Σαρηγιάννης: Είμαστε στην αρχή του τέταρτου κύματος της πανδημίας

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Ιουλίου 2021, 20:27
Σαρηγιάννης: Είμαστε στην αρχή του τέταρτου κύματος της πανδημίας

     Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

«Το τέταρτο κύμα της πανδημίας ξεκίνησε αλλά είναι στο χέρι μας μέχρι πού θα το αφήσουμε να φτάσει, δηλαδή το πώς και το πότε θα το ανακόψουμε», αναφέρει στο zougla.gr o Δημοσθένης Σαρηγιάννης, διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντής της Ερευνητικής Ομάδας HERACLES η οποία, σε συνεργασία με δύο ιταλικά πανεπιστήμια, διαχειρίζεται ένα υπολογιστικό μοντέλο που αναλύει τα επιδημιολογικά δεδομένα και δίνει μια εικόνα της πανδημίας για τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «αναμένεται αύξηση κρουσμάτων τους επόμενους δύο μήνες η οποία οφείλεται κυρίως στην εξάπλωση της Βρετανικής και της Νιγηριανής μετάλλαξης αλλά και της μετάλλαξης Δέλτα».  

«Το μοντέλο που διαχειρίζεται το ΑΠΘ υπολογίζει στα τέλη Ιουλίου μέσο εβδομαδιαίο όρο τα 800 - 900 κρούσματα, ενώ στα τέλη του Αυγούστου τα 1.000 κρούσματα. Φυσικά δεν έχουμε υπολογίσει τη μετάλλαξη Δέλτα Plus, όπου εάν εμφανιστεί στην Ελλάδα τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν», προσθέτει.

Σχετικά με την κατάσταση τον Σεπτέμβρη, ο Έλληνας επιστήμονας είναι σαφής: «Το κλειδί βρίσκεται στο τί θα κάνουμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, εάν δεν εμβολιαστεί το 63% του γενικού πληθυσμού ή το 83% των ενηλίκων, τότε θα έχουμε πρόβλημα και το τέταρτο κύμα θα είναι μεγάλης έντασης με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Δείτε αναλυτικά όλα όσα αναφέρει ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης:

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 7 Ιουλίου 2021, 17:26