεγαλύτερη βαθμολογία ανάμεσα σε 105 πτυχιούχους. Λίγο αργότερα, συμμετέχει στα Πανελλήνια ανδρικά καλλιστεία και ανακηρύσσεται Manhunt Greece. Εκπροσωπεί την Ελλάδα σε 3 διεθνείς διαγωνισμούς. Στον κορυφαίο διαγωνισμό Best Model of the World, ανακηρύσσεται Best Model Τουρισμός 2000.

Χωρίς Αγγλικά και χρήματα, πηγαίνει με την αδελφή του Ελευθερία για σπουδές στην Αγγλία. Το Leeds Metropolitan University, γίνεται για μια δεκαετία εφαλτήριο γνώσης. Παρακολουθεί σεμινάρια, πιστοποιείται, εκπαιδεύει, συμμετέχει σε εθελοντικούς οργανισμούς διάσωσης, κολύμβησης και αθλητικής ναυαγοσωστικής σε 11 χώρες. Οι ξένοι επιβραβεύουν τη δίψα του για μάθηση με κάθε τρόπο. Τα πενιχρά οικονομικά, αναγκάζουν τον Στάθη και την Ελευθερία να τρώνε 6 μέρες από τα σκουπίδια. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Στάθης ξεκινά πανεπιστημιακή καριέρα στο ίδιο πανεπιστήμιο, ως Λέκτορας Υγρού Στίβου και Επισκέπτης Ερευνητής για 9 χρόνια. Το 2008, επιμελείται το πανεπιστημιακό σύγγραμμα, Εγκόλπιο Ασφάλειας και Διάσωσης, που με τη συμμετοχή 144 ατόμων από 22 χώρες, είναι το δεύτερο πιο πλήρες βιβλίο στον κόσμο. Ο Dr. Tom Griffiths, Διευθυντής Ασφάλειας στο Penn State University και παγκόσμιος νικητής του Βραβείου Ασφάλειας στο Νερό από το International Swimming Hall of Fame, είπε: “Έχει γράψει πολλά βιβλία. Πιο πολλά από τους περισσότερους από εμάς. Αλλά το τελευταίο του βιβλίο είναι ίσως η πιο περιεκτική αντιμετώπιση της ασφάλειας στο νερό. Έσμιξε εκατοντάδες συγγραφείς που το καθιστούν ένα πολύ περιεκτικό και συλλογικό βιβλίο”.

Ο Αντιπρύτανης, Καθ. Simon Lee, τον καλεί να μιλήσει για τη ζωή του στην ετήσια συνέλευση του πανεπιστημίου. Καταχειροκροτείται από 120 καθηγητές, διευθυντές, προέδρους και κοσμήτορες για την εμπνευσμένη ομιλία του. Η Κοσμήτορας Barbara Colledge του λέει: “Η επιμονή σου παρά τις κακουχίες θα ενθαρρύνει τους νέους να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Πώς θα σου φαινόταν αν γυριζόταν η ζωή σου ταινία;” Το 2009, ολοκληρώνει το διδακτορικό του στον πνιγμό. Οι profilers του πανεπιστημίου τον επιλέγουν ανάμεσα σε 700 πτυχιούχους για να διηγηθούν την ιστορία του διαδικτυακά την ημέρα της αποφοίτησης.

Την ίδια χρονιά, γίνεται ο επόμενος Έλληνας μετά τον τεράστιο Νίκο Γκάλη στο μπάσκετ, που μπαίνει σε Hall of Fame. Είναι ο νεαρότερος και ο πρώτος μη-Αμερικανός νικητής του Βραβείου Ασφάλειας στο Νερό στη Μέκκα του Υγρού Στίβου, το Παγκόσμιο Hall of Fame Κολύμβησης. Βραβεύεται “για την εξέχουσα προσφορά του στη ναυαγοσωστική και την ασφάλεια στο νερό παγκοσμίως”. Όταν κατατέθηκε η υποψηφιότητά του, ένας μέλος της επιτροπής ρώτησε με απορία: “Είσαι σίγουρος ότι αυτό το άτομο είναι αληθινό;” Αμέσως μετά την απονομή, ο Bruce Wigo, Πρόεδρος του International Swimming Hall of Fame, δήλωσε: “Είναι 35 ετών, έχει γράψει 8 βιβλία και έγινε κιόλας θρύλος. Είναι απολύτως εκπληκτικό!”

Βραβεύεται για δεύτερη φορά με το Diploma, το ανώτατο κοινωνικό βραβείο του Royal Life Saving Society Commonwealth, του δεύτερου μεγαλύτερου εκπαιδευτικού οργανισμού διάσωσης στον κόσμο, που τελεί υπό την αιγίδα της Βασίλισσας Ελισάβετ II. Το 2012, ορίζεται Συμπρόεδρος του International Aquatic History Symposium – Film Festival στην Φλόριντα. Συνεργάζεται εξ’ αποστάσεως με τον σκηνοθέτη του Baywatch, Greg Bonann, που συμμετείχε ως Επικεφαλής της Κριτικής Επιτροπής Κινηματογράφου [PDF]. Βραβεύεται για δεύτερη φορά από το Hall of Fame με το “ISHOF Service Award” ενώ τιμάται επίσης με τα Βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη και Πολυγραφότερου Συγγραφέα. Για το έργο του απολαμβάνει πλήθος επαίνων από ξένους ειδήμονες.

Ο Bob Duenkel, Έφορος του International Swimming Hall of Fame, τον είχε προλογίσει κάποτε λέγοντας: “Στην αρχαιότητα είχαμε τον Δία, τον πατέρα των θεών και των ανθρώπων. Είχαμε τον Ερμή που μετέφερε τα μηνύματα και τον Ποσειδώνα, τον θεό της θάλασσας. Τώρα έχουμε ένα νέο θεό, αυτόν της ασφάλειας στο νερό. Και είναι ο Στάθης”.

Ακολουθούν χρόνια δημιουργίας και προκλήσεων. Με τη συνεργασία εθνικών και διεθνών οργανισμών, πραγματοποιεί προγράμματα ασφάλειας στο νερό που ωφελούν χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα. To 2013 γράφει το παιδικό παραμύθι “Μια Ευκαιρία στα Παιδιά” εμπνευσμένος από γεγονότα της ζωής του Greg Bonann. Του το ταχυδρομεί. Ο Bonann απαντά: “Στάθη δεν έχω λόγια να σε ευχαριστήσω. Η Tai, μου διάβαζε το παραμύθι δακρυσμένη και χαμογελαστή. Είσαι ταλαντούχος. Πρέπει να έρθεις να με δεις”. Το 2015, η Παγκόσμια Εταιρεία Κολύμβησης Ανοιχτής Θαλάσσης τον κατατάσσει στους “50 Σπουδαιότερους Υδατανθρώπους της Ιστορίας”, ανάμεσα σε ολυμπιονίκες και θρύλους του Χόλυγουντ.

Στο Υπουργείο Υγείας, δημιουργεί το “Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό”. Λίγο αργότερα, το University of North Texas, εκδίδει το πρωτοποριακό βιβλίο “Επιθανάτιες Εμπειρίες Θυμάτων Πνιγμού” που γράφει με την Πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας Επιθανάτιων Εμπειριών, Καθ. Jan Holden. Το καλοκαίρι του 2015, τίθεται σε διαβούλευση σχέδιο Υπουργικής Απόφασης που συνέταξε για τα ατυχήματα στα ενδοχώρια ύδατα. Τον Δεκέμβριο του 2015, γράφει ιστορία ενορχηστρώνοντας το 1o Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής. Το 2016, το Ίδρυμα της H.S.H. Πριγκίπισσας Charlene του Μονακό τυπώνει το “Μια Ευκαιρία στα Παιδιά”. Το βιβλίο αξιοποιείται ως πανελλήνια δράση για την πρόληψη πνιγμών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και διεθνής σε περισσότερες από 20 χώρες από τους 17 οργανισμούς που το στηρίζουν.

Στα 42 του χρόνια, το πλούσιο συγγραφικό, ερευνητικό, διδακτικό και διασωστικό έργο του Στάθη, χαίρει αναγνώρισης και τον κατατάσσει ανάμεσα στους πιο αφοσιωμένους ειδήμονες ασφάλειας στο νερό του κόσμου. Η συναναστροφή με όσους είχαν επιθανάτια εμπειρία από πνιγμό, του δίδαξε ότι τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή είναι όσες πράξεις μας κρύβουν αγάπη και γνώση.

Πριν λίγα χρόνια, είχε ρωτηθεί σε συνέντευξη από τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο για το αν μετάνιωσε που επέστρεψε στην Ελλάδα. Όταν εξήγησε τους λόγους της επιστροφής, ο δημοσιογράφος απάντησε: “Αυτός είναι ο Έλληνας κυρίες και κύριοι. Είναι τρελός, είναι νέος, είναι ωραίος!”, για να συμπληρώσει ότι είναι πολύ χαρούμενος με όσα πέτυχε ο Στάθης και επειδή επέστρεψε στην Ελλάδα για να τη βοηθήσει. Φαίνεται ότι με τις δράσεις του Δρ. Αβραμίδη στο ΚΕΕΛΠΝΟ, στην ΕΟΥΔΑ και στο Υπουργείο Υγείας, η ελπίδα να γίνει κάποτε η Ελλάδα ασφαλής γύρω από το νερό δεν έχει “πνιγεί”!

Διαβάστε ακόμη:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης